Bloggers

Een overzicht van blogs geschreven door aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.


Van Sibrenne Wagenaar | 27-04-2014 | Article Rating | (0) reacties

Tips voor samenwerken met inhoudsdeskundigen bij online leren

Ik kwam een keer binnen bij een specialist die mee zou werken aan een webinar. Bij het woord webinar viel hij bijna van zijn stoel van paniek. Hij verklaarde trots “eigenlijk al best moeite te hebben met het maken van een powerpoint“. Omdat hij erkend werd als een specialist op zijn vakgebied had hij er geen moeite mee zich als technofoob te profileren, sterker nog – hij leek er wel trots op! Wat ga je dan doen, toch iemand anders zoeken of ga je door met deze specialist?

Bij het ontwerpen en faciliteren van een online leertraject kan het zijn dat je gaat samenwerken met professionals die vanuit de inhoud meewerken, vaak zonder online ervaring. Een aantal ervaringen en tips uit onze eigen praktijk:

  • Probeer in eerste instantie mensen te zoeken met affiniteit/enthousiasme om online te leren werken om mee samen te werken. Er zijn veel inhoudsdeskundigen met koud water vrees voor online leren en technologie. Start met mensen die enthousiast zijn om het te leren, of al wat ervaring hebben, en dit hoeft lang niet altijd een jonger iemand te zijn. Echter als een deskundige zegt “ik vind een powerpoint maken al een opgave” dan kun je wellicht beter een andere partner zoeken. Deze luxe zul je niet altijd hebben. Als er maar één specialist op een bepaald gebied is zul je daar toch mee moeten werken. En dan geldt:
  • Maak het online makkelijk voor de inhoudsdeskundige. Er zijn veel manieren om het makkelijker te maken, zo kun je bij een webinar samen achter één computer gaan zitten en iemand interviewen. Je kunt ook uitleggen dat jij faciliteert en de chat in de gaten houdt, zodat de expert zich kan concentreren op de inhoud. Je kunt afspreken dat je belangrijke vragen uit een forum elke dag doorstuurt per mail. Zo lukt het iedereen wel om mee te doen.
  • Stel de inhoudsdeskundige gerust. Een expert kan er als een berg tegenop zien omdat het allemaal onbekend is, opeens is hij of zij weer onbekwaam. Je kunt hem of haar gerust stellen door de stappen duidelijk te maken en uitleggen waar online verschilt van een face-to-face presentatie. Neem hier voldoende tijd voor. Een zenuwachtige expert komt de kwaliteit niet ten goede.
  • Oefen met de tools. Het bekend raken met de tools is belangrijk om niet voor rare verrassingen te komen staan, bijvoorbeeld dat de expert niet weet hoe hij of zij de slides moet bedienen of door een firewall niet in kan loggen. Tegelijkertijd kun je iemand enthousiast maken door succesvolle voorbeelden te laten zien.

Een expert kan een verschillende rol hebben, variërend van materiaal aanleveren tot gastspreken in een webinar of mee ontwerpen van het traject. In het laatste geval is het een bekend fenomeen dat inhoudsdeskundige vanuit de inhoud denken en dus vooral met kennisdoelen aan zal komen “ze moeten weten dan…”. Ga dan vooral zelf in gesprek met toekomstige deelnemers om leervragen te onderzoeken. Als je dit niet doet bestaat het gevaar dat je niet voldoende aansluit op de praktijkvragen van de deelnemers.

Lees ook: What everybody should know about working with subject matter specialists en 7 tips for working with subject matter experts.

Heb jij aanvullende tips of ervaringen? Laat het hieronder weten!

Het bericht Tips voor samenwerken met inhoudsdeskundigen bij online leren verscheen eerst op Ennuonline.


Lees het hele artikel


Hoe waardeert u deze bijdrage?




Reacties

Plaats hieronder uw reactie.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Voer de hierboven staande code in: