Achtergrond

Op deze pagina treft u een serie achtergrondartikelen aan die zijn geschreven door aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.


Van Courseware | 09-03-2016 | Article Rating | (0) reacties

Het kiezen van een auteurstool

Het kiezen van een auteurstool

Voor het ontwikkelen van e-learning zijn er veel auteurstools op de markt (ook wel: authoring tool). Maar welke te kiezen? In deze bijdrage zet  The Courseware Company de keuzecriteria op een rij. Vervolgens wordt gekeken naar structuur en beheer. Het artikel sluit af met een aantal technische overwegingen en een overzicht van mogelijke auteurstools.

 

Keuzecriteria

Functionele eigenschappen

Een auteurstool moet passen bij de manier waarop u wilt ontwikkelen. Als u een bepaald didactisch model wilt hanteren dan moet de tool die kunnen vormgeven. Extra toeters en bellen maken een tool ingewikkelder. Dat betekent een langere leercurve aan het begin. Bovendien moet u regelmatig ontwikkelwerk doen, om de kennis en vaardigheid bij te houden. Voor maximale functionaliteit kunt u het best kijken naar Lectora of Smartbuilder. Wilt u snel van start en af en toe eens een cursus maken? Kijk dan eens naar Articulate Studio.

Offline auteurstools

Bij een offline of desktop tool maakt u de cursussen op de lokale PC of laptop. U kunt overal werken en bent niet afhankelijk van een internetverbinding. Installatie van de software binnen een bedrijfsnetwerk kan een nadeel zijn. Samen met een collega werken aan één titel vereist duidelijke afspraken en wordt niet automatisch geregeld. Voorbeelden van desktop tools: Articulate StudioArticulate Storyline en Lectora.

Online auteurstools

Bij een online tool is er meestal geen installatieprobleem. Dit soort tools zijn web gebaseerd. U krijgt een gebruikersnaam en wachtwoord en u begint. Meestal kunt u met collega-gebruikers beschikken over een gezamenlijke opslag zodat samenwerken makkelijker is. U heeft echter wel een snelle webverbindingnodig. Tot voor kort hadden online producten duidelijk minder functies en mogelijkheden dan desktop tools. Bij recente producten als SmartBuilder enLectora Online is het verschil met desktop tools vrijwel verdwenen.

Contentstructuur en contentbeheer

De hier besproken tools gaan uit van een vrijwel onbeperkte vrijheid voor de auteur om de lesstof vorm te geven. Indien gewenst kunt u middels sjablonen een bepaalde standaard stimuleren. De inhoud op de pagina kent echte geen inherente structuur. Dat beperkt de mogelijkheden van hergebruik in andere cursussen en publicatievormen aanzienlijk.

Het hergebruik bij desktop tools is vergelijkbaar met Microsoft Word: op bestandsniveau of hooguit op hergebruik van stukken tekst of plaatjes. Beheer van deze fragmenten zult u zelf moeten organiseren. Ook moet u zelf afspraken maken over wie welk onderdeel mag aanpassen op welk moment. Hergebruik,versiebeheer en autorisatie zijn zaken die in de besproken desktop tools niet of slechts ten dele zijn geregeld. SmartBuilder gaat daarin een stapje verder maar behoudt de grote creatieve vrijheid van de desktop producten.

Indien een grote mate van hergebruik en standaardisatie van de content voor u van belang is, dan is het de moeite waard eens te kijken naar (Learning) Content Management Systemen (LCMS) zoals het Xyleme LCMS.

De Techniek

Hoewel de laatste jaren veel ten goede is veranderd, kan de techniek toch nog roet in het eten gooien. Een paar voorbeelden:

·                                 Flash en HTML5Articulate Studio en Smartbuilder genereren zowel (Adobe) Flash as HTML5. Het is bijzonder verstandig om van te voren na te gaan of alle PC's van uw doelgroep wel werken met de output van uw auteurstool. Ook de oudste PC's in bijvoorbeeld die divisie in Afrika of de nieuwste iPad tablets. Dit geldt zeker voor HTML5. Articulate Storyline kan in één SCORM-bestand zowel Flash als HTML5 genereren. HTML5 is prima voor een iPad terwijl Flash weer OK is voor oudere desktops in een bedrijf met IE7 of IE8.

·                                 Bandbreedte: Ook bij bedrijfsnetwerken in de Benelux soms nog een probleem. Het is niet zeker dat alle verbindingen zo snel zijn als uw internetverbinding thuis. Dit is met name belangrijk bij filmpjes en video. Totdat iedereen glasvezel heeft, is beeldvullende HD-video echt een illusie.

·                                 Combi met LMS: Soms is de SCORM-communicatie tussen uw lesmodule en het LMS geregeld via haperende scripting of blokkerende bedrijfsinstellingen. Gevolg: uw lesmodule houdt geen voortgang en scores bij. Het probleem wordt soms ook door het LMS veroorzaakt. Test vroeg, veel en volledig is hier het motto. Bestaande auteurstools en gangbare LMS-en werken tegenwoordig gelukkig meestal goed samen.

·                                 Schermoppervlak: Het beeldscherm van uw cursist heeft een bepaalde maximale resolutie (oppervlak). Gangbare waarden zijn 1024x768 en 800x600. Bij het ontwerp van de cursus moet u hiermee rekening houden, anders moet de cursist steeds de scrollbars (schuifbalken) gebruiken om het scherm te kunnen lezen. Een relatief nieuwe ontwikkeling is Responsive Design: een ontwerp dat zich automatisch aanpast aan (het scherm van) het apparaat waarop de content wordt getoond. Nog niet veel auteurstools werken hier echt goed mee.

Auteurstools

Articulate Studio '13 en Storyline 2

Maak snel eenvoudige maar volwaardige e-learning vanuit een PowerPoint presentatie. Voeg interacties, toetsen en video toe. lees meer

 

Netex learningMaker

Maak responsive HTML5 e-learning voor mobiele devices met deze online auteurstool. Gebruiksklare templates voor een snelle start en een mooi resultaat.lees meer

 

Lectora Desktop en Lectora Online

Met Lectora ontwikkelt u interactieve e-learning cursussen op Windows PC en Online. U blijft zelf volledig in controle over layout, interacties en dialoog. lees meer

 

SmartBuilder

Online ontwikkelen en beheren met meerder gebruikers. Unieke vertaaltool voor beheer sources. Genereer meertalige cursussen als één SCORM pakket. lees meer

 

 

The Courseware Company

Tel: 030-2399090

Fax: 030-2399091

info@courseware.nl



 


Hoe waardeert u deze bijdrage?




Reacties

Plaats hieronder uw reactie.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

Website

CAPTCHA Afbeelding
Voer de hierboven staande code in:

Column

0 reacties
Van Let’s Learn! 09-10-2023

Retentie en AI

Helma van den Berg van Let's Learn! beluisterde de bijdrage van Jeanne Bakker aan de podcastserie BrainBakery. Bakker vertelde over de bedreiging en kansen die we nu en in de toekomst van AI kunnen verwachten. In de podcast sprak zij haar verwachtingen uit voor de toekomst van AI in leren. Helma is het met haar eens. Zoals de gedachte om AI voor gepersonaliseerd leren te gebruiken.