Bloggers

Een overzicht van blogs geschreven door aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.


Van Sibrenne Wagenaar | 21-04-2022 | Article Rating | (0) reacties

Hoe krijg je een online platform dat werkt voor innovatie? Via technologische verleiding

Kan een online platform helpen bij innovatie? De ambulancedienst wil communiceren en samenwerken op een manier die past bij het nu. Er was een sterk verouderd intranet met irritante pop-ups. Veel van de onderlinge communicatie verliep via Whatsapp groepjes waar niet iedereen voor werd uitgenodigd. Zo waren teamleiders vaak geen lid. Het gevolg hiervan was dat mensen niet op de hoogte waren en er zijn ‘klaaggroepjes’ ontstaan. Dat stond een goede samenwerking tussen teams in de weg. Ook werd het wiel opnieuw uitgevonden in ieder team.

De grote wens van de ambulancedienst is transparante, snelle communicatie. Iedereen is op de hoogte en voelt zich verbonden met de organisatie. Groepen over teams heen werken samen aan verbetering.

Kip of ei?

Om dit te bereiken heb je twee dingen nodig: een goed platform nodig én een cultuur van samenwerken. Kip of ei? Begin je dan bij het ontwikkelen het platform of bij de cultuur: het stimuleren van een nieuwe manier van werken? Veel veranderaars zullen zeggen dat je begint met het gedrag, en dat de technologie volgt. Eerst het doel, dan de tool. Echter, je kunt technologie ook inzetten als verleider. Edgar Schein heeft hier een mooie omschrijving voor: hij noemt dit cultuurverandering door technologische verleiding.

Cultuurverandering door technologische verleiding

Wat is technologische verleiding?

Technological seducation involves the deliberate, managed introduction of specific technologies for the sake of seducing organizational members into new behavior, which will require them to examine assumption.

Een goed voorbeeld hiervan is de introductie van Microsoft Teams in veel organisaties in de corona tijd. Mensen gingen aan de slag met online vergaderen en trainen. Veel trainers hebben na deze ervaring hun aannames moeten bijstellen over wat er online mogelijk is.

Technologische verleiding bij de ambulance

Technologie kan dus wel degelijk een hele belangrijke rol spelen om een organisatie innovatiever en wendbaarder te maken. De ervaring van de ambulance laat dit zien: er is een sociaal intranet geïntroduceerd. Het platform nodigt uit om vragen en successen te delen. Nu werken ambulance medewerkers samen en voelen zich veel meer verbonden met de organisatie. Alle collega’s zijn veel zichtbaarder.

Bekijk de succesfactoren in de video.

Wil jij hulp bij innovatie door middel van slimme technologie?

Doe mee met het Tech Changemakers traject van Ennuonline. Je leert niet alleen veel over innovatie en veranderaanpakken maar je bent tegelijkertijd ook bezig met verandering in je organisatie. Je werkt met een aantal professionals die ook een veranderopgave hebben. Je krijgt advies van drie coaches en doet mee aan zes masterclasses. Lees hier meer over dit traject.


Lees het hele artikel


Hoe waardeert u deze bijdrage?
Reacties

Plaats hieronder uw reactie.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Voer de hierboven staande code in: