Nieuws

Een overzicht van nieuwsbericht van onze redactie en aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.


Van de Redactie | 04-09-2002 | Article Rating | (0) reacties

Kennisnet wil contract met aanbieder nl.tree niet verlengen

De Stichting Kennisnet wil het bestaande collectieve contract met aanbieder nl.tree, dat volgend jaar afloopt, niet verlengen. Kennisnet zegt in een advies aan minister Van der Hoeven van Onderwijs dat onderwijsinstellingen zelf hun aanbieder moeten kunnen kiezen. "Eén aanbieder kan geen antwoord geven op alle vragen uit het onderwijs", aldus Kennnisnet.

Het bestaande contract met nl.tree loopt in 2003 af. Nl.tree - een samenwerkingsverband van kabelmaatschappijen als Casema en Essent en tech-bedrijven als Cisco en Sun Microssystems - is sinds 1998 bouwer en beheerder van Kennisnet. Kennisnet is een beveiligd netwerk dat 11.000 onderwijsinstellingen en circa twee miljoen gebruikers omvat en een koppeling naar internet kent.
Het contract wil Stichting Kennisnet, dat op verzoek van minister Van der Hoeven van Onderwijs (de voormalige ICT-woordvoerster van het CDA) een advies opstelde, niet verlengen. In het advies wordt gesteld dat onderwijsinstellingen behoefte hebben aan "een grotere mate van flexibiliteit en keuzevrijheid wat betreft de infrastructuur". Een woordvoerder van Kennisnet zegt "minder confectie" en "zoveel mogelijk keuzevrijheid voor de scholen" te willen. De woordvoerder van Kennisnet wil in een toelichting niet "van kritiek op nl.tree als zodanig" spreken.

Wel erkent de woordvoerder dat het advies mede een antwoord is op ontevreden geluiden van onderwijsinstellingen. Een aantal daarvan bekritiseerde eerder tegenover Emerce de te hoge kosten, de te lage bandbreedte en onduidelijke service-level agreements van nl.tree. De capaciteit zou wel degelijk aanwezig zijn, maar door nl.tree worden afgeknepen. Sommige scholen zouden volgens de Gebruikersgroep Kennisnet voortgezet onderwijs (GGKvo) al naar andere aanbieders zijn overgestapt.

Dat is niet de enige kritiek. Onlangs toonde directeur Toine Maes van Kennisnet zich bevreesd dat het netwerk over twee jaar dreigt te verdwijnen als het kabinet er geen extra geld voor vrijmaakt. Het platform voor de informatiesamenleving EPN voorzag eerder tegenover Emerce dat Kennisnet "als een ongebruikte spoorweg gaat roesten" als voorgenomen bezuinigingen op ICT-investeringen in het onderwijs doorgaan. Tenslotte zou Kennisnet te weinig toevoegen en zouden veel docenten Kennisnet nog niet weten te vinden.

Kennisnet wil voor de periode 2004-2007 gemiddeld 84,4 miljoen euro per jaar krijgen, een daling van het huidige uitgavenniveau. De stichting baseert haar raming op marktprijzen die het MKB momenteel betaalt. Ondanks het opzeggen van het collectieve contract wil Kennisnet dat bepaalde basisvoorzieningen als basissnelheden en veiligheid behouden blijven. Dit zou onder meer moeten worden gegarandeerd door de inrichting van een infrastructureel knooppunt. Tot slot moeten onderwijsinstellingen in "internet-achterstandsgebieden" worden ondersteund, omdat marktoplossingen daar duurder uitvallen, zo stelt het advies.

Nl.tree zegt pas vrijdag met een reactie te kunnen komen.


Hoe waardeert u deze bijdrage?




Reacties

Plaats hieronder uw reactie.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Voer de hierboven staande code in:

Meest gelezen nieuws

Achtergronden aanbieders

Column

0 reacties
Van Let’s Learn! 09-10-2023

Retentie en AI

Helma van den Berg van Let's Learn! beluisterde de bijdrage van Jeanne Bakker aan de podcastserie BrainBakery. Bakker vertelde over de bedreiging en kansen die we nu en in de toekomst van AI kunnen verwachten. In de podcast sprak zij haar verwachtingen uit voor de toekomst van AI in leren. Helma is het met haar eens. Zoals de gedachte om AI voor gepersonaliseerd leren te gebruiken.