Bloggers

Een overzicht van blogs geschreven door aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.


Van Wilfred Rubens (redactie) | 26-04-2025 | Article Rating | (0) reacties

Waar ik me de afgelopen week over verwonderd heb, als het gaat om generatieve AI (deel 5)

Heb je ook het gevoel dat je drinkt uit een brandslang, omdat er dagelijks nieuws en aankondigingen op op het gebied van (generatieve) AI verschijnen? Via deze bijdrage informeer ik je daarom weer over een aantal nieuwtjes over generatieve AI, waarover ik me de afgelopen week verwonderd heb.

man drinkt uit brandslangMechanize wil volledige economie automatiseren met virtuele werkomgevingen
Startup Mechanize wil de complete economie automatiseren door virtuele werkomgevingen, benchmarks en trainingsdata te ontwikkelen. Het bedrijf gaat gesimuleerde omgevingen maken die alle aspecten van werk vastleggen, zoals computergebruik, langdurige taken zonder duidelijke succescriteria, samenwerking en het omgaan met obstakels. De aanname is dat de grootste waarde van AI komt uit het automatiseren van gewone taken, niet uit ‘geniale datacenteroplossingen’. Huidige AI-modellen hebben vo9lgens de start up nog grote beperkingen: ze zijn onbetrouwbaar, missen robuuste langetermijngeheugen, worstelen met zelfstandig handelen en kunnen plannen niet goed uitvoeren. Mechanize wil dit oplossen door data en evaluaties te produceren die werksituaties realistisch simuleren, zodat AI-agenten praktische vaardigheden kunnen leren. Volledige automatisering kan dan leiden tot explosieve economische groei en nieuwe producten en diensten. De vraag is uiteraard of en zo ja welke werkprocessen rond leren, ontwikkelen, opleiden en onderwijs ook vergaand geautomatiseerd kunnen worden.

Koreaans AI-model Dia daagt commerciële tekst naar spraak-technologie uit
Een opvallende ontwikkeling in de wereld van tekstnaarsspraak-technologie komt volgens The Rundown uit Zuid-Korea, waar startup Nari Labs het open-source model Dia heeft uitgebracht. Dit model, ontwikkeld door slechts twee studenten zonder financiering, presteert volgens tests beter dan gevestigde commerciële alternatieven zoals ElevenLabs en Sesame. Dia (1,6 miljard parameters) biedt geavanceerde mogelijkheden zoals emotionele tonen, meerdere sprekermarkeringen en niet-verbale elementen waaronder lachen, hoesten en schreeuwen. Het model werd mede mogelijk gemaakt door Google’s TPU Research Cloud programma. Oprichter Toby Kim heeft aangekondigd dat Nari Labs een consumentenapplicatie wil ontwikkelen gericht op het creëren en bewerken van sociale content met behulp van dit model. Deze prestatie toont aan dat toegang tot AI-technologie steeds laagdrempeliger wordt, waardoor ook kleinere teams zonder grote budgetten betekenisvolle bijdragen kunnen leveren aan de ontwikkeling van spraaktechnologie.
Zelf proberen?

Nieuwe AI-Agenten in Microsoft 365 Copilot

Microsoft introduceert twee geavanceerde AI-agenten binnen Microsoft 365 Copilot: Researcher en Analyst. Deze tools zijn ontworpen om complexe taken uit te voeren door toegang te krijgen tot jouw werkdata en het web. Researcher helpt bij diepgaand onderzoek en levert nauwkeurige inzichten, terwijl Analyst ruwe data snel omzet in bruikbare analyses, denkend als een ervaren datawetenschapper. Beide agents stellen medewerkers in staat taken uit te voeren die voorheen specialistische kennis vereisten, en dit alles direct tijdens de ‘flow’ van hun werk. De komst van deze AI-toepassingen duidt op een verschuiving in hoe medewerkers toegang krijgen tot expertise en geavanceerde analyses. Dit kan gevolgen hebben voor performance support, op toekomstige professionaliseringsbehoeften en voor de nadruk op nieuwe vaardigheden naarmate deze tools breder beschikbaar komen.

Beleefdheid tegen AI heeft een prijs

OpenAI-CEO Sam Altman heeft onthuld dat mensen die beleefd ‘alstublieft’ en ‘dank u’ zeggen tegen ChatGPT, het bedrijf miljoenen dollars aan energiekosten kosten. Hoewel het onnodig lijkt om een AI-chatbot met respect te behandelen, zien sommige experts juist voordelen. Beleefdheid zou leiden tot respectvollere en professionelere antwoorden van de AI. Een onderzoek toont aan dat 67% van de Amerikaanse gebruikers beleefd is tegen chatbots, waarbij 55% dit doet “omdat het hoort” en 12% uit voorzorg voor een mogelijke AI-opstand. De milieueffecten zijn echter zorgwekkend: één AI-gegenereerde e-mail verbruikt 0,14 kilowattuur elektriciteit, voldoende voor 14 LED-lampen gedurende een uur. Datacenters voor AI-chatbots gebruiken al 2% van ’s werelds energieconsumptie. Dit cijfer stijgt snel naarmate AI verder integreert in ons dagelijks leven. En ja: Netflix, Spotify en YouTube kosten ook veel energie. Massaal gebruik van AI-technologie zal echter een groter aandeel hebben in klimaatverandering, als hier niets op gevonden wordt.;

Nieuwe AI-model voor video genereren

De ontwikkeling van het Describe Anything Model (DAM) door medewerkers van NVIDIA en de universiteit van Berkeley is relevant voor het ontwikkelen van video. Dit model is een krachtig AI-model dat gedetailleerde beschrijvingen kan genereren van specifieke delen (regio’s) in afbeeldingen en video’s, aangegeven door gebruikers met bijvoorbeeld een klik of een kader. Dit heet ook wel Detailed Localized Captioning (DLC). In tegenstelling tot algemene beeldcaptioning, focust DAM op fijne details zoals textuur, kleurpatronen en specifieke kenmerken binnen de aangegeven regio. Voor video’s kan DAM zelfs volgen hoe een regio over tijd verandert. Dit model biedt uitgebreidere en accuratere beschrijvingen dan eerdere methoden en kan aangepast worden in detail en stijl. Voor L&D-professionals is DAM relevant omdat het kan helpen bij het creëren van rijke, gedetailleerde leermaterialen, of het verbeteren van de toegankelijkheid van visuele content met automatische beschrijvingen. Dit model kan mogelijk dienen als basis voor interactieve leerervaringen waarbij specifieke visuele elementen worden belicht.

Washington Post gaat samenwerking aan met OpenAI

The Washington Post en OpenAI hebben een strategische samenwerking aangekondigd die nieuwsinhoud van hoge kwaliteit toegankelijker maakt via ChatGPT. De AI-assistent zal samenvattingen, citaten en links naar originele artikelen van de krant tonen als antwoord op relevante vragen. Gebruikers krijgen zo toegang tot journalistiek over politiek, wereldnieuws, economie en technologie, met duidelijke bronvermelding.
OpenAI heeft inmiddels met meer dan 20 nieuwsuitgevers vergelijkbare afspraken gemaakt, waaronder News Corp, The Associated Press, Axel Springer, de Financial Times en Hearst. Volgens OpenAI gebruiken meer dan 500 miljoen mensen wekelijks ChatGPT voor allerlei vragen. De samenwerking benadrukt de toenemende integratie van AI in nieuwsdistributie en sluit aan bij de doelstelling van The Washington Post om nieuws toegankelijk te maken waar en wanneer lezers dat willen. Het zijn overigens vooral conservatieve media die overeenkomsten met OpenAI sluiten. Wat gaat dit doen met de pluriformiteit van de data?

Verenigde Arabische Emiraten zet AI in voor wetgeving

De Verenigde Arabische Emiraten (VAE) wordt schijnbaar het eerste land ter wereld dat AI inzet om wetten te schrijven en bestaande wetgeving te herzien. Door de oprichting van het Regulatory Intelligence Office moet AI het wetgevingsproces straks met 70% versnellen. Dit plan gaat verder dan andere landen, die AI vooral gebruiken voor het samenvatten van wetten of verbeteren van dienstverlening. De VAE wil een uitgebreide database maken van federale en lokale wetten, inclusief rechterlijke uitspraken. AI kan vervolgens regelmatig verbeteringen voor de wetgeving voorstellen. Onderzoekers zijn onder de indruk van de ambities, maar waarschuwen ook voor uitdagingen zoals mogelijke hallucinaties van AI-systemen, betrouwbaarheidsproblemen en de vraag of AI wetten wel op dezelfde manier interpreteert als mensen. Het is m.i. inderdaad de vraag of dit binnen de context van de VAE goed werkt. AI-systemen zijn immers vooral getraind op basis van ‘Westerse’ data. Binnen de VAE hanteren de machthebbers normen, waarden en regels die hier strijdig mee kunnen zijn.

 

The post Waar ik me de afgelopen week over verwonderd heb, als het gaat om generatieve AI (deel 5) first appeared on WilfredRubens.com over leren en ICT.
Lees het hele artikel


Hoe waardeert u deze bijdrage?




Reacties

Plaats hieronder uw reactie.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Voer de hierboven staande code in: