Nieuws

Een overzicht van nieuwsbericht van onze redactie en aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.


Van de Redactie | 15-05-2015 | Article Rating | (2) reacties

Video's niet beter dan hoorcollege

‘Het bekijken van video’s is niet beter (of slechter) dan het doorsnee hoorcollege’, schrijft Lorena A. Barba op de website van edSurge. Zij is ervaringsdeskundige; zij volgde een MOOC over statistiek. Barba – gepromoveerd in Luchtvaarttechnologie – was een gemotiveerde cursist, omdat zij de kennis nodig had. Toch moest ze constateren dat zij twee weken later veel was vergeten en een maand later nog meer. Zij schrijft: “I watched the first few lecture videos, to get a baseline, then cherry-picked the videos dealing with p-values. It was perfect to watch the videos on my iPad while on the treadmill, getting some needed exercise at the same time. The concepts were clear: I could follow the explanations easily and the examples put things in context and helped me understand the importance of knowing statistics! But two weeks late, I couldn’t remember how sample size affects significance, why statistical significance did not imply clinical significance, and how confidence intervals are related to p-values. I had to watch the videos one more time, then everything was clear again. But a month later… You know where this is going.”

 

Deze constatering sluit aan bij een Australisch onderzoek waarover e-Learning.nl eerder berichtte. Uit dat onderzoek blijkt dat video’s veelal niet erg effectief zijn als onderwijsinstrument.

 

Barba verzucht:  The fixation with videos in MOOCs, online courses and blended learning is worrisome.

 

Bron: edSurge


Hoe waardeert u deze bijdrage?




Reacties

Charl Giesen
Van Charl Giesen | 15-05-2015
Wanneer je last hebt van files tijdens de ochtendspits, is het zinloos om te bedenken dat je met een andere kleur auto van het fileprobleem af bent. Het probleem van de "knowledge retention" (ook wel vergeetcurve genoemd), los je dan ook niet op met nieuwe technologie zonder het onderwijssysteem te veranderen.

Video is zeer effectief, mits het gekoppeld wordt aan de juiste leerfase. YouTube is by far het grootste en beste educatieve kanaal dat er is. Vorig jaar wilde mijn dochter van 7 leren loomen, je kent het wel, elastieken armbandjes maken was een wereldwijde rage. Dus papa met dochterlief op stap om loom spullen te kopen. Bij thuiskomst pakte ze de iPad, startte YouTube en zocht op "loom band". Binnen drie kwartier had mijn dochter, zonder hulp, haar eerste armband klaar! Hoe effectief is video dan?

Video is zeer effectief, zeker indien het leermoment en het moment van kennis toepassen, dicht op elkaar aansluiten. Bob Mosher en Conrad Gottfredson noemen dit "the moment of apply", als onderdeel van "5 Moments of Need".

Meer weten over video in performance? c.giesen@xprtyz.nl
Harm Weistra (hoofdredacteur)
Van Harm Weistra (hoofdredacteur) | 15-05-2015
Mee eens Charl. Jouw toevoeging sluit aan bij de uitkomsten van het Australische onderzoek, waarnaar het artikel verwijst. e-Learning.nl schreef daarover: "Bij het leren gaat het er om dat de lerende wordt uitgedaagd om de aangeboden stof actief te verwerken". En dat is precies wat jouw dochter deed. Niet passief een filmpje bekijken, maar het filmpje gebruiken om een 'loom band' te maken.
Trouwens, wat voor video geldt, geldt voor de meeste leerinterventies: passief ondergaan is geen garantie voor een blijvend leereffect.
Plaats hieronder uw reactie.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Voer de hierboven staande code in:

Meest gelezen nieuws

Achtergronden aanbieders

Column

0 reacties
Van Let’s Learn! 09-10-2023

Retentie en AI

Helma van den Berg van Let's Learn! beluisterde de bijdrage van Jeanne Bakker aan de podcastserie BrainBakery. Bakker vertelde over de bedreiging en kansen die we nu en in de toekomst van AI kunnen verwachten. In de podcast sprak zij haar verwachtingen uit voor de toekomst van AI in leren. Helma is het met haar eens. Zoals de gedachte om AI voor gepersonaliseerd leren te gebruiken.