Bloggers

Een overzicht van blogs geschreven door aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.


Van Wilfred Rubens (redactie) | 01-09-2015 | Article Rating | (0) reacties

Mijn persoonlijke regels voor een meer effectiever en efficiënt gebruik van Twitter

Ik gebruik Twitter sinds maart 2007. Ik vind het een applicatie met een geweldige potentie, maar word er ook wel eens moe van. Volgens mij kunnen we Twitter een stuk effectiever en efficiënter gebruiken door kritisch naar ons gedrag te kijken.

Overload of interactions

Afbeelding: opensourceway

Twitter is geweldig om nieuws te volgen, voor het stellen en beantwoorden van eenvoudige vragen (bijvoorbeeld tijdens bijeenkomsten of online sessies), en voor het attenderen (bijvoorbeeld op interessante congressen, artikelen of live uitzendingen).

En uiteraard hoort enige ‘social talk’ er ook bij. We mogen Twitter ook best gebruiken om te mopperen op Mark Rutte, de NS, Ziggo of Vodafone. Twitter was aanvankelijk immers vooral bedoeld om anderen in 140 tekens te laten weten waar we mee bezig zijn. En vliegt de een of andere aso of ‘commercieel’ uit de bocht, dan kun je deze eenvoudig blokkeren.

Maar Twitter verliest aan kracht als we het medium niet op haar juiste merites gebruiken. We gebruiken Twitter nu zo’n negen jaar. Inmiddels zouden we moeten weten waar Twitter wel en niet sterk in is.

Ik heb me al eerder kritisch uitgelaten over het gebrek aan filtermogelijkheden die je helpen om binnen Twitter het kaf van het koren te scheiden. Hash tags en lijsten van twitteraars gebruiken, helpen maar ten dele. Ik heb zelf twee Twitter-lijsten aangemaakt, en volg ook een paar openbare lijsten. Hoewel Twitter in de loop der jaren is veranderd -denk aan de veranderingen aan het versturen van direct messages- zijn de filtermogelijkheden helaas niet verbeterd. We zullen het dus moeten hebben van ons gedrag.

Sinds kort volg ik drie Twitter-lijsten via mijn RSS-feedreader. Daarbij ben ik me er extra bewust van geworden dat veel tweeps, die ik graag volg, ook veel tweets produceren waar ik niet veel mee kan. Ik heb in het verleden zelf ook tweets gestuurd, waarvan ik me al snel of wat later afvroeg wie ik daar een plezier mee deed. Mijn meest zinloze tweet heb ik tijdens het koken geplaatst: “Het water kookt bijna”. Ook ben ik inmiddels gestopt met het delen van mijn spinning resultaten.

Ik heb daarom voor mezelf een aantal regels geformuleerd voor mijn Twitter-gebruik die hopelijk bijdragen aan een effectiever en efficiënter gebruik van dit medium. Wellicht -hoop ik- dat andere tweeps daar ook baat bij hebben.

  • Natuurlijk. De kracht zit ‘m in de herhaling. Maar hoe vaak moet je een tweet van jezelf herhalen, voor het irritant wordt?
  • Hoe noodzakelijk is het dat je een complimenteuze tweet van een ander over jezelf retweet? Welke waarde voeg je er aan toe? Als het een bijzondere tweet is wellicht wel. Maar volstaat een “Dankjewel” meestal niet?
  • Kan een interactie of reactie niet beter via een direct message of ander medium worden verstuurd? Kun je niet beter van een openbare naar een besloten modus switchen? Je bent dan ook niet gebonden aan 140 tekens.
  • Is het medium Twitter wel geschikt voor een discussie of dialoog die je wilt voeren?  Graham Attwell blogde laatst over de opkomst van betrekkelijk nieuw communicatiemedia die interacties weer meer privé maken.
  • Hoe belangrijk is het dat jouw privé-account een tweet van jouw zakelijke account doorstuurt?
  • Laten de laatste 20 tweets die je hebt verstuurd, wel in voldoende mate zien wie je bent of wat je wilt vertegenwoordigen?
  • Vrij naar Johan Cruijff: Voordat ik een misplaatste tweet plaats, plaats ik deze niet.

Lees het hele artikel


Hoe waardeert u deze bijdrage?
Reacties

Plaats hieronder uw reactie.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Voer de hierboven staande code in: