Bloggers

Een overzicht van blogs geschreven door aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.


Van Sibrenne Wagenaar | 26-03-2020 | Article Rating | (0) reacties

Jouw favoriete werkvorm in een webinar

Je hebt voor volgende week een afspraak staan met je intervisiegroep. Hoe doe je dat nu online?

Je gaat een sessie faciliteren met een aantal experts om samen te komen tot een onderzoeksvoorstel.

Of je hebt een intake-sessie gepland met 8 medewerkers van een organisatie die overwegen deel te gaan nemen aan een langer lopend leertraject.

Je was in principe van plan om in een fysieke bijeenkomst aan de slag te gaan, maar nu sta je voor de uitdaging om dit online te doen. Je ziet wel kansen om dat in de vorm van een online bijeenkomst te doen, maar hoe kun je ook online interactief werken? Wat doe je met de actieve werkvormen die je zo graag gebruikt? In deze blog beschrijf ik vier werkvormen die ik zelf fijn vind om te gebruiken, zowel in een fysieke bijeenkomst als in een ‘webinar’.

Onlangs hebben we een pop-up webinar verzorgd met als titel ‘De online flip’. Hierin hebben we 7 handige tips gedeeld voor online ontwerpen, en Saskia Tjepkema heeft hier een fantastische blog over geschreven die je hier kunt vinden op de website van FCE. Er zijn zelfs 2 tips bijgekomen! Kort op een rij:

  • 1. Maak online persoonlijk
  • 2. Zoek naar de voordelen van online
  • 3. Balanceer synchroon en asynchroon
  • 4. Test en experimenteer met tools
  • 5. Wees creatief in blends
  • 6. Flip je werkvormen
  • 7. Maak het visueel
  • 8. Bied (veel) structuur
  • 9. Gun jezelf en elkaar het leerproces

Flip je favoriete werkvormen

Vier voorbeelden van werkvormen die ik graag gebruik en hoe je deze online kunt gebruiken.

1. Stellingenspel

Ik ben wel fan van het stellingenspel: je vraagt deelnemers om op een denkbeeldige lijn te gaan staan en zo aan te geven in welke mate ze het met een stelling eens of oneens zijn. Een fijne opstap voor een sessie: iedereen actief en in gesprek. Hoe doe je dit online? Veel webinartools hebben wel een whiteboard als functie. Teken een lijn met ja/nee of van 0 tot 10. Verzin een paar stellingen of uitspraken. En vraag de deelnemers om ergens op de lijn hun naam te zetten.

Een faciliteertip: probeer er vaart in te houden, dan blijft iedereen actief betrokken. En misschien kun je wat kernuitspraken vasthouden tijdens het gesprek? Daar zit wel een kracht van online werken denk ik.

2. Brainstormen en prioriteren

Even brainstormen… in een fysieke sessie haal je post-its en wat stiften tevoorschijn. Hoe doe je dit in een webinar? Soms gebruik ik een tool als Padlet. Stormboard of Miro om voorafgaand aan het webinar al eerste ideeën op te halen. Door in het webinar je scherm te delen kun je gezamenlijk naar de opbrengst kijken en een clustering aanbrengen. Vervolgens kun je de deelnemers bijvoorbeeld vragen om hun top 3 te delen in de chat. Of je schrijft de 10 belangrijkste ideeën uit de brainstorm op een whiteboard en je vraagt de deelnemers om elk twee stemmen uit te brengen.

Een faciliteertip: denk vooral even door hoe je wilt prioriteren, want dat is online best lastig om te doen. Als je een beetje vaardig bent in het gebruik van de webinaromgeving dan kun je misschien ook een poll gebruiken om de stemming te peilen.

3. Fishbowl-gesprek

Laats verzorgde ik een webinar waarin we als doel hadden om het thema klimaat en technologie te verkennen. Drie deelnemers hadden veel expertise. Zij waren met video in beeld en gingen met elkaar in gesprek. Zij vormden de binnencirkel. De andere deelnemers vormden de buitencirkel en luisterden naar het gesprek. Als een vraag bij ze opkwam typten ze dat in de chat. De binnencirkel kon gedurende het gesprek gebruik maken van deze vragen. Als iemand van de buitencirkel mee wilde doen in de binnencirkel kon hij een ‘handje’ opsteken. Dan wisselden we de binnencirkel, ook zichtbaar met video en positie op het scherm.

Een faciliteertip: het wisselen van buiten- en binnencirkel gebeurt niet in elke groepen ‘spontaan’. Je kunt dan wellicht op een bepaald moment vragen of iemand wil wisselen. En je kunt ondersteunen door de vragen in de chat wat in de gaten te houden en soms onder de aandacht te brengen.

4. Gestructureerde reflectie

Een groep verpleegkundigen wilde gestructureerd reflecteren op hun handelen bij een bepaalde client waar ze in de afgelopen tijd allemaal voor hadden gezorgd. We besloten de methodiek van After Action Review te gebruiken. Ik had een soort invulformulier gemaakt, bestaande uit vier velden en hulpvragen per veld. Een template. Omdat het best een grote groep was heb ik ze in twee kleine groepjes laten werken en ze kregen de vraag om met elkaar in gesprek te gaan aan de hand van de stappen in de methodiek, en tevens de belangrijkste inzichten uit het gesprek op te schrijven op de template. Deze template stond online klaar in een soort whiteboard zodat ze er allemaal op konden schrijven. Zo hadden we na ongeveer een half uur twee reflecties en die hebben we vervolgens gezamenlijk besproken: overeenkomsten, verschillen, belangrijke punten om mee te nemen.

Een faciliteertip: bij het werken in groepjes is het heel fijn als iedereen elkaar kan zien, dus zijn webcam aan kan zetten. En iemand in elk groepje die de lead neemt, helpt om vlot aan de slag te gaan.

Experimenteer!

Jij hebt vast andere favoriete werkvormen die je gebruikt. Maar probeer zo’n werkvorm maar eens door te denken naar online. Ik zal niet zeggen dat alles online kan, maar je kan best ver komen is mijn ervaring. Het gebruik van werkvormen helpt echt bij fijn en op een waardevolle manier met elkaar online werken. Deelnemers blijven actief en betrokken. Ze zijn echt samen aan het werk. Het vraagt om een goede voorbereiding: maak een draaiboek, denk goed door welke stappen je online wilt zetten en welke uitleg de deelnemers dan nodig hebben. En probeer uit, experimenteer. Er is op dit moment veel bereidwilligheid om samen uit te vinden hoe we goed online met elkaar kunnen werken en leren. Dus wat dat betreft een goed klimaat voor dit soort experimenten.


Lees het hele artikel


Hoe waardeert u deze bijdrage?




Reacties

Plaats hieronder uw reactie.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Voer de hierboven staande code in: