Geef uw mening!

Discussier hier over uw e-Learning onderwerpen!

Stel hier de vraag die u bezig houdt en ga in discussie met onze bezoekers.
Tevens kunt u vrij reageren op de door andere bezoekers gestelde vragen!

Heeft u een vraag?
Om een vraag toe te kunnen voegen dient u te zijn ingelogd.
Inloggen (of registreren) kunt u hier.


Van de Redactie 19-09-2014 | Article Rating
(0) reacties

Maak van leren dagelijkse gewoonte

Rob Hermans is de oprichter van Achieved, een jonge startup die informeel leren zichtbaar en toegankelijk maakt voor bedrijven. Achieved motiveert werknemers iedere dag een micro-learning te doen, om zo op een laagdrempelige manier hun ontwikkeldoelen te behalen. In deze bijdrage gaat Rob in op de principes achter deze aanpak.

 

De krachtigste manier om een gedragsverandering voor elkaar te krijgen, is het opbouwen van een dagelijkse gewoonte. We poetsen allemaal onze tanden zonder er bij na te denken. Het zit in ons systeem ingebakken en we krijgen een ongemakkelijk gevoel als we het een keer overslaan. Zou het niet fantastisch zijn als we van leren ook een dagelijkse gewoonte kunnen maken? Leren moeten we ons hele leven. Het speelt zich steeds meer af gedurende de dagelijkse werkzaamheden, dan tijdens afgebakende cursusdagen.

 

Dat dagelijkse leren kan zo simpel zijn als het lezen van een artikel, het volgen van een e-learningmodule of het bekijken van een videotutorial. Zo’n dagelijkse gewoonte ontstaat niet vanzelf. Het vergt veel discipline om dagelijks leren in ons systeem te krijgen. Hoe het kan lukken, onderzocht hoogleraar B.J. Fogg van de Stanford University. Hij ontwikkelde het model van de Tiny Habits . Zijn 3 stappen zorgen ervoor dat de kans op succes en stuk groter wordt.

 

Stap 1. Maak het klein

Als je besluit om vanaf morgen een nieuwe taal te leren en je pakt een woordenboek, dan ben je al snel gedemotiveerd door de gigantische hoeveelheid werk die voor je ligt. Hierdoor ga je uitstellen en excuses verzinnen om het niet te doen. De oplossing is te beginnen met kleine stapjes. Leer 1 of 2 nieuwe woorden per dag. Dit geeft je meteen een gevoel van succes en het kost veel minder discipline en energie om je dagelijkse leeractiviteit af te ronden.

 

Stap 2. Zoek een vaste trigger

Het is makkelijk een nieuwe gewoonte te vergeten als je hem nog aan het opbouwen bent. Daarom is het belangrijk een vaste trigger te vinden om die nieuwe gewoonte aan te koppelen. Dit kan bijvoorbeeld het moment zijn dat je na de lunch weer achter je bureau gaat zitten. Pak dan 10 minuten om de 2 woordjes te leren. Een ander goed moment is de treinrit naar huis.

 

Stap 3. Vier je succes

Als je een succes behaalt, komt er in de hersenen dopamine vrij. Dit geeft een goed en gelukkig gevoel. Als je het volbrengen van je nieuwe gewoonte viert, stimuleer je de aanmaak van dopamine en word je als het ware ‘verslaafd’ aan je nieuwe gedrag. Iedere keer als je een kleine leerstap hebt genomen, kun je jezelf trakteren op bijvoorbeeld een kop koffie of een high-five met een collega.

 

Het volgen van deze 3 stappen maakt het opbouwen van een leergewoonte een stuk eenvoudiger. Om de kans op succes nog verder te vergroten, zijn er handige apps op de markt die je kunnen ondersteunen, zoals:

 

Lift.do

Lift is een app waarbij je een gewoonte kan invullen met iedere keer een check-in als je deze hebt volbracht. Je probeert hierbij zoveel mogelijk dagen onafgebroken een check-in te doen. Je kunt vrienden uitnodigen om je te motiveren en tips te geven.

 

Stickk

Stickk gaat nog een stap verder. Op deze site kun je een ‘borg’ overmaken die je pas terug krijgt als jij je doel hebt bereikt. Een onafhankelijke ‘scheidsrechter’ bepaalt of je iedere dag je nieuwe gewoonte hebt volbracht. Lukt het niet, dan gaat je geld naar een goed doel.

 

Achieved

Met Achieved kies je een aantal competenties die je wilt ontwikkelen waarna je iedere dag op een vast moment een korte leersuggestie ontvangt. Als je de leeractiviteit hebt volbracht, kun je hem afvinken en delen met je collega’s en vrienden. Doordat je elkaars activiteiten ziet, inspireer en motiveer jij je vrienden en collega’s om iedere dag een beetje slimmer te worden.

 

Rob Hermans

Oprichter van Achieved

Email: rob@achieved.co


Hoe waardeert u deze bijdrage?




Plaats hieronder uw reactie. Door in te loggen kunt u direct reageren, zonder uw naam en e-mailadres te hoeven invoeren.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

Website

CAPTCHA Afbeelding
Voer de hierboven staande code in:

Column

0 reacties
Van Let’s Learn! 09-10-2023

Retentie en AI

Helma van den Berg van Let's Learn! beluisterde de bijdrage van Jeanne Bakker aan de podcastserie BrainBakery. Bakker vertelde over de bedreiging en kansen die we nu en in de toekomst van AI kunnen verwachten. In de podcast sprak zij haar verwachtingen uit voor de toekomst van AI in leren. Helma is het met haar eens. Zoals de gedachte om AI voor gepersonaliseerd leren te gebruiken.