Bloggers

Een overzicht van blogs geschreven door aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.


Van Sibrenne Wagenaar | 09-04-2019 | Article Rating | (0) reacties

Knowmadisch werken: technologie emancipeert

Op Next Learning kwam ik Joseph Kessels tegen en besloot de stoute schoenen aan te trekken om hem te interviewen over de invloed van technologie op kenniswerk. Best eng! Joseph Kessels is hoogleraar op het gebied van Human Resource Development (HRD). Hij heeft veel geschreven en nagedacht over het begrip kenniswerker.

Een kenniswerker is iemand die vanuit zijn passie en talent voortdurend op zoek is naar nieuwe kennis en informatie, die zich voortdurend de vraag stelt wat die nieuwe kennis betekent voor zijn praktijk en die de nieuwe inzichten vertaalt in stapsgewijze verbeteringen of radicale innovatie van producten, diensten en processen. Werken en leren overlappen bij de kenniswerker, waardoor de werkomgeving daarmee ook de leeromgeving is. Bron: kessel-smit.de

Knowmadisch werken ligt in het verlengde van kenniswerken maar legt nog meer de nadruk op het belang van technologie. Joseph vond het meteen een leuk idee en onderwerp. Ik had eigenlijk verwacht dat hij zou antwoorden dat je ook prima offline een kenniswerker kunt zijn maar luister zelf maar naar zijn antwoord wat mij zeker verbaasde.

Ik vond twee dingen heel interessant: ten eerste dat hij de invloed van technologie op de hiërarchie noemt. Technologie heeft ervoor gezorgd dat we meer waardering hebben voor de inhoud en minder letten op gezag. Daarmee is technologie een emanciperende factor. Ik denk dat dit zeker zo is en ervaar dit zelf zeker zo. Toen ik bij een grotere organisatie werkte had ik voor mijn gevoel erg weinig invloed, en online voelt als een enorme ruimte. Al ontstaat er natuurlijk ook een online hiërarchie met mensen die de meeste likes en volgers hebben.

Het tweede wat mij trof was de focus op de regie over het leerproces. Joseph beantwoordde de vragen vanuit het perspectief van biedt technologie ruimte voor autonomie en het zelf invloed uitoefenen? Internet zorgt ervoor dat we zelf regie hebben over zoeken en delen van inhoud en verbinding zoeken met mensen. Een bedenking heeft Joseph bij het inzetten van technologie waarbij de inhoud wordt voorgeschreven. Verplicht door bepaalde stof moeten en pas door kunnen als je alle vragen goed hebt.

Wat haal jij uit het interview?


Lees het hele artikel


Hoe waardeert u deze bijdrage?
Reacties

Plaats hieronder uw reactie.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Voer de hierboven staande code in: