Bloggers

Een overzicht van blogs geschreven door aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.


Van Wilfred Rubens (redactie) | 19-09-2014 | Article Rating | (0) reacties

Toelichting verloop live sessie #moocblou

Gisteravond heeft de eerste live sessie van deze MOOC plaats gevonden. Daarbij is e.e.a technisch mis gegaan. Omdat hierover ook uitgebreid is getwitterd, licht ik dit graag via deze blog toe, en geef daarbij ook aan wat we daarmee doen (naar aanleiding van een opmerking van @petermcallister).

MOOC Blended learning ontwikkelenSinds eind 2011 verzorgen we als OU live sessies waarin een expert wordt geïnterviewd, en deelnemers vragen kunnen stellen via chat. Inmiddels zijn dat tientallen sessies geweest, waaraan vaak grote groepen mensen hebben deelgenomen. Meestal is dat goed gegaan, in een aantal gevallen (vooral in het begin) niet.

Gisteravond ging het ook mis:

  • Veel deelnemers konden niet inloggen.
  • Deelnemers die wel konden inloggen, konden de chat meestal niet gebruiken. De live sessie was wel te bekijken.
  • Tijdens de live sessie viel het geluid een minuut of tien weg.

Op dit moment weten we niet precies waardoor veel deelnemers niet in konden loggen, en waardoor ingelogde deelnemers niet deel konden nemen aan de chat. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Daar kunnen we nu nog niets over zeggen.

De oorzaak van het derde issue is wel bekend. We lieten op dat moment binnen de live sessie een interview zien. De collega die het geluid bediende, zette daarop onze microfoons uit. Maar per ongeluk ook de audio van de uitzending. Degene die normaliter de uitzending online meevolgt, was bezig met het andere technische issue en kwam er na bijna tien minuten achter dat er geen audio was. Dat is toen hersteld.

Heel vervelend voor de deelnemers. We balen hier zelf ook erg van.

Wat gaan we nu doen?

  • De opname van de live sessie, inclusief functionerend ingebed interview, komt vandaag via de leeromgeving online (later publiekelijk via YouTube en iTunesU). Het interview van Paul Kirschner en mij staat al online.
  • Deelnemers kunnen inhoudelijke vragen via het Forum van de MOOC stellen. Ik zal in ieder geval op de rode draad van de bijdragen reageren.
  • We onderzoeken waar de eerste twee technische issues door veroorzaakt worden. Dat heeft tijd nodig. Ook omdat we daarvoor een beroep moeten doen op een andere afdeling.
  • We zullen Twitter voortaan meteen gebruiken voor de communicatie. Ik heb daar niet bij stil gestaan omdat ik me moest focussen op het gesprek. De andere, aanwezige, staf twittert niet.

Als we er voor de volgende live sessie niet zeker van zijn dat we greep hebben op de issues, dan kiezen we voor een alternatief. Dat zal niet Google Hangout zijn, zoals via Twitter is gesuggereerd. We zullen dan namelijk moeten inboeten op de kwaliteit van de video en op het concept (werken met verschillende cameraposities). De koppeling van ons systeem met Google Hangout zal ook arbeidsintensief zijn. Bovendien was -de menselijke fout daargelaten- de video niet het probleem.

We denken daarbij wel aan de volgende opties:

  • Opname van het live interview in blokken, met de mogelijkheid om via het forum vragen te stellen. Daarmee mis je wel de dynamiek en de ‘social presence’ van de synchrone communicatie.
  • Video via Ustream en Twitter voor vragen (via de hash tag #moocblou). Het nadeel daarvan is dat maar een beperkte groep deelnemers twittert.

Lees het hele artikel


Hoe waardeert u deze bijdrage?
Reacties

Plaats hieronder uw reactie.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Voer de hierboven staande code in: