Bloggers

Een overzicht van blogs geschreven door aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.


Van Wilfred Rubens (redactie) | 07-02-2017 | Article Rating | (0) reacties

Zeg nee tegen Nederland als online surveillance staat #sleepnet

De Tweede Kamer stemt zeer binnenkort over een wet die geheime diensten in staat stelt onze communicatie op grote schaal af te luisteren. Bits of Freedom spreekt van de “meest extreme surveillancemaatregel die Nederland ooit heeft gekend”, en roept burgers terecht op in actie te komen tegen dit zogenaamde sleepnet.

Je hebt wel iets te verbergen

Bron: De Correspondent

Heeft deze wet met ICT en onderwijs te maken? Wat mij betreft wel degelijk. Op de eerste plaats is het fenomeen op zich al een actueel onderwerp op het gebied van mediawijsheid en burgerschap (denk aan ook aan de relatie overheid-burger).

Op de tweede plaats mag dankzij deze wet communicatie binnen online leeromgevingen afgetapt worden. Mag dat? Ja, dat mag. Het is wellicht minder waarschijnlijk dan dat een politiek forum afgetapt wordt. Maar vandaag de dag is niets meer onwaarschijnlijk. En stel, dergelijke interacties worden uit hun context gehaald. Verstaan we dat dan onder een veilige leersituatie?

Of stel dat we een regering Wilders krijgen bij wie deze bevoegdheden in veel minder goede handen zijn?

Enkele maanden geleden heb ik het boek “Je hebt wel iets te verbergen” van Maurits Martijn en Dimitri Tokmetzis gelezen. Hierin wordt pijnlijk duidelijk gemaakt hoe zeer privacy wordt bedreigd. Of zoals hoogleraar Beatrice de Graaf het stelt:

we hebben van alles te verbergen, maar zijn nog nooit zo naakt geweest.

Deze wet is daar een voorbeeld van. GroenLinks kamerlid Linda Voortman heeft een amendement ingediend om de sleepwet-bevoegdheid in de kiem te smoren. Het is te hopen dat haar amendement voldoende steun krijgt.

Via Geen Sleepnet kun je jouw kamerlid benaderen.


Lees het hele artikel


Hoe waardeert u deze bijdrage?
Reacties

Plaats hieronder uw reactie.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Voer de hierboven staande code in: