Columns

Een overzicht van columns geschreven door de redactie en medewerkers van aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.


Van de Redactie | 14-08-2006 | Article Rating | (4) reacties

Blackboard forever ……?

E-learning.nl meldde in een recent nieuwtje dat Blackboard, Bb in de volksmond, een patent had gekregen op ‘technology used for internet-based education support systems and methods".  Dit patent gaat over processen en technologie die zaken regelen als: toegang tot een online cursus voor meerdere studenten; het contact van de docent met die studenten via een discussieforum;  het gebruik van de bijbehorende test door alleen de studenten die ingeschreven zijn, etc.  ...

Verwondering alom, want hoe kun je in vredesnaam iets patenteren, dat al jaren ‘common pratice’ was nog voor Bb het levenslicht zag. U denkt misschien dat het zo’n vaart niet loopt. FOUT. Bb kan met dit patent in de hand iedereen voor de rechter slepen en geloof het of niet, dat gebeurt ook. Dus als u ooit een eigen LMS’je in elkaar geknutseld hebt, loopt u gevaar! Bb wil dit patent namelijk ook voor de Europese markt inzetten.

Commercieel monopolisme in onderwijs en opleiding is geen nieuw verschijnsel. Educatieve uitgeverijen hadden tot de komst van Internet het onderwijs in een lucratieve houdgreep. Bovendien was internet niet hun ding en mochten ze niet meedoen met zoiets als Kennisnet. Het effect is dat ze nog steeds in diep gepeins verzonken zijn over hun nieuwe strategie. Het Bb-patent moet voor hen een eye opener zijn, want blijkbaar kun je nu ook basale didactische werkvormen confiskeren.

Het is bekend dat monopolisme leidt tot mummificatie van vernieuwingsprocessen, opdrijving van de prijs, versmalling van het aanbod. Het is ook bekend dat monolitische leermanagement systemen als Bb ook zonder patent een rem op de onderwijsvernieuwing zijn. Zat de uitgever met name in het basis- en voortgezetonderwijs. Het Bb-patent treft vooral het hoger onderwijs. Het is een commerciele truuk, die ‘business wise’ het ei van Columbus lijkt, maar een doodsteek voor de broodnodige onderwijsvernieuwing.

Hoewel monolitische LMS’en hun beste tijd hebben gehad, laat het patent-demoon ongetwijfeld zijn sporen na. Het grote werk kunnen we overlaten aan partijen die ook wat in ‘leren’ zien zoals SAP en IBM. Hun doorgewinterde juridische afdelingen kunnen het Bb moeilijk maken, maar het is niet uit te sluiten dat de commercielen zich op hetzelfde pad begeven. Het resultaat kan zijn dat straks door het woud aan patenten de toegang tot onderwijsvernieuwing wordt geblokkeerd. Dat idee bezorgt me kippevel.

Meer informatie:
- Wikipedia “History of virtual learning environments
- Ook tegen? Sign the petition online

Pieter de Vries

Centrum voor Educatie en Technologie, TU Delft

 pieter.devries@tudelft.nl

 

 

 


Hoe waardeert u deze bijdrage?
Reacties

dr mr P.E.L. Janssen
Van dr mr P.E.L. Janssen | 17-08-2006
Mijn ervaring: de besturen van hoger onderwijsinstellingen hebben zich al laten inpakken door Bb en frusteren reeds nu de door medewerkers geïniteerde en zelfs al ontwikkelde vernieuwende digitale onderwijsmodellen door te eisen dat deze worden "omgezet" naar Bb. Mijn motivatie om nog verder te werken aan onderwijsvernieuwing is dus helemaal in rook opgegaan!
Frank Benneker
Van Frank Benneker | 30-08-2006
De doorgewinterde juridische afdelingen van andere leveranciers zitten al geruime tijd niet stil. Ook SAP heeft op 20 punten patent aanvragen lopen bij het europese patent bureau (EPO) . zie overzicht: ttp://ep.espacenet.com/searchResults?page=0&locale=en_EP&TI=e-learning&DB=ep.espacenet.c om&PA=SAP&MINLENGTH=1&ST=advanced
Pieter de Vries
Van Pieter de Vries | 15-09-2006
Dank voor de reacties. Het kan nog erger dus. Links en rechts duiken discussies op en reacties van leveranciers. Hieronder een paar van die links: Blackboard betoogt dat elo-patent beperkte reikwijdte heeft Blackboard is een mini-offensief gestart om critici ervan te overtuigen dat het patent dat het verworven heeft op de elektronische leeromgeving, geen betrekking heeft op alle elektronische leeromgevingen. http://www.edusite.nl/edusite/nieuws/16379 * Elo-patent Blackboard baart Nederlandse hoger onderwijs zorgen Hoewel in het Nederlandse hoger onderwijs overwegend negatief wordt gereageerd op het patent van Blackboard op de elektronische leeromgeving, is de verwachting dat het patent geen stand zal houden. http://www.edusite.nl/edusite/nieuws/16391 * Nederlandse elo-producenten: voorlopig geen gevolgen Blackboard patent Nederlandse producenten van elektronische leeromgevingen hebben de komende jaren geen last van het omstreden patent van Blackboard op de elektronische leeromgeving, zo zeggen ze zelf. http://www.edusite.nl/edusite/nieuws/16375
Ronalee
Van Ronalee | 11-05-2011
Glad I've failnly found something I agree with!
Plaats hieronder uw reactie.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

Website

Meest gelezen columns

15-04

Gepersonaliseerd leren heilige graa...

Door: Wilfred Rubens (redactie)
25-10

Kanttekeningen bij het monitoren va...

Door: Wilfred Rubens (redactie)
07-01

Opkomst Microlearning in business

Door: Let’s Learn!