Bloggers

Een overzicht van blogs geschreven door aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.


Van Sibrenne Wagenaar | 03-05-2018 | Article Rating | (0) reacties

Tool van de maand: Microlearning tools

Microlearning is een trend binnen online leren, en microlearning tools staan deze maand centraal. Microlearning bestaat vaak uit verschillende hapklare brokken content van beperkte omvang, dat kan zijn een video, een kort tekst of een infographic. Microlearning is ontstaan vanuit het idee van leren onderweg, waar je maar bent, via je mobiel. Net zoals je een spelletje doet op je mobiel in de trein of wachtend op de bus zou je ook snel even iets kunnen leren via je smartphone. Sommige mensen doen dat bijvoorbeeld met de Duolingo app, even snel wat woordjes leren van een vreemde taal.

Waar kun je microlearning voor inzetten?

Microlearning kan gekoppeld worden aan trainingen als voorbereiding of follow-up. Microlearning kan ook los staan, en op elk moment te raadplegen. Het vervangt bijvoorbeeld protocollen op papier. Wat ik om me heen zie is dat microlearning op drie verschillende manieren gebruikt wordt:

  1. Performance support (dus op elk moment te gebruiken)
  2. Mini-cursus (dan moet het onderwerp goed afgebakend zijn)
  3. Onderdeel van blended leren voor of na een bijeenkomst

Het leent zich voor korte afgebakende onderwerpen als ‘Was je Handen’ of een ‘Latte Art for Baristas’ cursus. Natuurlijk bereik je met microlearning niet dezelfde diepgang als met een leergang, e-learning module of training. Je moet dus goed bedenken waar je het voor inzet. Lees ter inspiratie voor toepassingen de losmakers verkenning over micro-learning met verschillende toepassingen van micro-learning zoals onboarding en het voorbeeld van micro-learning over koninkrijkszaken. Op het blog van Helma van den Berg vind je ook veel voorbeelden. Overigens gebruik ik het woord microlearning als didactische benadering, ik hoor dat veel mensen ook ‘microlearnings’ als zelfstandig naamwoord gebruiken, dan gaat het over de content, de hapklare brokjes, zoals een video of een infographic.

Microlearning tools

Je kunt microlearning organiseren met speciale tools of met de tools die je al ter beschikking hebt, email, een nieuwsbrief, Whatsapp. In het voorbeeld van koninkrijkszaken wordt gebruik gemaakt van een nieuwsbrief per mail in combinatie met Moodle. Je kunt het via Whatsapp aanbieden. Of het kan bestaan uit korte videos via een video platform of gewoon op Instagram of Tiktok. Bekijk bijvoorbeeld Miss Excel. In deze blog zoomen we in op een aantal specifieke microlearning tools.

7taps is een heel laagdrempelig platform, waar je ook gratis kunt starten. De slogan is: ‘Design, edit, and share snackable content on the go’. In de gratis versie kun je 1 cursus toevoegen, en 3 video’s  tekst, afbeeldingen, audio, multiple choice en video toevoegen. Daarna kost het 20 dollar per maand. Lees ook de uitleg van Tineke Meerburg.

 
 

E-lia werkt net anders. Het is een platform waarmee je je microlearning content kunt delen met de meest gebruikte messenger app, bijvoorbeeld Whatsapp. Het is een Nederlands bedrijf. Je kunt het 30 dagen gratis uitproberen en betaalt daarna € 1,99 per maand per gebruiker.

 

 

Qurve is een Belgische tool. Het werkt via de Qurve app. Je kunt het gratis uitproberen. Daarna is het € 6 per gebruiker per maand.

Uqalify is een platform voor ‘Learning on the go’. Het is geoptimaliseerd voor gebruik via smartphones en daardoor heel geschikt voor microlearning.  Je kunt er microlearning courses op starten maar ook social learning communities. Het is een organisatie in Antwerpen en je moet ze benaderen om de prijs te horen. 

Directknow is een product van Skillstown uit Eindhoven. De video’s of andere inhoud heten essentials. Je kunt zelf je eigen inhoud maken of met een plus abonnement ook essentials die gemaakt zijn door Skillstown beschikbaar maken. Lees ook deze blog van de Losmakers over Directknow

Powerapp is een product van het Nederlandse bedrijf Bright Alley wat continu wordt doorontwikkeld. De App biedt kleine stukjes inhoud aan, zodat medewerkers even tussendoor kunnen leren. Je kunt er ook multiple choice vragen, sleepoefeningen of brainsnacks aan toevoegen. De app heeft gamification-elementen zoals voortgang die zichtbaar is en beloningen. Collega’s kunnen elkaar uitdagen voor een kennisduel. 

Knowingo is ook van Nederlandse bodem. Net als Powerapp maakt het gebruik van gamification. Leuk is dat je een duel kunt aanvragen met een collega-gebruiker. De app zoekt dan iemand voor je op die wel aan je gewaagd is. Door middel van Artificial Intelligence (AI) kan de app nieuwe micro cursussen aanbevelen. Je kunt ook aangeven wat verplichte cursussen zijn. Hier kun je een demo aanvragen.

Meer microlearning tools en apps

Er zijn natuurlijk nog veel meer microlearning tools op de markt, vooral internationaal. Een handige blog van Helma van den Berg gaat in op het keuze proces van een microlearning tool.

Zelf eens een microlearning cursus ervaren? 

Je kunt ook eens meedoen om het te ervaren wat het is. Hier een drietal mogelijkheden:

  • Bij Google Primer vind je verschillende cursussen. Deze werken met kaartjes met tekst waar je door heen kunt swipen
  • Bij Gohighbrow heb je cursussen van 10 dagen die je in je inbox krijgt
  • Of doe mee met de mini-cursus ontpillen

 

 

Zelf aan de slag met microlearning? Of andere innovatieve ontwerpen? Doe mee met de Ennuonline leergang Ontwerpen en faciliteren van blended leren 


Lees het hele artikel


Hoe waardeert u deze bijdrage?




Reacties

Plaats hieronder uw reactie.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Voer de hierboven staande code in: