Bloggers

Een overzicht van blogs geschreven door aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.


Van Wilfred Rubens (redactie) | 14-03-2020 | Article Rating | (0) reacties

Microsoft Teams: mogelijkheden en beperkingen voor live online lessen

De laatste dagen verschijnen er tal van berichten over het gebruik van Microsoft Teams voor het verzorgen van live online lessen. Daaruit worden de mogelijkheden van deze applicatie duidelijk, maar ook de beperkingen.

Microsoft Teams is oorspronkelijk ontwikkeld om online samenwerken binnen groepen te ondersteunen. De toepassing is dus oorspronkelijk niet gemaakt voor het mogelijk maken van online of blended learning. Toch wordt deze applicatie hiervoor gebruikt, en ook met veel enthousiasme als ik de fraaie bijdragen van onder meer Ashwin Brouwer en Annet Smith mag geloven. Veel scholen beschikken over Office 365, waar Teams onderdeel van is. Dat betekent dat de toepassing relatief gemakkelijk toegankelijk is voor docenten en lerenden.

Persoonlijk gebruik ik Teams bij organisaties waarvoor ik werk. Ik vind het best een fijne samenwerkingsomgeving, als je deze goed inricht en verstandig gebruikt (geen overdaad aan teams, kanalen en irrelevante interacties).

Dankzij het Corona-virus denken onderwijsinstellingen deze dagen in toenemende mate na over het verzorgen van onderwijs op afstand. Onderwijsinstellingen die beschikken over Microsoft Teams willen daarvoor deze applicatie inzetten. Ook voor het gebruik van live online lessen.

Deze post van Hans Reitzema bevat onder meer een video van Ralf Hillebrand over het op afstand geven van online les. Ashwin Brouwer heeft gisteren Communiceren via Teams geschreven, waarin hij onder meer ingaat op een “online les of videovergadering organiseren”

Daaruit blijkt dat Microsoft Teams jou in staat stelt om video te gebruiken, via audio en chat te communiceren, een Powerpoint-bestand, een scherm op je computer of een whiteboard te delen en om de lijst met deelnemers te bekijken. Verder kun je je achtergrond vervagen of de online les opnemen.

Dit is een aardig lijstje. Toch nodigen deze lessen vooral uit tot het overdragen van informatie. Je hebt weinig mogelijkheden voor het toepassen van een meer activerende didactiek. Daarvoor zul je andere applicaties moeten combineren met Microsoft Teams. En in ieder geval aanvullende leeractiviteiten faciliteren, naast deze online informatieoverdracht.

Je hebt echter ook applicaties voor het verzorgen van live virtual classes met meer krachtige functionaliteiten, zoals:

  • Peilingen
  • Annotaties maken
  • Notitieblok gebruiken
  • In subgroepen werken, en bijvoorbeeld samen aan producten werken
  • Mindmappen
  • Aangeven dat je even weg bent of bezig bent
  • Hand op steken
  • ‘Emoties’ gebruiken

Deze applicaties, zoals Vitero Inspire of Adobe Connect, faciliteren actief leren op afstand dan ook op een betere manier. Daar komt bij dat deze applicaties ook werken met moderatorrechten. Het kan heel wenselijk zijn als je de mogelijkheid hebt om te bepalen wie aan het woord is, en wie zich even gedeisd moet houden. Adobe Connect stelt je ook in staat om te werken met verschillende templates (o.a. voor presenteren of meer samenwerken).

Verder valt in de video op dat je lerenden voor elke les apart en individueel moet uitnodigen door hen via de online agenda een uitnodiging te sturen. Binnen de leeromgeving van de Open Universiteit (yOUlearn) en de Hogeschool van Amsterdam (BrightSpace) maak je virtuele klas-sessies aan binnen cursusruimtes. Leden van die ruimte hebben dan automatisch toegang tot de sessie. Je hoeft hen dus niet apart uit te nodigen. Eventueel kun je anderen hier nog apart aan toe voegen.

Ik snap al met al dat je in deze situatie ad hoc aan de slag gaat met Microsoft Teams voor het faciliteren van live online lessen. Voor de langere termijn zou ik voor dit doel echter een andere applicatie gebruiken. Als live virtual classes tenminste een belangrijke bouwsteen zijn binnen je strategie voor online en blended learning (dan is er namelijk ook budget voor beschikbaar).

Nota bene: hetzelfde geldt voor een applicatie als Skype (for Business). Ik heb ooit op verzoek een webinar via Skype verzorgd. Het kan, maar heeft de nodige beperkingen.


Lees het hele artikel


Hoe waardeert u deze bijdrage?
Reacties

Plaats hieronder uw reactie.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Voer de hierboven staande code in: