Vakantie in Parga en zeilen bij Lefkas 2025
We zijn dit jaar twee weken naar Griekenland geweest. Eerst met z’n tweeën een week naar Parga. Daarna hebben we met zijn zessen gezeild bij Lefkas. Hieronder vind je een impressie.
Eerste week: Parga
Parga is een schilderachtig plaatsje aan het vasteland. Vijfentwintig jaar geleden kwamen we hier voor het eerst. Toen was het er relatief rustig. Maar inmiddels hebben grote reisorganisaties Parga ontdekt. Het is er dus druk.
Parga kent een leuke haven. Via een trap loop je omhoog naar een oud kasteel. Op die hoogte bevinden zich ook meerdere restaurants en bijvoorbeeld Mike’s bar van waaruit je een goed uitzicht hebt op Valtos Beach. Je daalt de andere kant van de berg af, en komt dan op dit populaire strand uit. Hier lag ons mooie hotel, het Valtos Beach Hotel.

We hebben deze week wat gewandeld, bijvoorbeeld naar de waterval bij Parga. Deze waterval is helaas niet meer vrij toegankelijk. We hebben echter vooral ook geluierd.

Tweede week: zeilen bij Lefkas
Week twee hebben we gezeild. Mijn zus en zwager kwamen met twee vrienden aan op de luchthaven van Preveza. Vandaar uit zijn we met een taxi naar de haven van Lefkas gegaan. We hadden weer via GoFunSailing een zeiljacht gehuurd. Dit keer een Dufour van 47 voet (de Luna). Dit is een mooie zeilboot met onder meer een ruime kuip, vier hutten (en ‘natte cellen’), een zonnepaneel en zelfs een barbecue achterop. We hadden gekozen voor ‘early boarding’ zodat we zaterdagmiddag na het doen van boodschappen direct weg konden gaan.
Dit was de route:
Zaterdag: Na de check-in naar Lygia. Gegeten bij Taverne Kanioria.
Zondag: Geluncht in de baai van Rouda. Daarna door naar de baai van Polis op Itaka. Gegeten bij Delicious.
Maandag: Naar de mooie baai van Abeleki op Meganissi. Nauwelijks wind dus op de motor. Gewandeld naar Vathi en heerlijk gegeten bij restaurant Tilevoes.
Dinsdag: Naar Sivota. Dit is een drukke haven, maar ook een leuke plaats. We hebben aangelegd op de punt van een pontoon, met twee mooringlijnen. De keuze voor Sivota werd bepaald door de noodzaak om water bij te tanken en aanvullende boodschappen te doen. We hebben erg lekker gegeten bij restaurant Vibes, die ook eigenaar zijn van de pontoon. Als je er eet, kun je gratis aanleggen. De aanlegplaats in Sivota had ik een week van tevoren gereserveerd. Dat is in verband met drukte ook wel nodig.

Woensdag: Naar de baai van Dessimou. Dit is een mooie, rustige baai. We hadden niet alleen een barbecue aan boord, maar toevallig ook een goede kok. Hij heeft zelf gekookt.

Donderdag: We zijn lang in de baai van Dessimou gebleven en hebben daar ook geluncht. Vervolgens hebben we gezeild naar de haven van Kalamos waar informele havenmeester George ons weer geholpen heeft met aanleggen. Daarna bracht hij ons naar zijn restaurant, waar we lekker hebben gegeten. Het was in de haven minder druk dan in 2023, toen we ook hier waren. Aanvankelijk wilden we bij de molen van Kalamos aan het strand liggen. Je lag daar echter niet heel rustig in verband met de wind. Daarom toch maar weer gekozen voor de haven van Kalamos.
Vrijdag: We hebben de haven van Kalamos snel verlaten en zijn nog even buiten Kalamos voor anker gegaan voor een ontbijt en wat zwemmen. Daarna op de motor naar Lefkas stad. We wilden de drukte voor zijn en dat is ook gelukt. Aftanken, aanleggen in de haven, en de boot uitchecken. Nog even de stad in en eten bij l’osteria Taverna (redelijk, maar toch het minste van de hele week).
Lefkas en omgeving blijft prachtig. Het is er druk, maar beter georganiseerd dan een aantal jaren geleden. We hebben bewust gekozen voor kortere afstanden (ongeveer maximaal 20 mijl). We zijn bijvoorbeeld niet naar Kefalonia gegaan omdat we Poros en Agia Eufemia wat minder mooi vinden als andere plekken. Fiskardo is mooi, maar super druk. Je moet daar ’s morgens rond 10 uur zijn om een kans te maken voor een plek in de buurt van de haven.
Ik had ook de indruk dat het er schoner is geworden. Het eten en drinken is veel goedkoper dan Turkije, waar we verleden jaar waren. De menukaarten van de restaurants bestaan overwegend uit heerlijke Griekse en Italiaanse gerechten. Deze twee weken was het zo’n 30-38 graden. Op het water voelt het gelukkig wat koeler aan. Het was weer een gezellige en ontspannen week.
Hier vind je enkele foto’s: https://www.flickr.com/photos/wilfredrubens/albums/72177720328398416/

The post
Vakantie in Parga en zeilen bij Lefkas 2025 first appeared on
WilfredRubens.com over leren en ICT.
Lees het hele
artikel