Vlot een idee of een onderwerp over het voetlicht brengen kan heel goed met een kennisclip. Maar de ene kennisclip is de andere niet. Hoe maak je een flitsende kennisclip? Met Helma van den Berg, Nico van der Veen en 55 LOSmakers buigen we ons over deze vraag.
Wat is een kennisclip?
Laten we eerst kort stilstaan bij deze vraag, zodat we hetzelfde beeld hebben. Helma beschrijft een kennisclip als een video waarin je in 3 tot 10 minuten één concept, één vaardigheid of één praktijksituatie uitlegt. Denk aan een clip over het skelet, maken van een nulmeting of het voeren van een ontwikkelgesprek. En kort is belangrijk: kortere video’s houden lerenden beter betrokken dan langdurende video’s.
Welke soorten kennisclips zijn er?
Op een Padlet (zie hieronder) hebben we kennisclips verzameld. Deze verzameling laat al zien dat er allerlei soorten kennisclips zijn. Helma heeft een overzicht gemaakt met 6 soorten. Denk aan een kennisclip met powerpoint: slides en jouw verhaal erbij ingesproken. Of je maakt een, wat wij wel noemen, ‘on the fly’ filmpje: ter plekke met je smartphone een vlot filmpje. Je kent vast ook wel animatiefilmpjes of een whiteboard-animatie: een ‘handgeschreven’ kennisclip.

Wanneer gebruik je welke clip?
Hoe kies je? Er zijn allerlei factoren die hier invloed op hebben. Wil je een laagdrempelig filmpje omdat je bijvoorbeeld de kijker wil uitnodigen om te reageren of om zelf ook filmpjes te maken? Dan zou ik kiezen voor een screencast of filmpje met je smartphone. Een LOSmaker vertelde dat zij een doelgroep heeft die zelf veel met beeld en video werkt en daarvoor is het belangrijk dat de kennisclips echt een professionele uitstraling hebben. Een vlot gemaakte schermopname zou als niet geloofwaardig over kunnen komen.
Helma heeft de 5 moments of need erbij gepakt en komt daarmee op een volgende handreiking:
Nieuwe kennis of vaardigheden leren |
Animatie of powerpoint |
Meer leren, specialiseren |
Animatie, powerpoint, video |
Leren hoe je iets toepast in de praktijk |
Schermopname of video |
Bijsturen of oplossen als er iets mis gaat |
Interactieve video |
Veranderen, bijvoorbeeld een routine afleren |
Eventueel een interactieve video |
Het doel en je doelgroep helder voor ogen hebben is dus heel belangrijk. Met de 5 moments of need als bril, bekijken we in kleien groepen een kennisclip. Bij welke ‘need’ vinden we de kennisclip passen? Wat is het doel en voor welke doelgroep is de clip aantrekkelijk? Een paar opbrengsten:
- Als je een heel grote doelgroep hebt kun je overwegen om meerdere filmpjes te maken. Dan zit er waarschijnlijk weer een verscheidenheid in de doelgroep die vraagt om accentverschillen in de clips: een ander voorbeeld, een andere sfeer, nadruk op een ander vraagstuk.
- Gebruik je een kennisclips voor push of pull? Push staat dan voor het uitleggen van een concept of laten zien van een handeling. Bij pull heb je tot doel om de kijker aan te zetten tot actief leren. Het is natuurlijk niet zo zwart-wit 😏, maar een beetje richting kiezen is waardevol.
- En veel LOSmakers blijken wel fan van actief leren, want velen waren het er over eens dat je naast de kennisclip ook andere leervormen nodig hebt om je leerdoel te bereiken. Dus heb je een video gemaakt waarin je laat zien hoe je een brainstormsessie begeleidt, dan kun je daarnaast een linkje aanreiken naar brainstormwerkvormen en een opdracht geven om met een werkvorm te experimenteren in de volgende vergadering. De kracht van deze combinatie wordt overigens onderschreven door onderzoek: “De combinatie van korte video’s en activerende werkvormen kunnen leiden tot rijke, boeiende leerervaringen waardoor lerenden goede leerresultaten behalen.”