Achtergrond

Op deze pagina treft u een serie achtergrondartikelen aan die zijn geschreven door aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.


Van E-learning Training | 02-05-2025 | Article Rating | (0) reacties

Waarom blijft je e-learning niet hangen?

Waarom blijft je e-learning niet hangen?

We zien het veel gebeuren: steeds meer organisaties die in huis maatwerk e-learnings ontwikkelen. In principe is dit een super goed idee. Met maatwerk e-learning zorg je er namelijk voor dat de inhoud goed aansluit op jóuw organisatie. En dat werkt het beste, want elke organisatie is weer anders. Organisaties steken daarom tijd, geld en energie in het maken van e-learnings. Toch blijft het gewenste effect soms uit. Medewerkers klikken snel door of haken halverwege af. Zonde, want de kennis is er, maar hoe breng je die kennis goed over? Daar zit het knelpunt: in de didactiek.

Te veel focus op kennis, te weinig op leren

Een veelvoorkomend probleem is dat e-learnings vooral worden ingericht als middel om kennis over te dragen. Er staat in wát iemand moet weten, maar niet hóe je dat effectief toepast of hoe dit relateert tot jouw werkpraktijk. Leren is meer dan informatie presenteren. Het gaat over aansluiten bij de praktijk van de deelnemer, het oproepen van herkenning, het activeren van voorkennis en het stimuleren van reflectie en toepassing. Zo zorg je ervoor dat een deelnemer enthousiast wordt en makkelijk de vertaalslag maakt van de e-learning naar de praktijk.

Zowel bij fysieke als online trainingen wil je voorkomen dat je alleen maar kennis presenteert. Je wilt de deelnemers betrekken. Dit is fysiek echter vaak makkelijker dan online. Online kan er namelijk een uitdaging zitten in motivatie en betrokkenheid.

Hoe pak je dat aan?

Naast het vaststellen van de échte leervraag is een belangrijke eerste stap het goed in kaart brengen van je doelgroep, degenen die de e-learning gaan doen. Wie is je doelgroep? Wat drijft hen en waar lopen ze tegenaan? Wat weten ze al over het onderwerp? Wat moeten ze straks kunnen? Door je te verdiepen in je doelgroep maak je oplossingen die werken voor hen. Want zij zijn natuurlijk uiteindelijk ook degenen die het in de praktijk moeten gaan doen. Niets is demotiverender dan een e-learning over content die niet op jouw werkpraktijk aansluit.

Op basis van je doelgroepanalyse kun je de leerdoelen concreet maken. Deze vertaal je vervolgens naar een opbouw met passende werkvormen, interactie en praktijkvoorbeelden.

Een simpele tip om alvast mee aan de slag te kunnen: laat deelnemers oefenen met voorbeelden en casussen uit hun eigen werkpraktijk; een herkenbare situatie waarbij ze moeten nadenken over wat ze zouden doen. Dat activeert, en maakt leren relevant.

Meer leren over online didactiek?

En hoe kom je tot die échte leervraag en een goede doelgroepanalyse? In mei start onze opleiding Online Didactiek. Je leert daarin hoe je vanuit een duidelijke leervraag bouwt aan leerervaringen die blijven hangen. Praktisch, concreet, en direct toepasbaar op je eigen casus.

Wil je erbij leren hoe je jouw leerervaring in een authoring tool (Articulate Storyline) bouwt? Volg dan onze opleiding tot E-learning ontwikkelaar. Deze start in september. Je leert zowel de didactische basis als de technische functionaliteiten van een e-learning authoring tool. Tijdens deze opleiding ga je ook praktisch aan de slag met je eigen casus. Na deze opleiding heb je een korte werkende e-learning staan!


Hoe waardeert u deze bijdrage?




Reacties

Plaats hieronder uw reactie.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

Website

CAPTCHA Afbeelding
Voer de hierboven staande code in:

Column

0 reacties
Van Let’s Learn! 09-10-2023

Retentie en AI

Helma van den Berg van Let's Learn! beluisterde de bijdrage van Jeanne Bakker aan de podcastserie BrainBakery. Bakker vertelde over de bedreiging en kansen die we nu en in de toekomst van AI kunnen verwachten. In de podcast sprak zij haar verwachtingen uit voor de toekomst van AI in leren. Helma is het met haar eens. Zoals de gedachte om AI voor gepersonaliseerd leren te gebruiken.