Een overzicht van blogs geschreven door aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.
Terwijl jij vandaag waarschijnlijk overspoeld wordt met tal van bijdragen over de lancering van GPT-4o, wil ik in deze blogpost een impressie geven van ChatGPT in higher education – a synthesis of the literature and a future research agenda. In deze literatuurstudie besteden Pritpal Singh Bhullar, Mahesh Joshi en Ritesh Chugh onder meer aandacht aan de meest invloedrijke artikelen, productieve landen wat betreft citaties en publicaties met betrekking tot ChatGPT in het ‘hoger’ onderwijs, en belangrijke thematische en geografische clusters op het gebied van ChatGPT binnen het onderwijs. Ik eindig mijn blogpost met links, onder andere naar bijdragen over de nieuwe versie van het large language model van OpenAI. Dat dan weer wel. Het artikel van Bhullar cs is gebaseerd op zevenenveertig onderzoekspapers uit de Scopus database die werden geselecteerd voor bibliometrische analyse. De artikelen zijn gepubliceerd tot mei 2023. Daarbij valt op dat de Verenigde Staten vooroplopen in onderzoek naar ChatGPT in het hoger onderwijs, vooral met betrekking tot academische integriteit en onderzoek. Een aanzienlijk deel van de literatuur is afkomstig uit Aziatische landen. Dit illustreert een breed geografisch onderzoeksgebied.
Op basis van de analyse identificeren de auteurs vier thematische clusters zijn geïdentificeerd: academische integriteit, betrokkenheid van lerenden, leeromgeving en onderzoek. Wat betreft betrokkenheid van lerenden kan ChatGPT de leerervaring interactiever maken en de betrokkenheid van lerenden verhogen. Een andere bevinding is dat ChatGPT lerenden snel helpt diverse concepten te verkennen. Dit stimuleert creatief en kritisch denken, het verbetert tijdmanagement en het verdiept cognitieve activiteiten.
Wat betreft de leeromgeving schrijven de auteurs dat toenemende stress en groepsdruk onder universiteitsstudenten leidt tot meer gebruik van AI-hulpmiddelen zoals ChatGPT. Deze applicatie vergroot de onderwijskansen door lerenden te helpen met studiegebieden waar ze mogelijk tekortschieten. Ook krijgen lerenden ondersteuning met extra leesmateriaal en het verbeteren van de verbindingen tussen lerenden en docenten. Verder kan ChatGPT onder meer een gepersonaliseerde leerervaring bieden, en snelle feedback geven, wat kritisch denken bevordert.
Plagiaat komt naar voren als grote uitdaging die de creativiteit en originaliteit van lerenden zou belemmeren. Er worden maatregelen voorgesteld zoals het doceren van lerenden over de negatieve effecten van plagiaat en het ontwikkelen van authentieke beoordelingen om misbruik van ChatGPT tegen te gaan. Daarnaast wordt de afwezigheid van ‘emotionele intelligentie’ en empathie in ChatGPT als een significant probleem in de context van onderwijs geschetst. Menselijke interactie en begeleiding zijn binnen het onderwijs immers van groot belang, en ‘emotionele intelligentie’ en empathie zijn daarvoor belangrijk, zo schrijven de auteurs. Een evenwicht tussen technologische hulpmiddelen en menselijke begeleiding binnen het onderwijs moet dan ook worden gezocht voor het ondersteunen van de psychologische dimensies van het leerproces.
De bevindingen van de studie hebben diverse implicaties voor het onderwijs en beleidsmakers. De onderzoekers stellen dat het integreren van AI de leerprestaties en motivatie van lerenden kan verbeteren, vooral door gepersonaliseerd leren te faciliteren. De auteurs stellen echter ook dat onderwijsinstellingen niet alleen het gebruik van AI moeten monitoren, maar ook docenten professionaliseren in het effectief inzetten van deze technologieën. Er moet een balans worden gevonden tussen het gebruik van AI en de voordelen van menselijke begeleiding. Academische integriteit is, zoals gezegd, ook een belangrijk aandachtspunt.
De auteurs wijzen ook terecht op beperkingen van de studie, zoals de afhankelijkheid van de Scopus-database en de focus op Engelstalige literatuur. Uiteraard is literatuur uit mei 2023 rond dit thema best oud.
Daarnaast moet toekomstig onderzoek zich richten op het vaststellen van evaluatiecriteria voor beoordelingen die ChatGPT-gegenereerde tekst gebruiken en de ethische implicaties van AI in het hoger onderwijs verder verkennen.
Andere bronnen over generatieve AI
Mijn bronnen over (generatieve) artificiële intelligentie
Deze pagina bevat al mijn bijdragen over (generatieve) artificiële intelligentie, zoals ChatGPT.
Naam (verplicht)
E-mail (verplicht)
Bericht mij via e-mail over vervolg commentaar