Bloggers

Een overzicht van blogs geschreven door aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.


Van Sibrenne Wagenaar | 16-02-2018 | Article Rating | (0) reacties

(video) tool van de maand: 1 seconde video’s bij blended leren

Video is belangrijke online trend. De tool van deze maand is daarom een video tool: een app om 1 seconde video’s te maken. Het neemt een belangrijke plek in bij online marketing, en ook leren en opleiden volgt deze trend. Je kunt je bijna geen online cursus of MOOC meer voorstellen zonder video toch? De klassieke manier om een video te maken is het inhuren van een professionele filmmaker en deze een video laten maken en editen. Er zijn echter veel meer mogelijkheden rondom video als je online leren ontwerpt of faciliteert zoals interactieve video’s, animaties met Powtoon of whiteboard animaties zoals Squigl of livestreamen.

1 seconde video’s

Cesar Kuriyama is ooit gestart met elke dag een video van 1 seconde opnemen om zo een heel jaar vast te kunnen leggen. Na dit project besloot hij een app te bouwen die het makkelijk maakt om dit ook te doen. De app heet 1 Second Everyday. Je kunt via een kalender elke dag een video opnemen, of een video uit je smartphone kiezen. Hierna kun je de dagen selecteren die je achter elkaar wilt zetten om een video te maken. Hieronder zie je een voorbeeld van mijn tuin. Ik heb elke dag 1 seconde video gemaakt van mijn tuin gedurende een week.

Hier zie je een video van een studente die haar leven in 2017 heeft vastgelegd

Er zijn verschillende apps waarmee je 1 seconde videos kunt maken:

 

Hoe kun je de 1 seconde video app inzetten voor bij online of blended leren?

1 seconde videos zijn ideaal om deelnemers zelf aan de slag te laten gaan op een creatieve manier. Een aantal manieren waar je aan kunt denken (geïnspireerd op instagram) zijn:

1. Ter kennismaking

Je kunt deelnemers uitnodigen een week lang iets uit hun leven te filmen en dit hierna online te delen, of tijdens een bijeenkomst laten zien. Het is maar 7 seconden en dus een creatief inkijkje in de week. Dit doet me ook denken aan de introductie van de gasten in het televisieprogramma de kwis die van elke dag een foto meenemen.

2. Als opstart naar discussies

Als je mensen vraagt een week lang 1 seconde video’s te maken van momenten in het werk waar ze blij van worden zijn ze heel bewust met dit onderwerp bezig. Daarna kun je hier over doorpraten. Het maken van de video zorgt ervoor dat mensen er mee bezig zijn en het kunnen laten zien. Het zal een vollediger beeld geven dan wanneer je zonder deze voorbereiding het gesprek aan gaat.

3. Een kijkje in de dagelijkse praktijk

Natuurlijk kan het ook een beeld geven van waar iemand zoals mee bezig is. Laat iedereen bv. elke dag op dezelfde tijd een 1 seconde video maken van waar hij of zij mee bezig is. Zo krijg je een mooi beeld van de praktijk.

4. Als hulpmiddel bij reflecteren

Het onderzoek naar de Rapp-it app liet zien coaching in combinatie met het gebruik van een app reflectie verbeterde. App-gebruik leidde er toe dat deelnemers zich meer bewust waren van leermomenten, meer leeractiviteiten ondernamen en meer leermomenten bespraken. Op dezelfde manier kan een video dagboek vooraf gaande aan een reflectie sessie helpen om geen belangrijke momenten te vergeten.

Het bericht (video) tool van de maand: 1 seconde video’s bij blended leren verscheen eerst op Ennuonline.


Lees het hele artikel


Hoe waardeert u deze bijdrage?
Reacties

Plaats hieronder uw reactie.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Voer de hierboven staande code in: