Bloggers

Een overzicht van blogs geschreven door aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.


Van Wilfred Rubens (redactie) | 21-07-2014 | Article Rating | (0) reacties

Wat valt mij op aan de beste 2.0 tools voor docenten?

Kennisnet heeft leraren en docenten gevraagd wat hun meest populaire ‘2.0 tools’ zijn. Wat valt mij op aan de top 10?

twitter

Foto: LoboStudioHamburg

In de eerste plaats valt me op dat Kennisnet niet schrijft op basis waarvan zij deze top 10 hebben samengesteld. Hoe hebben zij deze inventarisatie gemaakt? Hoeveel docenten hebben deelgenomen? Wie hebben deelgenomen? Zijn er geen verschillen tussen leraren uit het primair onderwijs, docenten uit het VO en MBO-docenten?
Op de tweede plaats valt me op dat niets wordt geschreven over hoeveel docenten deze tools gebruiken, en hoe intensief. Ik lees bijvoorbeeld dat de nummer 2, Kahoot, het nipt won van Socrative. Je zou dan verwachten dat Socrative op nummer 3 staat. Maar dit student response systeem komt helemaal niet in de top 10 voor.
Op de derde plaats valt me op dat Edmodo op nummer 1 staat. Gebruiken docenten het liefst toch een soort elektronische leeromgeving, maar niet de omgeving die de schoolorganisatie beschikbaar stelt?  Ik vraag me daarbij ook af of docenten deze tools -die vaak één functionaliteit ondersteunen- in combinatie met meer traditionele applicaties gebruiken, of in plaats van. Vervangen apps meer omvattende systemen?
Op de vierde plaats zijn applicaties populair die gericht zijn op het bevorderen van interactie. Dat doet me deugd.
Op de vijfde plaats valt me op dat traditionele ‘2.0-tools’, zoals wiki’s, blogs, Evernote of sociale netwerken, de top 10 niet hebben gehaald.
Tenslotte zijn Google Apps for Education een vreemde eend in de bijt. Dit is immers -zoals Kennisnet zelf ook schrijft- een verzameling apps en niet één tool. Opvallend daarbij is ook dat de auteur van dit artikel schrijft dat Google “goed bezig” is op het gebied van onderwijs, en de ingevoerde gegevens allemaal “op een veilige manier in de cloud bewaard” worden. Het is maar hoe je ‘veilig’ definieert….

 


Lees het hele artikel


Hoe waardeert u deze bijdrage?
Reacties

Plaats hieronder uw reactie.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Voer de hierboven staande code in: