Achtergrond

Op deze pagina treft u een serie achtergrondartikelen aan die zijn geschreven door aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.


Van Let’s Learn! | 16-09-2022 | Article Rating | (0) reacties

Videoleren: the do’s en don’ts

Videoleren: the do’s en don’ts

Door Helma van den Berg van Let's Learn!

Videoleren werkt! Uit onderzoek van de Radboud Universiteit blijkt dat het gemiddeld leidt tot één hele punt hoger op de eindresultaten van middelbare scholieren. In andere woorden: leert een scholier met video’s, dan kan dat het verschil maken tussen een voldoende en een onvoldoende. Bedenk eens wat dit kan betekenen voor jouw medewerkers. In dit artikel ontdek je hoe je video kunt inzetten voor een goede leerervaring bij medewerkers.

Voordelen van videoleren

Video's zijn een zeer effectief hulpmiddel. Ze verminderen de cognitieve belasting en vergroten de betrokkenheid van de lerende. Video zorgt niet alleen voor een krachtige leerervaring bij je lerenden en video-leren is ook populair. Als studenten de keuze krijgen tussen een ​​tekst van 5.000 woorden of een video van 8 minuten, dan kiezen ze voor de video. Dit is niet alleen zo bij generatie Z, maar ook bij de babyboomers.

De voordelen van videoleren op een rijtje:

  • Het verbetert kennisbehoud.
  • Vergeleken met afbeeldingen, tekst of audio onthoud je video's beter.
  • Video maakt microleren mogelijk.
  • Wanneer lerenden over een nieuw concept of idee lezen of horen, hebben ze vaak de neiging om na het afronden over te gaan tot de orde van de dag. Bij video nemen lerenden veelal een denkpauze. Dan bekijken ze bijvoorbeeld de video nog een keer  of ze oefenen met wat ze gezien hebben.
  • Video’s zijn nuttig als leermiddel, als ze zijn ontworpen om gebruikt te worden binnen de werkomgeving, voor op het moment dat daar behoefte aan is. Door transcripts of ondertiteling toe te voegen vergroot je de gebruiksmogelijkheden.
  • Video maakt leren mogelijk op het moment dat er een vraag is, 24/7. Video's kunnen op het werk worden gebruikt voor het ondersteunen precies op het moment dat de lerenden dat nodig hebben.

Welke video-indelingen vergroten de impact van het gebruik van video's?

De waarde van video's kan worden vergroot door je er van bewust te zijn waarvoor je de video wilt inzetten. Je kunt kiezen uit:

  • Korte scenario- en simulatievideo's. Die zijn geschikt als online training in een veilige (oefen)omgeving.
  • Moment-of-need-video's. Deze video’s geven antwoord op vragen die medewerkers krijgen tijdens hun werk. In de video wordt de vraag beantwoord met een samenvatting of met het ‘hoe en wat te doen’.
  • Instructievideo’s. Hierbij zie je de instructeur een onderdeel van de training (opnieuw) uitleggen.
  • Teaservideo's. Ze creëren een bewustzijn en nieuwsgierigheid ter voorbereiding op een leerprogramma.
  • Oefen-en-pas-toe-video's. Dit zijn video’s die de lerenden krijgen om kennis of een vaardigheid te oefenen.
  • Praktijkvideo’s met nieuwe inhoud. Deze video’s zet je in als versterkingstool. Hiermee verleng je de leercurve.

Wat stimuleert de betrokkenheid bij video's?

Globaal kun je kiezen uit 6 strategieën die je helpen om de impact van een videotraining te maximaliseren.

1. Werk met gespreid leren. 

Maak een leertraject voor medewerkers door verschillende video’s, verspreid over een bepaalde periode aan te bieden. Zo kun je bijvoorbeeld een onboardingstraject,  vaardigheidstrainingen en opfriscursussen organiseren.

2. Bouw een videobibliotheek met verschillende soorten video’s.

Gebruik naast video’s ter bevordering van het bewustzijn, ook video’s ter ondersteuning van de praktijk, met tips en trucs en uitleg van handelingen. Trainers kunnen deze video's ook inzetten in hun (online) leertrajecten.

3. Gamificeer je video's.

'Leren door te spelen' maakt leren leuk. Juist bij ‘saaie’ onderwerpen verhoog je met gamificaton de betrokkenheid. Gebruik bijvoorbeeld interactieve video’s met verschillende scenario’s of maak een soap. 

4. Integreer scenario's in video's.

Het gebruik van scenario’s helpt om een realistische leerervaringen te krijgen. Zo kunnen lerenden oefenen met verschillende aanpakken. Ze ervaren waar de controlepunten zijn in een situatie. Lerenden oefenen in een veilige omgeving, zonder dat er iemand meekijkt. De scenario’s bieden de mogelijkheid om de gevolgen van verkeerde keuzes en acties te ervaren en begrijpen.

5. Gebruik video's om een betere leerervaringen te bieden.

Door video's te gebruiken in combinatie met gamification, scenarioleren en microlearning krijg je een nog sterkere leerervaring.

Hoe implementeer je videoleren succesvol in je organisatie?

Om te zorgen dat videoleren tot de gewenste resultaten leidt, dien je rekening te houden met een aantal factoren:

1. Maak de video niet te lang.

Videoleren werkt goed, mits de video niet saai is. Saaiheid treedt snel op als een video te lang is. Het wordt dan vaak lastig om hem in te korten omdat de inhoud ingericht is op ‘lang’ en ‘uitgebreid’. Houd hier dus van te voren rekening mee. Toch inkorten of opsplitsen? Selecteer dan relevante onderwerpen.

Bedenk waarvoor je de video inzet. Wat is de leerdoelstelling? En welk plot of verhaallijn hoort daarbij? Gebruik een klantcase om het verhaal te vertellen. Deel een lang verhaal op in meerdere video’s. Check steeds of de video’s aansluiten bij hetgeen je wilt laten leren. Zet waar mogelijk interactieve video in.

2. Optimaliseer video voor verschillende apparaten.

Je kunt video’s gebruiken als korte, hapklare brokjes of nuggets. Zorg voor een goede toegankelijkheid op verschillende devices.

Ben je geïnteresseerd in voorbeelden van videoleren zijn? Klik dan hier om de 7 toepassingen te leren kennen.

Meer lezen? Kijk op de site van Let'sLearn!

Inspiratiebron: eLearning Industry

 


Hoe waardeert u deze bijdrage?




Reacties

Plaats hieronder uw reactie.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

Website

CAPTCHA Afbeelding
Voer de hierboven staande code in:

Column

0 reacties
Van Let’s Learn! 09-10-2023

Retentie en AI

Helma van den Berg van Let's Learn! beluisterde de bijdrage van Jeanne Bakker aan de podcastserie BrainBakery. Bakker vertelde over de bedreiging en kansen die we nu en in de toekomst van AI kunnen verwachten. In de podcast sprak zij haar verwachtingen uit voor de toekomst van AI in leren. Helma is het met haar eens. Zoals de gedachte om AI voor gepersonaliseerd leren te gebruiken.