Logo e-Learning

Is deze mail onleesbaar?
Bekijk de webversie.

Maandelijkse nieuwsbrief maandag 13 januari 2014

Fantastisch 2014
Net als in 2013 brengen de medewerkers van e-Learning.nl u ook het komende jaar weer relevant nieuws rondom e-learning, schrijven we columns, doen we verslag van conferenties, versturen we maandelijkse nieuwsbrieven en reiken we weer de Nederlandse e-Learning Awards uit.

Wij bedanken het groeiende aantal bezoekers voor hun betrokkenheid en wensen hen eveneens een productief 2014 toe.

 

e-Learning Awards 2014
Zend uiterlijk 17 januari in voor de e-Learning Awards 2014.

Op Facebook is een pagina geopend waar inzendingen voor de e-Learning Awards 2014 geplaatst kunnen worden. Inzending is mogelijk in de categorieën Smarter Learning en Creative Startup. Lees op e-Learning.nl alles over de beoordelingscriteria en de stappen in het proces. Aanmelden kan tot en met 17 januari. De winnaars zullen bekend gemaakt wordt op het e-Learning Event op 16 april 2014 in Den Bosch.
Heeft u zelf geen inzending, maar kent u een organisatie waarvan u denkt dat deze moet inzenden: tip hen en de jury via award@e-learning.nl.

 

Met korting naar LEARNTEC 2014
LEARNTEC is het internationaal toonaangevende congres en beurs op het gebied van leren met IT. De 22e editie vindt plaats in Karlsruhe, van 4 tot 6 februari 2014.

Ook in 2014 is e-Learning.nl partner van LEARNTEC. Dit biedt de lezers van e-Learning.nl interessante voordelen. Zij kunnen gratis de expo bezoeken. Toegangskaarten voor het congres kunnen met korting worden gekocht: 330 euro in plaats van 410 euro voor één dag; 550 euro in plaats van 665 euro voor drie dagen.

Congrespassen met korting zijn tot 31 januari 2014 te bestellen door het sturen van een email aan angela.ailinger@kmkg.de De email moet verwijzen naar de actie van e-Learning.nl en moet verder de volgende gegevens bevatten: Persoonsnaam / Bedrijfsnaam / Factuuradres / Verzendadres / gewenste kaart (één of drie dagen). De deelnemer ontvangt dan per post het gewenste ticket met de bijbehorende factuur.

De gratis expokaarten voor de LEARNTEC zijn tot en met 2 februari online te bestellen. Hier is wel een speciale kortingscode voor nodig. Deze code is op te vragen via redactie@e-learning.nl.


Online Educa Berlijn 2013

Wilfred Rubens bezocht ook afgelopen jaar voor e-Learning.nl weer de Online Educa in Berlijn. Gedurende de conferentiedagen deed hij verslag van de sessies die hij bijwoonde. Terug in Nederland, schreef Wilfred Rubens een analyse van wat hij heeft gezien en gehoord. De volledige analyse staat op e-Learning.nl. Hieronder een (hele) korte samenvatting. 

  • Zeer veel, aandacht voor MOOCs
  • Veel aandacht voor nieuwere manieren van leren
  • Evaluatieonderzoek naar de effecten van een leerplatform
  • Alternatieve, betekenisvolle, manieren van deskundigheidsbevordering
  • Een alternatief voor Questionmark Perception
  • Gebruik van online video voor leersituaties
  • Big data en learning analytics zijn blijvertjes

Wilt u de impressies van Wilfred Rubens nog eens nalezen, hij schreef over:

Bedrijven en Online learning
De uitdagingen van mobile learning
Docent pleitbezorger technology enhanced learning
Big learning data
Continue professionele ontwikkeling
Onderwijs beweegt
Open bronnen EOB
MOOCs 1
MOOCs 2
Big data, e-Learning 3.0 en leiderschap!

 

Nieuw op e-Learning.nl

Headlines is een nieuwe rubriek op de homepage van e-Learning.nl. De afgelopen maanden hadden we in de nieuwsbrief al proefgedraaid. Maar vanaf 1 januari dagelijks verse verwijzingen naar nieuws en achtergronden die de redactie tegenkomt op buitenlandse sites. Verwijzingen worden geplaatst, zodra de redactie een interessant artikel tegenkomt. Een goede aanleiding om regelmatig het nieuwe aanbod te checken.

 

Boek Serious Gaming

Serious Gaming. Leren door te ervaren behandelt aan de hand van achtergrondartikelen en praktijkcases een dwarsdoorsnede van wat er op dit moment gebeurt in dit vakgebied. Veertien professionals geven een kijkje achter de schermen. Zij gaan in op de principes achter serious gaming en tonen voorbeelden uit de praktijk. Onderwerpen die aan de orde komen zijn o.a. business simulaties en -games, gamification en applied gaming. Bij serious gaming staat het leren door te ervaren centraal. Het boek laat zien welke rendementen daarmee kunnen worden behaald.

Het boek is eind 2013 verschenen bij Trophonios Publishing.

 

PulseWeb Touch van PAT

PulseWeb, het digitale leerplein van PAT Learning Solutions, is uitgebreid met een mobiel leerplatform, speciaal ontwikkeld voor leren op de werkplek. De mobiele interface kreeg als naam PulseWeb Touch. Deze learning interface geeft op tablets toegang tot het gehele leerproces. Daarmee zijn leerstof, opdrachten, toetsen, beoordelingen en interactie altijd en overal geïntegreerd beschikbaar.

Meer informatie op de site van PAT Learning Solutions.

 

Training Articulate Storyline

Medewerkers enthousiast maken voor e-learning? Maak dan interactieve modules met het gloednieuwe Articulate Storyline. Daarmee maakt een organisatie de modernste content, die ook op tablets draait. Een duwtje in de goede richting nodig? PAT Learning Solutions leert u in één dag de basis. Investering: 330 euro p.p. ex BTW. Het aantal plaatsen voor deze training op 29 januari is beperkt.

 

Suggesties?

Beschikt u zelf over interessant nieuws op het gebied van e-learning? Neem dan contact met onze nieuwsredactie via redactie@e-learning.nl zodat u in aanmerking kunt komen voor free publicity in de nieuwsrubriek.


Case van de maand:

TinQwise: Hoe maken we van compliance een positieve ervaring?
Klik hier om direct naar de case te gaan.

 

 


Eind vorig jaar op e-Learning.nl

Online video’s

Sir Ken Robison: hoopvolle boodschap
Stephen Downes: Culture of Learning
Open education conferentie

Online cursussen

Cursus van Ruth Clark
Online cursus winnen

Tools

Code Totara LMS te downloaden
OU maakt apps voor GoogleGlass
XO tablet: eerste indruk
Moodle 2.6
Nieuwe Drillster app
Creative Commons versie 4.0

Rapporten / achtergrond

Trendrapport 2014/2015
Wat heb je aan Learning Analytics?
Lessen uit Finland
eBook 131 Tips on Graphics
1000 gratis e-Learning bronnen
Trendonderzoek mobiele technologie

Learning 2013

Start van Learning 2013
Vragen aan Elliott Masie
Visuele aantekeningen
De kern presenteren: Pecha Kucha
DIY Learning, Star Trek en Learning Boards
Awards of Open badges?
Terugblik
Bijdragen conferentie Learning 2013
Marcel’s video Learning 2013

MOOCs

Terugblik LeaderMOOC
Infographic MOOC's
Udacity heeft falend businessmodel

 

Next Learning Event 2014

Onder de titel Next Learning Event 2014: Empower de lerende wordt op 16 april weer het jaarlijkse e-learning-event gehouden. Ook nu weer in de Brabanthallen in Den Bosch. Het is een rijk programma, met key-notes (Charles Jennings, Ben Betts en Ben Tiggelaar), een Do-It-Yourself leersafari, aan tafel met experts, virtual reality, 10-minuten video’s, de plaza met leveranciers, een picth-podium en het talentcafé. Uiteraard wordt ook dit jaar weer tijdens het event de e-Learning Award van e-Learning.nl uitgereikt.

Ga naar de site voor meer informatie, download de brochure of bekijk de video.

 

5 stappen naar succesvolle e-learning

De kracht van een succesvolle e-learning-module zit enerzijds in het samenspel tussen theorie en praktijk en anderzijds in de synergie tussen de betrokken partijen: ontwerper, expert en gebruiker. Atrivision werkt met een vijf-stappenplan die deze synergie stimuleert en de praktijk actief betrekt in de uitwerking van de module.

Het vijf-stappenplan is gebaseerd op de theorie dat volwassenen het beste leren in herkenbare en relevante situaties. Hun motivatie tot leren is het grootst wanneer zij er zelf achter komen dat bepaalde kennis ontbreekt. E-learning-modules opzetten in samenwerking met de gebruikers zorgt er voor dat het leereffect het grootst is.

Lees het volledige stappenplan op de Atrivision blog.


Colofon
Deze nieuwsbrief is een initiatief van e-Learning.nl, een onafhankelijke portal met als doel het informeren van alle betrokkenen en het op elkaar afstemmen van vraag en aanbod.

Contact:
Postbus 14797
1001 LG Amsterdam

T. 06 53 64 03 78
F. 084 87 56 967
E. info@e-learning.nl

Wilt u onze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Log in op e-Learning.nl een schrijf u uit voor de nieuwsbrief.

Get the code: interactieve compliance-game

Opdrachtgever: KPN
Opdrachtnemer: TinQwise
Klantvraag: Hoe maken we van compliance een positieve ervaring?
Oplossing: Interactieve game

Compliance gaat over het naleven van afspraken. Maar ook over de organisatiecultuur: wat zijn de waarden en normen van de onderneming? Hoe ga je om met klanten, collega’s en leveranciers? In opdracht van KPN ontwikkelde TinQwise de online compliance training Get the Code.

Compliance als positieve ervaring
KPN had diverse e-learning modules voor compliance. Te veel vanuit KPN als zender en daardoor minder effectief. Dat wilde het bedrijf graag anders. De uitdaging: van compliance als vervelend regeltjesonderwerp een positieve ervaring maken. Get the Code is een interactieve game met vragen en praktijkcases. Leuk om te doen én gedifferentieerd naar medewerker. Medewerkers van een call center hebben nu eenmaal met andere zaken te maken dan de collega’s van bijvoorbeeld sales.

Demo van Get the Code

Dna van de organisatie
De training richt zich niet alleen op de regels en afspraken, maar ook op de principes en kernwaarden. Deelnemers bouwen breed kennis op over het bedrijf. Ook over een onderwerp als maatschappelijk verantwoord ondernemen. Get the Code staat niet op zichzelf. Het is onderdeel van het indiensttredingsproces en een stap in een grotere integriteitscampagne. KPN wil compliance en integriteit verankeren in het dna van de organisatie.

Specifiek en relevant
De ene medewerker is de andere niet. Get the Code laat zien welke regels en normen voor heel KPN gelden en welke specifiek voor een eigen functie en rol. Die gelaagdheid, met de focus op de persoonlijke werksituatie, zorgt ervoor dat medewerkers leren wat voor hen van toepassing is en maakt het geleerde direct bruikbaar.

    

Spelenderwijs komen deelnemers in aanraking met alle subthema’s van compliance. Elk onderdeel heeft een set met eigen vragen, waarvan een medewerker een vooraf bepaald aantal goed dient te hebben. Pas dan is de code gekraakt en wint de deelnemer de sleutel tot de toets.

Toetsen, houding en gedrag
Het toetselement is belangrijk voor het compliance- en controlebouwwerk van KPN. Medewerkers die de toets halen, tonen daarmee aan dat zij de regels, normen en waarden van KPN begrijpen en zich eraan committeren. Deze kennis vormt een basis om compliant te handelen, maar compliance zit ‘m vooral in houding en gedrag. Juist door mensen over een langere periode en via verschillende kanalen met compliance bezig te laten zijn, geeft KPN ze de gelegenheid om het te verankeren in hun denken en handelen.

In vier maanden tijd hebben ruim 14.000 van de 22.000 medewerkers de training met succes doorlopen. Wordt vervolgd!


   Voor meer informatie:
   E tinqwise@tinqwise.nl
   T +31 35 538 56 56

Column

0 reacties
Van Let’s Learn! 09-10-2023

Retentie en AI

Helma van den Berg van Let's Learn! beluisterde de bijdrage van Jeanne Bakker aan de podcastserie BrainBakery. Bakker vertelde over de bedreiging en kansen die we nu en in de toekomst van AI kunnen verwachten. In de podcast sprak zij haar verwachtingen uit voor de toekomst van AI in leren. Helma is het met haar eens. Zoals de gedachte om AI voor gepersonaliseerd leren te gebruiken.