Geef uw mening!

Discussier hier over uw e-Learning onderwerpen!

Stel hier de vraag die u bezig houdt en ga in discussie met onze bezoekers.
Tevens kunt u vrij reageren op de door andere bezoekers gestelde vragen!

Heeft u een vraag?
Om een vraag toe te kunnen voegen dient u te zijn ingelogd.
Inloggen (of registreren) kunt u hier.


Van HEMA academie 18-02-2014 | Article Rating
(0) reacties

Duurzaamheid bij DAS

Interview uit de nieuwsbrief van HEMA academie feb. 2014

 

Workshop stoppen met roken, kookboeken met gezonde recepten en stoelmassage voor de nodige ontspanning tijdens je werkdag. Allemaal onderdelen van DAS vitaal. “Bij DAS vinden wij gezondheid belangrijk, daarom hebben medewerkers de mogelijkheid om te sporten of juist te ontspannen,” aldus Martine Hartog, medewerker HR Development bij DAS.

 

“Sport en bewegen is belangrijk om de medewerker vitaal te houden, persoonlijk en op de werkvloer. We merkten deze behoefte ook bij DAS en hebben in ons nieuwe hoofdkantoor een eigen fitnessruimte met professionele begeleiding, een fysiotherapeut en stoelmassage.” We zijn enkele jaren geleden gestart vanuit het concept BRAVO (Bewegen, Roken, Alcohol, Voeding en Ontspanning) om activiteiten gericht op het stimuleren van gezondheidsbewustzijn bij medewerkers te organiseren. “In 2014 krijgt dit concept een vervolg  onder de naam DAS vitaal. We hebben voor 2014 leuke plannen om de gezondheid van onze medewerkers verder te bevorderen.

 

Verantwoordelijkheid gezonde medewerker

 

Ligt de verantwoordelijkheid voor een gezonde medewerker bij de organisatie? Hartog: “In een organisatie waar steeds meer van onze medewerkers wordt gevraagd, is het bieden van faciliteiten ter vergroting van de belastbaarheid van medewerkers belangrijk.” Bijvoorbeeld, medewerkers krijgen inzicht in hun stressfactoren en hoe ze met stress om kunnen gaan in stressreductie-workshops. “We vinden dat hierin een belangrijke ondersteunende rol voor de organisatie ligt. Niet alleen om de medewerker vitaal te houden, maar ook de organisatie,” aldus Hartog. Aan de andere kant blijft gezondheid in de eerste plaats een verantwoordelijkheid van de medewerkers zelf.

 

Bewustwording

 

Hartog legt duidelijk de link van vitaliteit naar duurzame inzetbaarheid van de medewerker, waarin leren, maar ook ontwikkelen een cruciale rol heeft: “DAS is voortdurend in ontwikkeling. Onze medewerkers dus ook. Binnen de organisatie is weinig verloop volgens de HR medewerker, juist daarom is het bewust worden van je eigen duurzame inzetbaarheid extra van belang. Hartog: “In de workshop “inzicht in je eigen inzetbaarheid” krijg je een beter beeld van je eigen toekomst en hoe je deze naar je hand kan zetten. De workshop geeft je inzicht in je eigen ontwikkeling.” Om vervolgens daarmee aan de slag te gaan, biedt DAS verschillende leermethoden.

 

Hoogleraar Beatrice van der Heijden: “Het leren van medewerkers is bepalend voor hun duurzame inzetbaarheid nu én op de lange termijn.”

 

Keus voor eigen leermethode

 

Werken aan duurzame inzetbaarheid is afgesproken in de CAO van 2013. Medewerkers mochten eenmaal gebruik maken van een opleidingsbudget voor op duurzame inzetbaarheid gerichte trainingen en ontwikkeltrajecten. DAS heeft een opleidingsaanbod hiervoor ontwikkeld dat bestaat uit een workshop, individuele cursus of een online leerpakket. “De meeste medewerkers kozen voor de online optie. Via het leerpakket van HEMA academie hebben de medewerkers de keus aan verschillende thema’s te werken. Vanuit DAS is in overleg bepaald welke cursus per medewerker afgerond moet worden.”

MartineHartog4

 

De grote interesse in het online leerpakket verbaast de HR medewerker niet: “Het ruime aanbod, de flexibele vorm van leren en het effectief leren zien wij niet alleen als organisatie, maar de medewerker ook. Onze uitdaging is om de DAS academie nog beter in beeld te krijgen zodat de medewerker precies weet wat de mogelijkheden zijn en ook zelf het heft in eigen hand kán nemen.


Hoe waardeert u deze bijdrage?




Plaats hieronder uw reactie. Door in te loggen kunt u direct reageren, zonder uw naam en e-mailadres te hoeven invoeren.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

Website

CAPTCHA Afbeelding
Voer de hierboven staande code in:

Column

0 reacties
Van Let’s Learn! 09-10-2023

Retentie en AI

Helma van den Berg van Let's Learn! beluisterde de bijdrage van Jeanne Bakker aan de podcastserie BrainBakery. Bakker vertelde over de bedreiging en kansen die we nu en in de toekomst van AI kunnen verwachten. In de podcast sprak zij haar verwachtingen uit voor de toekomst van AI in leren. Helma is het met haar eens. Zoals de gedachte om AI voor gepersonaliseerd leren te gebruiken.