Bloggers

Een overzicht van blogs geschreven door aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.


Van Wilfred Rubens (redactie) | 24-04-2021 | Article Rating | (0) reacties

Behandel robots alsof het dieren zijn

Dankzij kunstmatige, artificiële, intelligentie en andere technologische ontwikkelingen worden robots geavanceerder en alomtegenwoordig. Dat leidt tot vragen over hoe mensen zich moeten verhouden tot robots, en wat we mogen verwachten van robots. We zijn daarbij geneigd om robots te vergelijken met mensen. Volgens MIT robot ethica Kate Darling kunnen we echter beter de analogie van dieren gebruiken.

social robotKate Darling gebruikt deze analogie in een vraaggesprek met Wired.
Zij vindt het verbazingwekkend dat we robots met mensen vergelijken, en AI met menselijke intelligentie. De vergelijking met dieren ligt volgens haar veel meer voor de hand.

Dieren zijn ook autonome wezens die kunnen voelen, denken, beslissingen nemen, leren. Dieren beschikken over een breed scala aan vaardigheden en intelligentie. We hebben verschillende relaties met robots, net als met dieren.

We gebruiken dieren om werkzaamheden voor ons uit te laten voeren, ze fungeren als medewerker, en als vriend en steun en toeverlaat. Dieren vullen mensen aan. Voor robots geldt hetzelfde. We moeten dus vooral nadenken over hoe robots ons kunnen aanvullen. Darling stelt:

Really, with animals, we’ve seen that we were able to incorporate them into our world of diverse relationships, because what they offer is different from what people offer.

De vergelijking van robots met mensen leidt er ook toe dat we bang zijn dat robots macht over ons uit gaan oefenen. Ook ontwikkelen we daardoor zeer dure robots die moeten leren lopen, terwijl voortbewegen op wielen net zo functioneel maar veel goedkoper te maken is.

Kate Darling bestrijdt ook dat robots op ons moeten lijken zodat wij er een emotionele band mee kunnen ontwikkelen. Volgens haar moet het ontwerp van een robot wel sociale aanwijzingen en menselijke emotie bevatten, maar hoeven robots niet uit te zien als mensen voordat wij er een band mee kunnen krijgen.

We kunnen volgens haar robots ook niet verantwoordelijk houden voor eventuele schade. En je kunt met robots ook een band hebben, vergelijkbaar met een dier. Binnen zorg en onderwijs is dat van belang. Daar kunnen robots, net als dieren dat doen, patiënten en lerenden (bijvoorbeeld leerlingen met bepaalde gedragsproblemen als gevolg van een aandoening) ook emotioneel ondersteunen.

Darling benadrukt dat je weliswaar de analogie met dieren kunt maken, maar dat er ook verschillen zijn tussen robots en dieren, en onze verhouding ten opzichte van robots en dieren. Robots kunnen wel jouw geheimen doorvertellen. Bovendien worden robots gemaakt door bedrijven, die via robots invloed kunnen uitoefenen op mensen. Stel je wordt emotioneel afhankelijk van een robot, en het bedrijf verhoogt de prijs van software updates zodat zij moeite hebt het onderhoud aan jouw robot te betalen.

The post Behandel robots alsof het dieren zijn first appeared on WilfredRubens.com over leren en ICT.
Lees het hele artikel


Hoe waardeert u deze bijdrage?
Reacties

Plaats hieronder uw reactie.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Voer de hierboven staande code in: