Bloggers

Een overzicht van blogs geschreven door aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.


Van Wilfred Rubens (redactie) | 29-04-2021 | Article Rating | (0) reacties

Tools die je helpen beter te leren schrijven

Als blogger ben ik uiteraard warm pleitbezorger van schrijven. Dankzij Stephen Downes stuitte in vanochtend op een overzicht van tools die jou helpen beter te schrijven.

Schrijven helpt bij het herstructureren van gedachten en is daarmee een waardevolle leeractiviteit. Mark Mieras concludeert op basis van literatuuronderzoek dat schrijven niet alleen belangrijk is als communicatiemiddel, maar ook als “hulpmiddel om vitaal te blijven“.  Schrijven helpt bijvoorbeeld je hoofd vrij te maken van negatieve gedachten. We moeten m.i. mensen veel meer stimuleren om te lezen en te schrijven.

Richard Byrne vermeldt in dit overzicht vier tools die jou kunnen helpen bij het verbeteren van schrijfvaardigheden. Het gaat dus niet om tools die dankzij artificiële intelligentie op basis van woorden complete teksten samenstellen.

De tools, die Byrne beschrijft, helpen teksten beter te maken. Je voert tekst in en vervolgens analyseert de tool passief taalgebruik, complexe zinnen, veel voorkomende woorden of bijwoorden. Bij bepaalde tools krijg je alleen hints, bij andere tools ook suggesties voor alternatieven.

De tools zijn:

  • Wordtune. Dit is een extensie voor de browser Chrome.
  • Analyze My Writing. Analyseert o.a. interpunctie.
  • Hemingway App. Presenteert de resultaten in verschillende kleuren (passief taalgebruik, bijwoorden, moeilijke of zeer moeilijke zinnen, moeilijke woorden, etc). Bij ingewikkelde woorden presenteert de app een alternatief.
  • Slick Write. Geeft hints bij stilistische kenmerken, zinsconstructies, citaten en variëteit in  taalgebruik.

De tools zijn gratis in gebruik of hebben een gratis versie, en je hebt geen account nodig. Sommige functionaliteiten werken ook met Nederlandstalige teksten.

The post Tools die je helpen beter te leren schrijven first appeared on WilfredRubens.com over leren en ICT.
Lees het hele artikel


Hoe waardeert u deze bijdrage?
Reacties

Plaats hieronder uw reactie.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Voer de hierboven staande code in: