Bloggers

Een overzicht van blogs geschreven door aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.


Van Sibrenne Wagenaar | 16-09-2021 | Article Rating | (0) reacties

Een nieuwe tool van de maand: Flipgrid app voor het delen van video’s

Flipgrid video app

In de tool van de maand zetten we dit keer Flipgrid in het zonnetje. Een handige app voor het delen van video’s binnen een blended training of online evenement. Het was geen liefde op het eerste gezicht tussen mij en Flipgrid. De eerste keer dat ik Flipgrid testte kon ik er niet achter komen hoe je ik makkelijk mensen kon uit nodigen, zonder dat de video’s publiek waren. Ik voegde iedereen één voor één met email toe als student en vond dat nogal een gedoe. Pas later ontdekte ik dat je een groep moet aanmaken en dan kun je binnen de groep meerdere onderwerpen aanmaken. Dan kun je mensen wel heel makkelijk uitnodigen met een simpele code. Het werkt dan net als bij Mentimeter. Verder in deze blogpost vind je een voorbeeld van hoe zo’n uitnodiging eruit ziet. Maar de liefde is gegroeid! Ik gebruik het nu regelmatig. Een hele simpele toepassing is deelnemers vragen zich via de app voor te stellen met een korte video. Super makkelijk en leuk om iedereen dan al even te zien!

Je moet je dus even verdiepen in hoe Flipgrid werkt maar als je de tool onder de knie hebt kun je er hele leuke dingen mee doen.

Wat is Flipgrid?

Flipgrid is een app waarmee deelnemers vanaf hun smartphone heel makkelijk een video boodschap kunnen inspreken. Ze klikken op een grote blauwe button met “Add response”, geven toegang tot de camera en microfoon en daar gaan ze. Wat Flipgrid voor mij fantastisch maakt is dat je kunt instellen hoe lang het antwoord mag zijn, bv. 1 of 1,5 minuut. Wat ook leuk is is dat je een reactie kunt geven op de video’s. Hier  en hier vind je overigens een goede uitleg video.

Drie werkvormen met Flipgrid

  1. Flipgrid voor kennismaken. Flipgrid leent zich goed om in te zetten voordat je een trainingssessie of (online) workshop geeft. Je kunt vragen naar wat mensen willen leren, of zichzelf voorstellen. Als facilitator heb je zo meteen een beeld van je deelnemers: zowel gezicht als leervragen. Voeg er een luchtige vraag aan toe als je wilt, bijvoorbeeld waar heb je deze week hard om gelachen?
  2. Flipgrid voor oogsten van groepswerk. Ik gebruik Flipgrid regelmatig bij groepsopdrachten, vooral wanneer de groep gedurende 1-3 weken online samenwerken. Ik vraag ze dan een flipgrid video in te spreken met hun oogst in 1 minuut. Het helpt de groep de opbrengst goed te condenseren. De video’s laat ik tijdens de (online) bijeenkomst zien. Zo worden de presentaties niet saai en weet ik precies hoe lang het gaat duren. Een handige hulp binnen Flipgrid is mixtapes waarmee je een aantal videos achter elkaar zet.
  3. Flipgrid voor presentatievaardigheden. Je kunt Flipgrid natuurlijk bij uitstek gebruiken voor het oefenen van presentatievaardigheden. Zo kun je deelnemers laten oefenen met een pitch. Het voordeel van Flipgrid is dat deelnemers zo vaak als ze willen het kunnen overdoen. Ik liet de pitches zien tijdens een live online sessie. Alle deelnemers gaven positieve feedback en tips via de chat. Je kunt ook vragen om online in Flipgrid feedback te geven via de commentaar functie, of zelf feedback geven als trainer.

Voorbeeld van een Flipgrid instructie voor deelnemers

Hoe kun je je verhaal delen?

  • Download de Flipgrid app uit de appstore: Android of Apple
    Je wordt gevraagd om een flip code. De code is: 34Ce5z
  • Volg de stappen om je video op te nemen. Click op Add response, log in with een Microsoft or Google account en begin je video.
  • Je bijdrage wordt door mij goedgekeurd. Dus maak je geen zorgen als je je eigen video niet meteen ziet, ik keur het zo spoedig mogelijk goed. Bij vragen kun je mij mailen.

Wat gaat er wel eens mis?

Het is mij twee keer gebeurd dat Flipgrid niet goed werkte. Ik gebruikte het eens met een groep die elkaar nog niet goed kende. Er kwamen maar twee reacties. Een andere keer zat ik vol verwachting iedere dag op de Flipgrid app op mijn smartphone te kijken, maar er kwam helemaal niets. Wat bleek? Flipgrid had de settings veranderd in modereren. Er waren wel bijdragen maar die moest ik als ‘educator’ aan de achterkant eerst goedkeuren. Helaas kun je dat nu niet meer uitzetten. Oh ja het ging nog een keer mis! Toen kon ik niet zelf de uitnodiging een week van tevoren sturen, en werd de uitnodiging pas op de dag van een live sessie gestuurd. Dat leverde ook weinig op. De les is dus dat je het vooral moet doen als de groep voldoende ruimte en vertrouwen heeft om nog een extra app te downloaden en met video te werken.

Nog een creatieve toepassing: een kennisclip maken

Er is een nieuwe mogelijkheid om een screenrecording te maken: een opname van je scherm als video. Hiermee kun je een kennisclip maken als je bv. een powerpoint of andere uitleg laat zien op je computerscherm. Deze functie is een beetje verborgen maar in de video hieronder legt Richard Byrne precies uit waar je deze kunt vinden.

Flipgrid en privacy

Hoe zit het met Flipgrid en privacy? Je kunt zelf veel instellingen kiezen om de privacy te waarborgen. In de video van Onderwijs op afstand wordt het uitgelegd. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen dat alleen jij de video’s ziet. Overigens wordt in de video gesteld dat elkaar’s video’s zien niet AVG-proof zou zijn. Dat klopt niet helemaal. Het moet helder zijn wie de video’s kunnen zien en wat het doel is. Het is wel goed na een bepaalde tijd de video’s te verwijderen.

Overigens is het fijner om Flipgrid te gebruiken dan Whatsapp voor het delen van video’s. Ten eerste omdat je de tijd kunt instellen en onderwerpen. Ten tweede omdat je bij Whatsapp niet kunt voorkomen dat mensen continue meldingen krijgen. Bij Flipgrid hebben mensen zelf in de hand wanneer ze kijken.

Verder lezen

Tip

Je kunt Flipgrid ook gewoon toe voegen als app in Teams

 

 


Lees het hele artikel


Hoe waardeert u deze bijdrage?
Reacties

Plaats hieronder uw reactie.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Voer de hierboven staande code in: