Columns

Een overzicht van columns geschreven door de redactie en medewerkers van aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.


Van de Redactie | 12-10-2005 | Article Rating | (0) reacties

Klaar voor de herstart!?

Ik weet niet of u het ook zo bespeurt, maar ik heb het idee dat de markt, ook die voor e-learning,op korte termijn, zeg een aantal maanden, zal aantrekken.
Weet u nog dat het een paar jaar geleden het heel normaal was dat groeiperspectief in een carrierepad essentiele secundaire arbeidsvoorwaarden bleken te zijn? Dit evenals de mogelijkheid om in deeltijd te werken (meer tijd voor jezelf, je partner en eventuele kinderen).

In mindere tijden sneuvelen budgetten voor opleiden als een van de eerste. Personeel aannemen doen we ook niet graag in mindere tijden. Dus die nieuwe medewerkers hoeven ook niet te worden ingewerkt. Niets introductietrainingen. Bestaande medewerkers,.... aan de slag !
Ook de budgetten voor investeringen in ICT worden meestal bevroren in recessie-periodes. Budgetten voor onderhoud blijven bestaan, maar er wordt niet graag geinvesteerd in een upgrade.
Vertel het management dus vooral niet dat we in economisch mindere tijden moeten gaan investeren in leren en opleiden met behulp van ICT. In hun oren klinkt dat als twee hele foute opmerkingen in één zin. Je kunt proberen om die met heel veel goede inhoudelijk argumenten te weerleggen, maar als je niet duidelijk kunt maken dat e-learning op zeer korte termijn kosten bespaart, kun je de centen vergeten. We kunnen best even zonder die investeringen in mensen en computers, lijkt de gedachte.

Ik weet het, er is een prachtig bedrijfskundig concept dat heet: contracyclisch investeren. Dat betekent dat je juist in de mindere tijden investeert. Ook in opleiden en leren. Omdat je het wat rustiger hebt en niet achter klanten hoeft aan te hollen, is er tijd om je slim voor te bereiden op de opleving van de markt. Er zijn bedrijven die dat stelselmatig doen en er baat bij hebben. Je moet alleen als management wel heel zeker in je schoenen staan, en blijven geloven in een dergelijke strategie.

Ondertussen, oktober 2005, voor wie het financieel economisch nieuws en de beursberichten niet volgt (zie bijvoorbeeld rtlz.nl) trekt de markt voor uitzendkrachten aan en daalt de werkloosheid licht. Zo na het zomerseizoen is dat een teken van het aantrekken van de economie. Ook minister Zalm gelooft weer in een redelijke groei van de economie, ingefluisterd door het CBS. Als de olieprijzen tenminste niet te gek blijven stijgen. Alle reden om te denken dat er steeds meer mensen nieuwe banen gaan krijgen. In de ICT dreigt bijvorbeeld op de korte termijn zelfs al weer een tekort aan goed geschoold personeel. Ook de vraag naar ICT stijgt weer licht. Opgepotte reserves komen langzaam maar zeker weer beschikbaar om te investeren in nieuwe software en nieuwe hardware.
Steeds meer mensen krijgen nieuwe banen, er moet meer worden ingewerkt en opgeleid. De budgetten voor ICT komen langzaam maar zeker weer beschikbaar. Dat maakt een discussie over investeren in leren met ICT een stuk eenvoudiger. Dit alles duidt op het einde van de winterslaap. Nu moet er alleen nog iemand zijn die de wekker laat aflopen en de boel oproept met goede moed aan een nieuwe dag te beginnen.

Laat ik dat dan maar eens proberen....

Alle HRM’ers en HRD’ers opgelet. Verkopers, accountmanagers, zet allen de koffie klaar! Projectleiders, start MS-project maar vast weer op! Content-ontwikkelaars, koopt een nieuwe supersnelle computer! Internet-providers, maakt de band breder! Webloggers, kiest een nieuwe look en feel! Maakt allen nieuwe leeromgevingen voor alle nieuwe medewerkers. Maakt wikipedia´s voor specifieke domeinen. Freelancers annuleer je vakantie. Er moeten samenwerkomgevingen komen voor internationale teams. Er moeten games komen, veel business games, serious business games. We willen een kenniseconomie ondersteunen, we willen meer ICT’ers opleiden.

Vakgenoten ontwaakt! Er komen tijden dat we willen dat het weer even, heel even, zo rustig was als gisteren. Maar niet vandaag. Schrijf je in voor een conferentie, zoek je suf op internet naar de nieuwste ontwikkelingen, nodig jezelf uit bij adviseurs, vraag ze de oren van  het hoofd. Houdt het web in de gaten vooral e-learning.nl. Er is werk aan de winkel, heel veel werk aan de winkel. e-Learning is on the move, again. Bent u klaar voor de herstart?

 

Erik Huisman is accountmanager bij TinQwise en redactielid van e-learning.nl
E-mail: huisman@e-learning.nl.


Hoe waardeert u deze bijdrage?
Reacties

Plaats hieronder uw reactie.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

Website

Meest gelezen columns

15-04

Gepersonaliseerd leren heilige graa...

Door: Wilfred Rubens (redactie)
25-10

Kanttekeningen bij het monitoren va...

Door: Wilfred Rubens (redactie)
07-01

Opkomst Microlearning in business

Door: Let’s Learn!