Columns

Een overzicht van columns geschreven door de redactie en medewerkers van aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.


Van de Redactie | 17-05-2004 | Article Rating | (0) reacties

Online managementsimulaties voor het onderwijs

Er wordt in Nederland veel over het onderwijs geklaagd. Docenten klagen over de te ver doorgeschoten schaalvergroting, studenten vinden de leerstof saai en te theoretisch, schoolbesturen krijgen steeds minder geld van de overheid en de werkgevers vinden dat het onderwijs onvoldoende aansluit op hun praktijk.

In antwoord op veel van die klachten zijn er de afgelopen jaren veel onderwijskundige veranderingen doorgevoerd, maar veranderingen in het onderwijs worden in de regel van bovenaf opgelegd, waardoor er van docenten dingen worden verwacht die zij niet altijd kunnen waarmaken. De docent moet zijn steentje bijdragen in de kostenbesparingen, (grote groepen) studenten actief betrekken bij de leerstof èn meer praktijkgericht opleiden.

Eén van die ontwikkelingen is competentiegericht onderwijs. Kennis, houding en vaardigheden komen van meet af aan samen, waardoor er een betere aansluiting is op de gevraagde competenties in het bedrijfsleven. Maar competentiegericht onderwijs vraagt ook om alternatieve leermiddelen. Het hoorcollege en het boek zijn zeer efficiënt om veel informatie over te dragen aan een grote groep studenten, maar ze schieten tekort op het gebied van motivatie, vaardigheden en de integratie van verschillende managementdisciplines. Online, educatieve simulaties kunnen docenten helpen bij stimuleren van competentieleren. Simulaties zijn motiverend, praktijkgericht èn kostenbesparend.

Onder de noemer van e-learning heeft het internet een belangrijke bijdrage geleverd aan de vernieuwing van leren. Bood e-learning in het begin vooral een logistieke oplossing (anytime, anyplace, anywhere), tegenwoordig biedt het internet ook steeds meer didactische voordelen. Wat betreft simulaties is er een soortgelijke ontwikkeling gaande. Bij de eerste managementsimulatie was het internet alleen een middel om de beslissingen en resultaten over en weer te krijgen. Tegenwoordig benutten de nieuwste simulaties de technologie om elementen toe te voegen die van de simulaties echte educatieve simulaties maken.

Online, educatieve managementsimulatie geeft docenten aanzienlijk meer mogelijkheden en vrijheid om studenten te laten ervaren, begrijpen en beklijven wat de essentie is van verschillende managementdisciplines.

Wilt u meer weten over de kracht van online simulaties neem dan contact met ons op lees het volgende artikel.

Simenco


Hoe waardeert u deze bijdrage?
Reacties

Plaats hieronder uw reactie.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

Website

Meest gelezen columns

15-04

Gepersonaliseerd leren heilige graa...

Door: Wilfred Rubens (redactie)
25-10

Kanttekeningen bij het monitoren va...

Door: Wilfred Rubens (redactie)
07-01

Opkomst Microlearning in business

Door: Let’s Learn!