Logo e-Learning

Is deze mail onleesbaar?
Bekijk de webversie.

Maandelijkse nieuwsbrief maandag 15 september 2014

Vacatures
De volgende vacatures staan momenteel op e-Learning.nl:

(Junior) E-learning Ontwikkelaar (Tele’Train Talent)

Ervaren implementatie IT-expert (Future Learning)

Accountmanager met passie voor ons vak (Teelen Kennismanagement)

Course Author (iTesso)

Agenda

14/10 HRM Expo
26/10 Learning 2014
11/11 SURF Onderwijsdagen
02/12 Online Educa Berlijn
27/1 LEARNTEC Karlsruhe
22/4 Next Learning 2015


Defacto
e-Learning.nl verwelkomt Defacto als nieuwe marktspeler op de website. Defacto ontwikkelt standaard softwareoplossingen voor alle organisaties die actief zijn op het gebied van Opleiden en Ontwikkelen. 


Kumi Kata
e-Learning.nl verwelkomt Kumi Kata als nieuwe partner op de website.


Nieuwe column

Gijsbert Boon is van mening dat e-learning veel meer kan zijn dan een middel om werknemers op te leiden. Hij draait het perspectief om en staat stil bij vijf alternatieve kansen op rendement van e-learning. Zijn column is te lezen op e-Learning.nl.

 

e-Learningmarkt groeit sterk

De afgelopen besteedde e-Learning.nl aandacht aan een (sterke) groei van de markt voor e-learning. Het rapport The Global Market for Learning Management Systems 2014 van Bersin / Deloitte Consulting stelt dat in 2014 de markt voor corporate trainingen met 15% groeit. De markt voor LMS’s groeit in 2014 met 21% naar 2,5 miljard dollar. Meer in een artikel Josh Bersin, of lees de samenvatting van het rapport.

Forbes citeert een rapport van de Global Industry Analysts waarin wordt voorspeld dat in 2015 de markt voor online learning wereldwijd gaat groeien naar een omzet van 107 miljard dollar. Een onderzoek van Roland Berger Strategy Consultants voorspelt dat in 2018 wereldwijd de omzet van online leren zal zijn verdubbeld tot 91 miljard dollar. Bedrijfsopleidingen groeien het snelst. Meer hierover op ScienceGuide of download het rapport van Roland Berger Strategy Consultants.

Op e-Learning.nl is er aandacht aan besteed in de artikelen Online learning is booming, Sterke groei markt trainingen en LMS’s en Omzet e-learning verdubbelt in 4 jaar.

 

Mee naar Learning 2014

Sinds eind jaren ´90 bezoekt redacteur Marcel de Leeuwe het Learning event van goeroe Elliot Masie. Dit jaar wordt Learning 2014 gehouden van zondag 26 t/m woensdag 29 oktober. Marcel de Leeuwe nodigt de lezers uit om mee te gaan met een Nederlandse groep collega’s. Meer hierover is te lezen op e-Learning.nl in zijn bijdragen van 7 september en 24 juni.

 

Noordhoff Health neem PAT over

Noordhoff Health en PAT Learning Solutions gaan verder als één bedrijf onder de naam Noordhoff Health. De divisie van Noordhoff Uitgevers (onderdeel van Infinitas Learning) richt zich op de zorgsector, de markt waarin PAT Learning Solutions actief is met Pulse Web Touch. “PulseWeb Touch wordt de leidende leertechnologie voor Europa in deze nieuwe onderneming”, schrijft Jeroen Krouwels van PAT. Noordhoff Health heeft vestigingen in Houten en sinds kort in Berlijn. PAT is gevestigd in Tilburg. Infinitas Learning heeft de ambitie de activiteiten verder uit te bouwen naar de rest van Europa.

Lees het hele bericht op e-Learning.nl.

 

Suggesties?

Beschikt u zelf over interessant nieuws op het gebied van e-learning? Neem dan contact met onze nieuwsredactie via redactie@e-learning.nl zodat u in aanmerking kunt komen voor free publicity in de nieuwsrubriek.


Case van de maand:

De praktijkcase van Splintt online training services gaat in op de zwakste schakel in het beveiligen van bedrijfsgegevens: de mens. Een actueel onderwerp. Zo werd recent de onbeheerd in de dienstauto achtergelaten laptop van de Belgische minister-president gestolen. Bewustwording staat daarom voorop. Klik hier om direct naar de case te gaan.

 

 

Achtergrondartikelen

Bij de zoektocht naar dagelijks nieuws komt de redactie verdiepende artikelen tegen die de site niet halen, maar het lezen zeker waard zijn. Daarom in de nieuwsbrief een overzicht van wat er de afgelopen periode aan lezenswaardigs voorbij is gekomen. Een willekeurige en subjectieve selectie uit het Engelse taalgebied.

HR Looking to Online Courses to Recruit and Retain Talent
39 Little Things to Double Check Before Your E-learning Launch
What does pedagogy mean when it comes to online learning?
Moving Beyond E-Learning: New mindset for Learning in the Workplace
Making a great online course, and why high drop-out rates aren’t a bad thing
The current and future trends in Educational Technology

30 Attributes of Next Gen Learning
Forget iPads, Education Needs a Whole New Framework
Should pupils be using tablet computers in school?
Analyzing iPad Myths in Education

What We Miss by Comparing MOOCs to Traditional Classrooms
Don’t dismiss MOOCs – we are just starting to understand their true value
Measuring the impact of a MOOC course can be complicated
MOOCs Are Dead -- Long Live the MOOC
Moocs are free – but for how much longer?
Making Progress On MOOCs
Understanding the value of a Massive Open Online Course (MOOC)
MOOCs: Learning About Online Learning, One Click At A Time

Gamification In Learning: Featuring Gains Through A Serious Game Concept
Toward A Better Culture of Games
How Students Learn From Games

Three Ways Blended Learning Makes Teachers More Efficient
10 of the Most Engaging Uses of Instructional Technology (with Dozens of Resources and Tools)

Jane Hart’s Must reads from August 2014


Colofon
Deze nieuwsbrief is een initiatief van e-Learning.nl, een onafhankelijke portal met als doel het informeren van alle betrokkenen en het op elkaar afstemmen van vraag en aanbod.

Contact:
Postbus 14797
1001 LG Amsterdam

T. 06 53 64 03 78
F. 084 87 56 967
E. info@e-learning.nl

Wilt u onze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Log in op e-Learning.nl een schrijf u uit voor de nieuwsbrief.

Gevoelige informatie ligt voor het grijpen

Opdrachtgever: BitSoldiers
Opdrachtnemer: Splintt online training services
Klantvraag: verhogen bewustzijn informatiebeveiliging
Oplossing: online training

De Belgische minister-president Di Rupo wiens laptop met gevoelige informatie wordt gestolen. Onbeheerd achtergelaten op de achterbank van zijn Audi A6 (NRC). “40.000 klantgegevens telecombedrijf op straat” (nu.nl). Twijfels of gemeenten wel ‘goede data beveiligers zijn’ (NRC). “En nu krijgen ze net een hele berg aan privacygevoelige data.”

Veel werknemers staan er niet bij stil hoe kwetsbaar hun organisatie is. Zeven van de tien beveiligingsincidenten worden veroorzaakt door menselijke fouten: informatie die – onbewaakt – op een bureau blijft liggen; een USB-stick voor het grijpen; een wachtwoord met een stickertje op een computer geplakt; prints die rondslingeren; mensen die rondlopen op plekken waar ze niet zouden mogen komen. Een beperkte opsomming van incidenten uit de dagelijkse praktijk.

Informatie beveiligen
BitSoldiers – een bedrijf gespecialiseerd in informatiebeveiliging – is er duidelijk over: de mens is de zwakste schakel in de beveiligingsketen. Het ziet dat bedrijven veel investeren in beveiligingstechnologie, maar veel te weinig in het opleiden van hun mensen. Terwijl een goed beveiligd systeem weinig nut heeft, als medewerkers hun wachtwoorden met post-its op de computer plakken. Daarom initieerde BitSoldiers een programma dat de medewerkers bewust moet maken van onveilig gedrag. De focus ligt op het herkennen van risicovolle situaties. Informatiebeveiliging is niet alleen een zorg voor de afdeling ICT, maar de verantwoordelijkheid van de hele organisatie.

Bewustzijn verhogen
Het programma van BitSoldiers bestaat uit live en online onderdelen. Het programma begint met priming: informatiebeveiliging moet op de kaart komen. Door guerrilla acties, phishing mails en gerichte communicatie wordt het concept geactiveerd onder alle medewerkers. Online wordt het bewustzijnsniveau getoetst. Gevolgd door online trainingsmodules die het bewustzijnsniveau verder verhogen. Herkenbare situaties, die dagelijks voorkomen, laten zien wat er kan gebeuren als je eventjes niet oplet. Live workshops, een toolkit met hulpmiddelen op maat en een ambassadeursprogramma moeten zorgen voor verdieping en borging.

Klantvraag
BitSoldiers vroeg Splintt om de online trainingsmodules te ontwikkelen. De modules moeten algemeen genoeg zijn om herkenbaar te zijn voor uiteenlopende organisaties en zo zijn opgezet, dat ze eenvoudig organisatie-specifiek gemaakt kunnen worden.

Aanpak
Op basis van een onderzoek bij klanten van BitSoldiers werd achterhaald waar mensen zich niet bewust van zijn, wat ze wel weten maar niet naar handelden en hoe groot de bekendheid is met het informatiebeveiligingsbeleid binnen de eigen organisatie. Op basis van deze informatie, gecombineerd met thema’s uit de media en met kennis binnen BitSoldiers en zusterbedrijf DearBytes (IT beveiliging), werden de leerdoelstellingen bepaald:

  • verhogen van het informatiebewustzijn binnen de organisatie
  • vergroten van de kennis over het veilig omgaan met informatie
  • leren om op een bewustere manier te kijken naar risicovolle situaties
  • leren effectiever te handelen in deze situaties

Vervolgens schetste Splintt een eerste storyboard. Daarbij waren herkenning en impact creëren het uitgangspunt. Splintt koos voor een aanzienlijke portie film met een beetje spanning, voor vragen die tot nadenken aanzetten en voor feedback waarmee duidelijk wordt dat het over een grijs gebied gaat. De modules zijn getoetst bij een pilotgroep met een online voor- en nameting. Ten opzichte van de groep die wel de meting kreeg, maar geen online training, steeg het bewustzijn significant. Daarnaast werd een kwalitatieve evaluatie gedaan. Daaruit bleek dat de modules impact hadden en het bewustzijn hadden vergroot. Tevens bleek dat er behoefte was aan een verdere vertaalslag naar de eigen organisatie, om de herkenbaarheid met de eigen praktijk te vergroten.

Oplossing
De online training is opgebouwd uit vier modules: introductie, bewustzijn, handelen en informatiebeveiligingsbeleid. In iedere module krijgen de cursisten casussen voorgelegd, worden ze aan het denken gezet en krijgen ze tips voor opvolging. Iedere module is flexibel opgezet, zodat deze op maat kan worden aangepast of kan worden aangevuld met bedrijfsspecifieke casuïstiek. De online training kan stand-alone worden ingezet, en als onderdeel van een blended programma.

 

E info@bitsoldiers.com

T +3188 01 09 400

E natasja@splintt.nl

T +31 85 401 06 20

Vacatures in de markt

Column

0 reacties
Van Let’s Learn! 09-10-2023

Retentie en AI

Helma van den Berg van Let's Learn! beluisterde de bijdrage van Jeanne Bakker aan de podcastserie BrainBakery. Bakker vertelde over de bedreiging en kansen die we nu en in de toekomst van AI kunnen verwachten. In de podcast sprak zij haar verwachtingen uit voor de toekomst van AI in leren. Helma is het met haar eens. Zoals de gedachte om AI voor gepersonaliseerd leren te gebruiken.