Logo e-Learning

Is deze mail onleesbaar?
Bekijk de webversie.

Maandelijkse nieuwsbrief woensdag 19 november 2014

Vacatures
De volgende vacatures staan momenteel op e-Learning.nl:

Ontwikkelaar e-learning HBO (Splintt)

Vacature-Junior-e-learning-ontwikkelaar (Movisie)

Medior-PHP-Ontwikkelaar (AtHand)

Projectleider-met-IQ-en-EQ (TinQwise)

Agenda

20/11 Future of Learning Event
27/11 Webinar Wet Werk en Zekerheid
02/12 Online Educa Berlijn
11/12 Toetsen met TestVision
01/01 LEARNTEC Karlsruhe
27/01 Next Learning 2015
12/02 Opleiding Onderwijskundig e-Learning Ontwerper
18/03 Opleiding Blended Learning Design
22/04 Opleiding e-learning specialist


Nieuwe marktspelers
e-Learning.nl verwelkomt de onderstaande nieuwe marktspeler op de website:Nieuwe column

Eelko Huizing, directeur bij Dedact, verbaast zich er over hoe lastig en lelijk veel digitale leeromgevingen zijn. Docenten en leerlingen verdienen beter, is zijn stelling. Dedact is dit jaar uitgeroepen tot Challenger van het Jaar. Volgens de jury laat Dedact zien dat het onderwijs anders en beter kan.

 

e-learning-cursussen

De komende maand zijn er twee interessante online cursussen voor wie actief is binnen e-learning.

Learning in the Social Workplace

De Britse Jane Hart – guru op het terrein van leren binnen organisaties – verzorgt van 17 november t/m 19 december een ‘self paced’ online cursus met als titel Moving Beyond E-Learning. De workshop kan in eigen tempo worden gevolgd, op het moment dat het de deelnemer uitkomt. Jane Hart plaatst elke week nieuwe opdrachten. Het kost een aantal uren per week om deze uit te voeren. Deze ‘self paced workshop’ kost 99 Engelse ponden, dat is zo’n 125 euro.

Meer informatie op e-Learning.nl of op de site van Jane Hart.

Google Basics for Teaching

Google verzorgt in dezelfde periode een gratis cursus voor docenten in het onderwijs. De cursus richt zich op het gebruik van Google-technologie binnen het onderwijs. Het is een online ‘self-paced’ opleiding, ondersteund door Google Certified Teachers, peers, en content experts. Om in te schrijven, moet een vragenformulier worden ingevuld. Daarnaast is het noodzakelijk dat de cursist een Google-account heeft.

Meer informatie op e-Learning.nl of op de speciale site van Google.

Verder de moeite waard:

Opleiding E-learning specialist

Infolearn biedt een opleiding aan bestemd voor personen die zich bezig willen houden met het implementeren van een leeromgeving en de selectie en ontwikkeling van leercontent. De cursus duurt 4 dagen bestaande uit 2 dagdelen van 3 uur.

Meer informatie op e-Learning.nl of op de speciale site van Infolearn.

e-Learning voor HR-leidinggevenden

De Belgische hoogleraar Ralf Caers van de Hogeschool-Universiteit Brussel (HUB) biedt 20 uur gratis HR-opleiding voor leidinggevenden aan. De e-learning is te vinden op hrminessentie.be. De online cursus legt uit wat HR precies doet en waarom het belangrijk is voor organisaties.

Meer informatie op e-Learning.nl of op de speciale Vimeo-account van Caers.

 

Prijzen

E-learning-producent Icademy is door de Nationale Business Succes Award uitgeroepen tot het meest succesvolle bedrijf op het gebied van online leren. Icademy is volgens de jury met een cursusbibliotheek van ruim 250 online trainingen en ruim 50 personeelscursussen toonaangevend in deze innovatieve branche. Zie het bericht op e-Learning.nl.

Het Amersfoortse Bespeak wint met Slagerspassie.nl in Londen de bronzen award in de categorie ‘Best use of social and collaborative technologies for learning’. Slagerspassie.nl is ontwikkeld in opdracht van Stichting VOS. In deze stichting zijn CNV Vakmensen, FNV Bondgenoten en de Koninklijke Nederlandse Slagersorganisatie verenigd. Zie het bericht op e-Learning.nl.

Dedact is door Sprout uitgeroepen tot Challenger van het Jaar. Volgens de jury laat Dedact zien dat het onderwijs anders en beter kan. Dedact ging de strijd aan met Blendle, DeGiro, FastNed en Vandebron. Zie het bericht op e-Learning.nl.

 

Nieuws van Markspelers

Een selectie van het nieuws dat de markspelers de afgelopen periode op e-Learning.nl publiceerden.

e-learning pakket BHV
Icademy beste in e-learning-branche
E-learning moet naar sportschool
Digitale Calculus Cursus gelanceerd
E-learning succesvol introduceren
De fasen van (on-)zekerheden?

 

Suggesties?

Beschikt u zelf over interessant nieuws op het gebied van e-learning? Neem dan contact met onze nieuwsredactie via redactie@e-learning.nl zodat u in aanmerking kunt komen voor free publicity in de nieuwsrubriek.


Case van de maand:

De praktijkcase van Defacto gaat over het belang van emoties bij het leren. Voor het Máxima Medisch Centrum maakte Defacto een scholingsprogramma waarbij medewerkers moesten worden verleid om te leren wat ze eigenlijk al weten. Klik hier om direct naar de case te gaan.

 

Congressen

e-Learning.nl is partner van een aantal congressen.

De Online Educa wordt van 3 t/m 5 december in Berlijn gehouden. Ook dit jaar doen de redacteuren Wilfred Rubens en Pieter de Vries weer (live) verslag van het congres.

Meer informatie en inschrijven op de site van de Online Educa

Over de komende Online Educa 2014 publiceerde e-Learning.nl de volgende berichten:
Online Educa Berlijn: Changing learning
Interessante ‘line up’ OEB14

Eveneens in Duitsland, in Karlsruhe, wordt van 27 t/m 29 januari de LEARNTEC gehouden. Speciaal voor de lezers van deze nieuwsbrief is er een flinke korting op de toegang tot het congres. Zie hiervoor het bericht elders in deze nieuwsbrief.

Meer informatie en inschrijven op de site van de LEARNTEC.

Over de komende LEARNTEC publiceerde e-Learning.nl het volgende bericht:
LearnTec: people and innovation

Alhoewel zowel Online Educa als LEARNTEC in Duitsland worden gehouden, is de voertaal (overwegend) Engels.

Uiteraard is e-Learning.nl ook weer present op hét jaarlijkse congres in Nederland. Voorheen het Nationale E-learning Congres, sinds een aantal jaren onder de naam Next Learning. Het event wordt op 22 april gehouden in de Brabanthallen in Den Bosch.

Meer informatie en inschrijven op de site van de Next Learning 2015

 

Gratis of met korting naar LEARNTEC

Als partner van de LEARNTEC heeft e-learning.nl exclusief voor de lezers van de nieuwsbrief de volgende aanbieding bedongen. Bezoek aan de beurs is gratis; voor toegang tot het driedaagse congres betalen de lezers 245 euro, i.p.v. 665 euro; voor een ticket voor één dag betalen de lezers 160 euro i.p.v. 410 euro.

Inschrijven kan op de site van de LEARNTEC.

Voor gratis toegang tot de beurs, vul de speciale promotion code: ELNL-LT15-TF
Voor korting voor het congres, voer als promotion code in: ELNL-LT15-CONF

De LEARNTEC wordt van 27 t/m 29 januari gehouden in het Duitse Karlsruhe. Voertaal overwegend Engels.

Meer informatie over inschrijven bij de online ticketshop.
Meer info over de LEARNTEC op de speciale website.

 

Achtergrondartikelen

Bij de zoektocht naar dagelijks nieuws komt de redactie verdiepende artikelen tegen die de site niet halen, maar het lezen zeker waard zijn. Daarom in de nieuwsbrief een overzicht van wat er de afgelopen periode aan lezenswaardigs voorbij is gekomen. Een willekeurige en subjectieve selectie uit het Engelse taalgebied.

Ontwikkelen
Why Germany Is Better at Training Workers
What Happened to e-Learning Instructional Design?

Technologie
Disruptions In HR Technology
Dammit, the LMS
Tips To Create a Winning LMS RFI
Framing Emerging Technologies

MOOCs
A review of MOOCs and their assessment tools
Universities Rethinking MOOCs

Onderwijs
The Latest in EdTech Trends
The Future of Education
Flipping the Non-Flippable Classes
10 Hottest Technologies in Higher Education
Transform The Way We Do Education


Colofon
Deze nieuwsbrief is een initiatief van e-Learning.nl, een onafhankelijke portal met als doel het informeren van alle betrokkenen en het op elkaar afstemmen van vraag en aanbod.

Contact:
Postbus 14797
1001 LG Amsterdam

T. 06 53 64 03 78
F. 084 87 56 967
E. info@e-learning.nl

Wilt u onze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Log in op e-Learning.nl een schrijf u uit voor de nieuwsbrief.

Emoties om te verleiden tot leren

Opdrachtgever: Máxima Medisch Centrum
Opdrachtnemer: Defacto
Klantvraag: Naleven procedures
Oplossing: Bewustwording d.m.v. een film

Taken die je elke dag doet. Zeker belangrijke. Maar het is druk en je moet nog zoveel doen. Dan toch maar even snel, op de makkelijke manier. Shortcuts, niet per se de juiste. Voor veel medewerkers is dit waarschijnlijk een herkenbare situatie. En gelukkig kan het vaak geen kwaad. Meestal gaat het goed, dankzij de lange ervaring die is opgedaan met deze manier van werken. Maar wat als de risico’s groot zijn wanneer het een keer fout gaat?

Met deze vraag kwam Máxima Medisch Centrum uit Eindhoven bij Defacto. Het ziekenhuis wilde de medewerkers alerter maken op de controles die elke dag worden uitgevoerd bij elke patiënt, met als doel dat vitale bedreigingen vroegtijdig worden gesignaleerd.

De oplossing
Máxima Medisch Centrum heeft Defacto gevraagd om samen een scholingsprogramma op maat te maken. Maar hoe verleid je medewerkers om opnieuw te leren wat ze eigenlijk al weten? Verpleegkundigen weten wel hoe het zou moeten, maar door de drukte wordt het werk niet altijd consequent gedaan. Defacto kiest voor een andere route dan traditioneel scholen of opleiden. Defacto laat betrokken medewerkers bewust worden van de risico’s van een verminderde alertheid. Door het maken van een film waarin dergelijke situaties in scene zijn gezet.

Om met een film het gewenste effect te bereiken, moet deze perfect aansluiten bij de beleving van de verpleegkundigen. Dat vraagt om een realistisch script, met herkenbare situaties en het vraagt om een professionele aanpak van de productie. Samen met betrokken artsen en verpleegkundigen is het script geschreven. Een professionele camera- en geluidsman en een ervaren actrice stonden garant dat de film naadloos aansluit op de werksituatie van verpleegkundigen. Op basis van deze film is een scholingsplan gemaakt, waarmee personeel aan het denken wordt gezet over hun handelen en over de gevolgen wanneer hun handelen niet volledig volgens protocol wordt uitgevoerd.

Eenzelfde type interventie maakte Defacto voor het Medisch Centrum Leeuwarden. Verpleegkundigen kregen daar een zeer herkenbare handeling te zien die uiteindelijk toch leidt tot een opname op de intensive care. Deze korte film (4 minuten) ontvangt zeer positieve reacties op de afdelingen en op scholen waar deze wordt vertoond en besproken.

Leren en emotie
De film laat zeer realistisch zien welk ‘horror-scenario’ zich kan afspelen wanneer procedures niet zorgvuldig worden opgevolgd en wat dit betekent voor een patiënt. Voor verpleegkundigen wordt het uitermate duidelijk waarom nauwkeurig werken zo belangrijk is. Verpleegkundigen geven aan dat de film emoties oproept, die ze in het echt in een dergelijke situatie ook zouden ervaren.

De oplossing die Defacto voor Maxima Medisch Centrum maakte, is daarmee een goed voorbeeld hoe met een e-learning-programma kan worden ingespeeld op de emoties van de cursist, een effectieve methode, als het om leren gaat. De Amerikaanse hoogleraar en e-learning guru Roger Shank wijst al jaren op het belang van emoties. Volgens hem zijn emoties ‘essential for learning’. Emoties, verpakt in verhalen. Op zijn website stelt hij: “We use storytelling as the vehicle to impart knowledge”. En film is bij uitstek het medium om verhalen te vertellen.

 

+31 (0)50 3144832
info@defacto.nl

Vacatures in de markt

Column

0 reacties
Van Let’s Learn! 09-10-2023

Retentie en AI

Helma van den Berg van Let's Learn! beluisterde de bijdrage van Jeanne Bakker aan de podcastserie BrainBakery. Bakker vertelde over de bedreiging en kansen die we nu en in de toekomst van AI kunnen verwachten. In de podcast sprak zij haar verwachtingen uit voor de toekomst van AI in leren. Helma is het met haar eens. Zoals de gedachte om AI voor gepersonaliseerd leren te gebruiken.