Geef uw mening!

Discussier hier over uw e-Learning onderwerpen!

Stel hier de vraag die u bezig houdt en ga in discussie met onze bezoekers.
Tevens kunt u vrij reageren op de door andere bezoekers gestelde vragen!

Heeft u een vraag?
Om een vraag toe te kunnen voegen dient u te zijn ingelogd.
Inloggen (of registreren) kunt u hier.


Van de Redactie 03-10-2014 | Article Rating
(0) reacties

Video als interactieve e-learning

Anton de Boer is senior consultant bij het Kennis Centrum Online Leren. Hij is betrokken bij de ontwikkeling van HiHaHo.com, een jonge start-up met als missie video’s eenvoudig en snel interactief te maken, toegespitst op het gebruik van interactieve video’s binnen e-learning. In deze bijdrage geeft Anton de Boer zijn visie op het gebruik van video binnen het leerdomein.

 

Het gebruik van de video’s binnen e-learning kan beter. Video binnen online trainingen is vaak beperkt succesvol. Video in e-learning kan alleen dan succesvol zijn als het interactief is.

Invloed op het leren?

 

Video’s bekijken biedt de gelegenheid om na te doen wat we zien. Leren door nadoen is de meest basale vorm van leren; dit zijn we van kleins af aan gewend. Is daarom YouTube zo succesvol? Willen mensen echt leren door het bekijken van video’s, dan moeten deze kort zijn en zo zijn opgezet dat ze de aandacht van de kijker tot het einde vasthouden. Ook al is daaraan voldaan, is leren door middel van video’s dan echt effectief? Hangt van de mate van interactiviteit af. Als ad-on heeft video zeker toegevoegde waarde. Maar als de activiteit en betrokkenheid van de deelnemers beperkt zijn, wordt niet het maximale leerrendement gehaald.

Interactiviteit

 

Veel video's zijn geweldig om naar te kijken, maar zijn te passief om er echt van te leren. De video kan interessant zijn en/of een hoge amusementswaarde hebben, maar de kijker hoeft niet deel te nemen of te reageren. Interactieve video activeert de kijker wel. Het heeft een positief effect op de aandacht, betrokkenheid, herinneringswaarde, voldoening en de tijd besteed aan het bekijken van de video. Als de mogelijkheden voor interactie die lerenden gewend zijn binnen e-learning/omgevingen ook  gebruikt worden binnen een video, dan wordt de video zelf (mede) de online leeromgeving. Dat is de gedachte achter de ontwikkeling van Video Enrichment, het uitgangspunt van HiHaHo.com.

 

Missie

 

Interactieve waarde toevoegen aan learningvideo’s is dan ook de missie van HiHaHo.com. Denk bij Video Enrichment aan: hotspots, links naar andere webcontent en documenten, het kunnen ‘springen’ in de video en het aanbieden van toetsvragen. Functionaliteiten die voor e-learning belangrijk zijn. En last but not least zorgt de communicatie met een Learning Management System (LMS) voor het vastleggen van activiteiten en resultaten (SCORM en Tin Can). 


Hoe waardeert u deze bijdrage?




Plaats hieronder uw reactie. Door in te loggen kunt u direct reageren, zonder uw naam en e-mailadres te hoeven invoeren.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

Website

CAPTCHA Afbeelding
Voer de hierboven staande code in:

Column

0 reacties
Van Let’s Learn! 09-10-2023

Retentie en AI

Helma van den Berg van Let's Learn! beluisterde de bijdrage van Jeanne Bakker aan de podcastserie BrainBakery. Bakker vertelde over de bedreiging en kansen die we nu en in de toekomst van AI kunnen verwachten. In de podcast sprak zij haar verwachtingen uit voor de toekomst van AI in leren. Helma is het met haar eens. Zoals de gedachte om AI voor gepersonaliseerd leren te gebruiken.