Bloggers

Een overzicht van blogs geschreven door aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.


Van Wilfred Rubens (redactie) | 27-11-2014 | Article Rating | (0) reacties

Gratis gecertificeerde online cursussen voor docenten

Grootschalige online cursussen voor docenten bestaan al langer. Voor certificering moet men echter betalen. Dat verandert. Tenminste in de VS.

Certificaat

Foto: Nemo, Pixabay

Bij de Open Universiteit bieden we al langer vrij toegankelijke leeractiviteiten aan waarmee docenten kunnen werken aan hun deskundigheid. Sinds eind 2011 verzorgen we online masterclasses, en inmiddels hebben we twee massive open online courses aangeboden. Aan certificering hangt echter een prijskaartje. Dat is meestal zo.

Bij Campus Technology lees ik dat edX bij de presentatie van Obama’s programma over ICT en onderwijs heeft aangekondigd komend jaar gecertificeerde gratis cursussen voor docentprofessionalisering en “advanced placement exam preparation” te gaan aanbieden.

Daarmee zou online docentprofessionalisering, met ‘civiel effect’, een stuk toegankelijker moeten worden.

Op zich klinkt dat goed, al vraag ik me wel af wie uiteindelijk de rekening zal betalen van het proces van certificering en onderwijsontwikkeling. Aanbieders van MOOCs geloven en hopen dikwijls via certificering inkomsten te genereren die de ontwikkel- en uitvoeringskosten dekken.

Verder maakt certificering MOOCs minder vrijblijvend. Deelnemende docenten ervaren het vermoedelijk als een prikkel om te leren als zij (of hun werkgever) een bepaald bedrag hebben betaald voor een online cursus. Die stimulans haal je weg door certificering gratis te maken. Uiteraard kun je ook via je cursusontwerp -en inhoud proberen intrinsieke motivatie aan te wakkeren. Maar dat is niet eenvoudig.


Lees het hele artikel


Hoe waardeert u deze bijdrage?
Reacties

Plaats hieronder uw reactie.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Voer de hierboven staande code in: