Columns

Een overzicht van columns geschreven door de redactie en medewerkers van aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.


Van Marcel de Leeuwe (redactie) | 14-01-2013 | Article Rating | (3) reacties

e-Learning trends in 2013!

e-Learning trends in 2013!

Door onze redacteur Marcel de Leeuwe

Welke onderwerpen moeten op uw e-Learning agenda staan in 2013? In deze blogpost leest u welke ontwikkelingen volgens mij zeker moeten worden opgenomen. Dit zijn niet de dingen die trendy zijn of hip maar de ontwikkelingen die het verschil maken en die leerrendement opleveren.

Hans de Zwart heeft in een prima blogpost geschreven over de lessen die we kunnen trekken uit het Elliott Masie event Learning 2012. De ontwikkelingen die ik hier noem zijn ook gebaseerd op mijn bevindingen van dit congres. Eerdere blogposts over Learning 2012 van mij kunt u hier op mijn persoonlijk blog vinden en hier op www.e-learning.nl.

Learning 2012

learning1Dit jaarlijkse congres is een prima indicator voor mij. Niet alleen de mate waarop onderwerpen op het congres aan bod komen is een teken van het belang maar soms valt het juist ook op als onderwerpen niet meer expliciet aan bod komen maar een geïntegreerd onderdeel uitmaken van alle projecten en praktijkvoorbeelden. De onderwerpen die niet in de programmaboekjes stonden zijn misschien nog wel belangrijker dan die er wel in stonden.

Ontwikkeling 1 – Mobiel leren: logisch onderdeel

learning2Vorig jaar was mobiel leren een hot item. Nu zie je dat mobiel leren een logisch onderdeel is van een e-Learning traject. Bij de meeste bedrijven wordt mobiel leren ingezet als dit een meerwaarde heeft. Daarbij ligt de toepassing vaak in het ondersteunen van het werkproces in plaats van het formele leren met webbased trainingen. Dit sluit goed aan bij het verhaal van Clark Quinn van vorig jaar, zie hiervoor mijn oude blogpost. Ook werd er een prima webapp gebruikt met het programma van Learning 2012, zie de blogpost waarin deze app ter sprake komt.

Ontwikkeling 2 – Video: logisch onderdeel

learning3.pngVorig jaar waren er erg veel sessies over de manier waarop video didactisch en technisch kon worden ingezet binnen leersituaties. Dit jaar werd video gebruikt bij bijna elk e-Learning project. Technische faciliteiten waren bij de meeste organisaties al voldoende ingericht. Er was een grote variëteit aan toepassingen. Belangrijkste redenen om video in te zetten waren de lage productiekosten, de aansprekende vorm en het rendement. Tenslotte werd video veel ingezet met het doel om kennis en verhalen van vertrekkende werknemers vast te leggen. Termen als digital storytelling werden vaak genoemd. De twee Nederlanders van KLM (Edwin Bleumink en Hans Broos) lieten zien hoe ze verrijkte video bij KLM gebruiken.

Ontwikkeling 3 – Gepersonaliseerd leren: moet er van komen

learning5Door Elliott Masie werd dit met name genoemd maar er waren vooral erg veel presentaties en gesprekken waarin het besproken werd zonder dat er veel nadruk op werd gelegd. David Calutta geeft een erg indringende reden om het leren te personaliseren. Hij werkte eerst bij de CIA, nu bij Department of Education. David geeft aan dat als een arts op een zelfde manier klanten zou benaderen als het onderwijs zou hij zijn baan kwijt zijn binnen een dag (“hij geeft iedereen dezelfde medicijnen ongeacht de kwaal”). Goed punt. Hij noemt ook nog even een beleidsplan wat o.a. uitgebreid ingaat op personalized learning, te downloaden (pdf, 1.4 MB) via de website ed.gov, een andere stuk dat te vinden is op dezelfde website is een rapport te vinden dat specifiek ingaat op Learning Analytics en leren (pdf, 1.1 MB). Zie de weerprima blogpost hierover van Hans de Zwart.

Al in 2006 en 2007 ben ik bij presentaties van Wayne Hodgings geweest waar hij sprak over het Snowflake effect (zie pagina van Wayne Hodgings en Erik Duval over dit Snowflake Effect en vorig jaar heb ik nog bij een sessie gezeten van de auteurs van het boek ‘Inevitable: mass customized learning’ (over gepersonaliseerd leren). Een prima artikel van Erik Duval over het Snowflake effect binnen leren vindt u hier in pdf-vorm (450 kb).

Ontwikkeling 4 – DIY Learning: opkomende maar onbekende ster

learning6Hans de Zwart en ik hebben dit jaar bij Masie samen een sessie van 1,5 uur verzorgd over zelfgeorganiseerd leren, of Do It Yourself Learning. Zowel op zijn blog als mijn blog is hierover voldoende te vinden. Onze site voor Learning 2012 vindt u hier. Voor ons gevoel heeft dit thema een hoge urgentie. De snel veranderende wereld en organisaties zorgen ervoor dat leren niet meer iets is wat uitsluitend door opleidingsafdelingen kan worden ‘uitgerold’. Deze ontwikkeling is een ingrijpende omdat rollen en verantwoordelijkheden veranderen. Het inzetten van deze beweging dwingt een organisatie ook om anders over performance te denken en waar je de professional op afrekent. Leren wordt een integraal onderdeel van werken en de lerende heeft zelf een erg actieve rol. Op Learning 2012 waren er erg veel voorbeelden te vinden die de omslag naar DIY Learning aangaven: MOOCs15% Real-Time Content op het congres (mensen mochten zelf hun sessies organiseren, hiervoor was 15% van de tijd vrijgehouden), initiatieven zoals Open Badges van Mozilla, en nog veel meer.

Ontwikkeling 6 – Het Ontwerp: bepaalt de waarde en kwaliteit

learning7Natuurlijk hanteren we al jaren de term blended learning. Ontwerp of Design is echter wat meer dan zomaar wat werkvormen combineren. Het viel me op dat het ontwerp en de aandacht voor details en de beleving van lerenden erg vaak terugkwam. Of het nu ging over het ontwerpen van webinars (zie deblogpost hierover en het boek), de inzet van video, mobiel leren, of het ontwerp van het Learning 2012 congres zelf: er werd heel weloverwogen gedacht vanuit de lerenden. Zelfs de vormgeving en de toon van een uitnodiging werd van invloed geacht. Ook Masie had het over de optimale mix. Elk detail, elke keuze van een ontwerper maakt verschil. Dat denken is nu doorgedrongen bij heel veel e-Learning ontwerpers.

Ontwikkeling 7 – Denken vanuit Performance: ander uitgangspunt voor leren en ontwikkelen

learning8Een paar jaar geleden waren er veel opleidingsafdelingen die relatief ver van de organisatie afstonden. Men kreeg een vraag uit de organisatie en kocht vervolgens trainingen in of liet iets op maat ontwikkelen. In economische moeilijkere tijden zag je dat mensen zorgen hadden over het snijden in opleidingsbudgetten.

Dit jaar zag ik erg sterk de veranderende positie: leren en opleiden wordt nu gezien als een middel om organisatiedoelen te verwezenlijken. Leren en werken zijn sterker geïntegreerd en er wordt uitgegaan van de kracht van leren. Dit betekent ook een gevarieerder aanbod van leervormen en leerinterventies die dicht bij de praktijk staan. Op Learning 2012 was dat zichtbaar door de grote aandacht voor EPPS; ziewikipedia voor uitleg. Belangrijker dan de methodieken en technologieën die we hiervoor kunnen inzetten is voor mij de veranderde houding. e-Learning ontwerpers denken vanuit de organisatie en niet vanuit hun eigen afdeling. Dat geeft een vele rijkere invulling van hun werk, geeft ze een solide plaats in de organisatie en verhoogt het rendement van de e-Learning interventies.

Alles op een rij…..

  • Geaccepteerde ontwikkelingen die in de Verenigde Staten al een vast onderdeel uitmaken van de leeroplossingen zijn mobiel leren en het gebruik van video. Het is belangrijk om nu als e-Learning professional te weten wat dit kan betekenen voor uw ontwerp en uw oplossingen. In 2013 moet u dit kunnen aanbieden als het rendement oplevert.
  • Gepersonaliseerd leren is een ontwikkeling die steeds beter te organiseren en te faciliteren is. De geschikte technologie is er in 2013. Denk als e-Learning professional al na over hoe u de leerinterventies persoonlijker kunt maken. Zet zaken als Learning Analytics in bij de eerste projecten. Experimenteer hiermee.
  • Het denken vanuit performance zou in 2013 een basishouding moeten zijn. Als u dit niet doet als e-Learning professional dan is uw nut voor uw lerenden en uw organisatie verre van groot. Dit geldt overigens ook voor onderwijsinstellingen. Misschien is denken vanuit rendement wel een betere omschrijving.
  • Nadruk op Het Ontwerp; in 2013 telt elk detail. Elke keuze heeft implicaties. Aan u als e-Learning professional om met een kritische houding, veel creativiteit en oog voor detail uw ontwerpen te maken. U ontwerpt leerervaringen of leerbelevingen. Niet enkel content.
  • In 2013 verandert het veld door DIY Learning. Als e-Learning professional geeft u een deel van de macht op om professionals autonoom te laten leren. U inspireert anderen en vindt samen uit welke vormen van leren optimaal bij uw organisatie en uw lerenden passen. Dit vraagt misschien wel van u de meeste flexibiliteit en open houding. Dit wordt voor e-Learning in 2013 de grote uitdaging.


Hoe waardeert u deze bijdrage?




Reacties

Göran Kattenberg
Van Göran Kattenberg | 14-03-2013
Helemaal mee eens Marcel, vooral de combinatie van mobile learning en video gepersonaliseerd aangeboden of beschikbaar op het eigen device (naar keuze) zal tot een betere performance leiden omdat zelf-motivatie tot betere leerresultaten leidt. Denk hierbij aan de leertheorie van Bandura over "self-efficacy".
Marcel de Leeuwe (redactie)
Van Marcel de Leeuwe (redactie) | 19-03-2013
Hoi Göran,

Dank je wel voor je reactie, blij dat je er wat in herkent! Overigens dank voor de tip over de leertheorie van Bandura. Via startpunt Wikipedia (http://en.wikipedia.org/wiki/Albert_Bandura) ben ik erin aan het duiken.

Weer wat geleerd!

Hartelijke groeten, Marcel
Göran Kattenberg
Van Göran Kattenberg | 19-03-2013
Hoi Marcel,

Dat is wat de "social learning" theorie van Bandura eigenlijk zegt (op basis van onderzoek). Naarmate mensen meer zelfredzaam, zelfwerkzaam en zelfgemotiveerd zijn kunnen ze ook beter omgaan met bijvoorbeeld alle technologische ontwikkelingen in plaats van die als een extra last te zien. Het mes snijdt hierbij aan twee kanten, want naarmate ze beter kunnen omgaan met nieuwe technieken ook binnen het leren, trainen en opleiden, zoals mobile learning, video-based learning, MOOC, gaming etc. is ook het leerresultaat en het effect hiervan op de dagelijkse praktijk het grootst.
Plaats hieronder uw reactie.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

Website

Meest gelezen columns

09-10

Retentie en AI

Door: Let’s Learn!