Binnen zonder kloppen
Bezoekers van e-Learning.nl kunnen sinds afgelopen maand een reactie plaatsen, zonder dat ze daarvoor eerst moeten inloggen. De redactie hoopt daarmee het interactieve karakter van de site verder te verhogen.
U&I Learning
e-Learning.nl verwelkomt U&I Learning als nieuwe marktspeler op de website. U&I Learning biedt e-learning en contentoplossingen aan.
|
Seminar Onderwijs in virtuele werelden
De virtuele werelden biedt tal van mogelijkheden om onderwijs te geven, maar toch gebeurt het nog maar op kleine schaal. Wat staat instellingen en docenten hierbij in de weg? Voor de één zullen technische aspecten een drempel vormen. Voor de ander zal het om de didactische toepassingen gaan. EDUsim-NL helpt om die drempels te slechten. Zij verzorgen op 16 oktober voor de derde keer het gratis seminar Onderwijs in Virtuele Werelden.
De deelnemers krijgen een snelle, praktische introductie over Opensim. De dag wordt afgesloten met een aantal concrete projectplannen, met de bedoeling daarvoor subsidie aan te vragen. Het seminar biedt docenten een programma waarbij zij van A tot Z worden geïnformeerd over het leren m.b.v. virtuele werelden en waarin zij leren projecten binnen EDUsim-NL op te zetten. Er is plaats voor 75 deelnemers.
Doelgroep: docenten uit alle onderwijsniveaus.
Plaats, datum en tijd:
16 oktober van 10.00 - 17.30
Surfnet, Radboudkwartier 273 3511 CK Utrecht
Lees volledige bericht op e-Learning.nl.
Congres differentieert naar niveau deelnemer
Het congres e-Learning & HRM in de Zorg – dat op 26 en 28 november in Rotterdam wordt gehouden – geeft de bezoeker de mogelijkheid om een programma samen te stellen, dat past bij zijn/haar niveau. SBO, de organisator, onderscheidt drie niveaus:
1. Kennismaker: nog geen idee, maar ik weet dat ik een visie moet ontwikkelen;
2. Ontdekker: een aardig idee, maar ik kan nog behoorlijk wat hulp gebruiken;
3. Ingewijde: ik heb mijn visie op leren duidelijk voor ogen en ben vooral geïnteresseerd in vervolgstappen. Voorafgaand aan het congres E-learning & HRM in de zorg doet de bezoeker een QuickScan om het niveau te bepalen.
Meer informatie over het congres en masterclass zijn te vinden op de speciale website van SBO. Inschrijven kan via de site of via email.
Gratis proefles e-Learning Ontwerper
Marcel de Leeuwe – redacteur van e-Learning.nl – is weer hoofddocent van de cursus Onderwijskundig e-Learning Ontwerper. Deze door SBO georganiseerde opleiding begint op 13 februari. Op 9 januari is er in Utrecht een voorlichtingsbijeenkomst met de mogelijkheid tot het volgen van een proefles.
Bezoek voor meer informatie de site van SBO.
Of bekijk de video-introductie van Marcel de Leeuwe.
Harm flipt opnieuw
Twee keer schreef hoofdredacteur Harm Weistra een column over Flipped Learning. Ook wel Flipped Classroom genoemd. Zijn laatste column leidde tot een uitvoerige discussie. Maar misschien was het eerder een spraakverwarring. Voldoende redenen om nog een keer op het onderwerp terug te komen. Zijn nieuwe column is binnenkort op e-Learning.nl te lezen.
Online onderzoek tekstbegrip
Promovendus Jeroen Clemens vraagt docenten Nederlands om in het kader van zijn promotieonderzoek mee te doen aan een onderzoek naar online tekstbegrip.
In het voorjaar hebben 85 docenten Nederlands meegedaan aan een pilot-onderzoek. Na de herfstvakantie begint de afname van de nieuwe, verbeterde versie van de vragenlijst. Het streven is om 500 docenten Nederlands uit het VO te ondervragen. Zij worden dan ook uitgenodigd om mee te doen.
Voor meer informatie, zie e-Learning.nl.
|
Case van de maand:
Noordhoff Health e.a.: Ouderen in Veilige Handen
Klik hier om direct naar de case te gaan.
Suggesties?
Beschikt u zelf over interessant nieuws op het gebied van e-learning? Neem dan contact met onze nieuwsredactie via redactie@e-learning.nl zodat u in aanmerking kunt komen voor free publicity in de nieuwsrubriek.
|
Colofon
Deze nieuwsbrief is een initiatief van e-Learning.nl, een onafhankelijke portal met als doel het informeren van alle betrokkenen en het op elkaar afstemmen van vraag en aanbod.
Contact:
Postbus 14797
1001 LG Amsterdam
T. 06 53 64 03 78
F. 084 87 56 967
E. info@e-learning.nl
Wilt u onze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Log in op e-Learning.nl een schrijf u uit voor de nieuwsbrief.
|
Ouderen in Veilige Handen
Opdrachtgever: Ministerie van VWS
Opdrachtnemer: Consortium Stichting Leerstation Zorg, HAN en Noordhoff Health
Klantvraag: Handvatten bieden voor Meldcode Oudermishandeling
Oplossing: E-learningmodules voor verzorgenden, verpleegkundigen en medici
Ouderen die afhankelijk zijn van de zorg van anderen, moeten zij zich veilig voelen én veilig zijn. Of zij nu door hun partner, een familielid, een vrijwilliger of een professional worden verzorgd. Nog vaak is dat niet zo. Volgens schatting zijn jaarlijks 200.000 ouderen slachtoffer van mishandeling. Het actieplan ‘Ouderen in Veilige Handen’ – van het ministerie van VWS – heeft als doel het geweld zo vroeg mogelijk te stoppen, het risico op geweld te verkleinen, de positie van het slachtoffer te versterken en de pleger aan te pakken.
Een van de speerpunten in de plannen van het ministerie, is het trainen en opleiden van betrokkenen in de zorg. Stichting Leerstation Zorg, het lectoraat Langdurige Zorg van Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) en Noordhoff Health hebben in samenwerking met MOVISIE e-learningmodules ontwikkeld, gericht op drie doelgroepen: (student)verpleegkundigen, (student)verzorgenden en (student)medici. Professionals moeten getraind en opgeleid worden in het signaleren van ouderenmishandeling, anders missen zij signalen. Vervolgens moeten zij weten wat zij met deze signalen kunnen doen. Bijvoorbeeld het melden als zij denken dat er sprake is van mishandeling in huiselijke kring. Deze meldcode is een ander speerpunt uit het actieplan. Vanaf 2013 dienen instellingen kunnen aantonen te maken dat zij ouderenmishandeling binnen hun instelling op de kaart zetten en aantonen dat hun medewerkers signalen documenteren.
In onderstaande filmpje, een interview met Marian Adriaansen, lector Landurige Zorg aan de HAN.
De modules zijn online te volgen en worden voorafgegaan door en afgesloten met een toets. De modules spelen een belangrijke rol spelen bij de implementatie van de meldcode in instellingen en leiden tot een certificaat met accreditatiepunten erkend voor het kwaliteitsregister V&V en GAIA.
Direct aan de slag of meer weten?
De modules kunnen in groepsverband of op individuele basis worden gemaakt. Ga voor meer informatie naar de website van Leerstation Zorg.
|