Achtergrond

Op deze pagina treft u een serie achtergrondartikelen aan die zijn geschreven door aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.


Van Let’s Learn! | 16-11-2018 | Article Rating | (0) reacties

Hoe maak je microlearning?

Hoe maak je microlearning?

Leren is leuk. Leren doet iedereen graag. Voor leren maakt iedereen veel tijd. Graag nog zo’n training! Zo is dat toch?

Of denken jouw collega’s hier anders over? Horen zij bij de mensen die niet zo positief zijn over leren? Die geen tijd hebben om dingen te leren die ze ook kunnen opzoeken? Of voor te lange dagen luisteren naar dingen die ze al weten? Dan is het de hoogste tijd om stil te staan bij hoe je leren leuker maakt. Wil je leren anders inrichten dan is het slim om de nieuwe leervorm ‘microlearning’ als optie mee te nemen bij het ontwerpen van een leertraject.

Wat is microlearning?

Microlearning is een korte leerinterventie voor een korte leeractiviteit. Het wordt ingezet om belangrijke kennis te herhalen, te bestendigen en opzoekbaar te maken. Goede toepassingen hiervan zijn performance support of na e-learning of klassikale trainingen kennis te bestendigen of te oefenen met gedragsverandering. Bij die laatste twee wordt het ingezet in combinatie met macro-leermomenten zoals klassikale trainingen of e-learning. Microlearnings zijn snel te vinden als je ze zoekt en je rond ze af binnen ongeveer drie minuten. 

Maken van microlearning

Een van de voordelen van microlearning is dat ze kort en krachtig zijn. Dat betekent echter niet dat je ze even uit je mouw schudt. Nee, je moet goed nadenken bij het ontwerp van het leertraject of microlearning de beste leeroplossing is én welke vorm van microlearning je kiest. Microlearning maak je in vijf stappen.

Stappen om microlearning te maken

1. Bepaal het doel

Waarom moet er geleerd worden. Let er op dat het doel smart is, zodat je ook na het afronden van het leertraject kunt evalueren of microlearning heeft opgeleverd.

2. Maak persona van je doelgroep

Hiermee krijg je helder wie je doelgroep is en wat hij wel of niet wil. Het maakt dat je beter kunt aansluiten op de specifieke wensen van de doelgroep. Zo spreek je een jongere heel anders aan dan een senior van 60 jaar. Als je hier geen rekening mee houdt, dan sla je met je learning de plank volledig mis.

3. Maak een leerjourney

Bepaal wat de stappen zijn waarin geleerd wordt. Leren gaat immers in stappen of stapjes. Je bent niet na het lezen van één artikel een piloot, maar je maak heel veel stappen om piloot te worden. Door de leerjourney met de persona door te akkeren krijg je boven tafel waar de grote en kleine uitdagingen zitten op het gebied van leren. Die momenten zijn de momenten waarop leerinterventies nodig zijn. Bepaal vervolgens of de leerinterventie terug te brengen is tot één leerdoel, waarbij maximaal drie punten te onthouden zijn. Als dit mogelijk is, dan weet je dat je de leerinterventie met een microlearning vorm kunt geven.

4. Bepaal de vorm van de microlearning

Microlearnings zijn korte leerinterventies en kunnen bestaan uit verschillende vormen als podcast, video, infographic, gifbestand, pdf, quiz enzovoort. Als je goed weet wat je persona zoekt, kun je een goede keuze maken in de microlearning vorm. Als je een serie maakt over een onderwerp, dan is het slim om meerdere vormen te kiezen. Zo krijg je afwisseling bij het maken, maar de lerende krijgt ook afwisseling in wat hij moet leren. Het is altijd leuker om verschillende leervormen te krijgen als steeds maar weer die zelfde vorm.

5. Maak de microlearning

Als je weet wat de vorm is, kun je starten met de invulling van die vorm. Aan de hand van de drie te onthouden punten ga je de vorm invullen. Is het een video dan ga je storyboards en/of scripts maken. Als het gaat om podcasts, dan ga je teksten schrijven. Gaat het om een infographic dan zoek je goede beelden die je boodschap op de goede manier overbrengen bij de doelgroep. Ook in deze fase let je goed op wat de persona wil en wat bij hem past.

6. Marketing

Als je de microlearning hebt gemaakt, dan is het van belang dat de lerende ook weet dat ze er zijn. Dat betekent dat je ook stil moet staan bij de marketingkant van de microlearning leerinterventies. Immers, als je niets communiceert, dan weet niemand dat het er is. Communicatie is dan ook van belang in deze fase van het leertraject. Zorg dat je lerende snel bekend worden met deze vorm van leren, door ze per mail te wijzen op de mogelijkheid of ze het te laten zien. 

7. Evaluatie

Een goed leertraject betekent ook dat jij als maker evalueert hoe jouw doelgroep de leerjourney doormaakt, die jij voor ze hebt ontworpen. Vergeet dan ook niet om te evalueren, zorg dat je het eerder vastgestelde doel ook kunt evalueren door het leertraject goed in te richten.

Tot slot

We wensen je veel succes met het maken van microlearnings. En mocht je hulp nodig hebben of willen oefenen met deze stappen, dan kun je bij Let’s Learn! de masterclass volgen of je microlearnings laten maken.

Geschreven door Helma van den Berg, microlearning expert Let’s Learn!



Hoe waardeert u deze bijdrage?




Reacties

Plaats hieronder uw reactie.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

Website

CAPTCHA Afbeelding
Voer de hierboven staande code in:

Column

0 reacties
Van Let’s Learn! 09-10-2023

Retentie en AI

Helma van den Berg van Let's Learn! beluisterde de bijdrage van Jeanne Bakker aan de podcastserie BrainBakery. Bakker vertelde over de bedreiging en kansen die we nu en in de toekomst van AI kunnen verwachten. In de podcast sprak zij haar verwachtingen uit voor de toekomst van AI in leren. Helma is het met haar eens. Zoals de gedachte om AI voor gepersonaliseerd leren te gebruiken.