Bloggers

Een overzicht van blogs geschreven door aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.


Van Wilfred Rubens (redactie) | 08-10-2017 | Article Rating | (0) reacties

Review bokbieren 2017

Mijn stamcafé Café Jos opent elk jaar het bokbier seizoen. Vanwege mijn werk heb deze opening dit jaar moeten missen. Daarom heb ik gisteren in m’n eentje mijn bokbier seizoen geopend. In deze blogpost bespreek ik traditiegetrouw de geproefde bieren.

Proeverij van bokbierenGelukkig kon ik gisteren nog steeds een proeverij van bokbieren bestellen. Dat zijn zes kleine glaasjes op een plankje met elk één soort (zie foto). Over de volgorde is nagedacht. In totaal zijn het ruim twee glazen bier. Je krijgt er ook een formulier en potlood bij om te evalueren. Ik had de keuze tussen zes zachte bokbieren of zes stevige ‘bokken’. Het werden de stevige bokbieren.

  • Texels Bock. 7% alcohol. Een soepel drinkend, redelijk zacht bokbier. Heeft geen lange nasmaak. Cijfer: 7.
  • Kompaan Bock. 6,8% alcohol. Verrassend, pittig bier. Lekker gekruid. Echt lekker. Cijfer: 8,5.
  • Hemel Moenen Rookbok. 6,5% alcohol. Heeft een lichte kleur en een duidelijke rooksmaak. Normaliter houd ik niet van bier met een rooksmaak. Deze smaakte echter beter dan ik dacht. Cijfer: 8.
  • La Trappe bock. Ik meende te proeven dat dit bokbier van een trappist brouwerij afkomstig was. Zit wat betreft karakter tussen het Texels Bock en de Kompaan Bock in. Cijfer: 8.
  • Weihenstephaner Korbinian. 7,4%  alcohol. Deze zat niet in het menuutje, maar daar moest en zou ik van de bediening wat van proeven. Wat een topper. Kruidig maar zacht. Lijkt wat op de Kompaan Bock, maar is zachter van smaak. Cijfer: 9.
  • Jopen 4-Granen Bok. 6,5% alcohol. Dit bier is lekker kruidig, maar ook iets zoeter dan de anderen. Normaal houd ik niet van ‘zoet’, maar dit keer wel. Ik heb dit bier ook aan mijn partner laten proeven, omdat ik vermoedde dat zij dit ook een lekker bier zou vinden. En inderdaad. Cijfer: 8, 25.
  • Het Uiltje Apfelstrudel Doppelbock. 11% alcohol. Hier was ik het meest benieuwd naar. De kleur lijkt op Guinness, zo zwart. Bij de eerste slok wist ik niet wat me overkwam. Wat een smaaksensatie, en een nasmaak. Ik meen inderdaad iets van appel te proeven. Maar ook een vleugje marsepein? Een complex bier. Misschien we wat te complex. Cijfer: 8.
  • Gulpener Herfstbock. 6,5% alcohol. Dit bier is weliswaar bij Café Jos verkrijgbaar -naast nog meer bokbieren- maar deze heb ik gisteravond thuis gedronken (na genoten te hebben van een fantastische Herman van Veen). Dit bier deed me denken aan de Texels Bock. Met een wat sterkere karamelsmaak. Cijfer: 7,5.

Ik vond alle bieren minimaal redelijk goed. De Korbinian van Weihenstephaner is een duidelijke winnaar, met de Kompaan Bock op een eervolle tweede plaats. Ik ben benieuwd naar de andere bokbieren.


Lees het hele artikel


Hoe waardeert u deze bijdrage?




Reacties

Plaats hieronder uw reactie.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Voer de hierboven staande code in: