Columns

Een overzicht van columns geschreven door de redactie en medewerkers van aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.


Van TinQwise | 20-11-2014 | Article Rating | (0) reacties

Immersive learning: de volgende stap?

Immersive learning: de volgende stap?

Door Joost Uitdewilligen, creatief directeur TinQwise


Leren door je letterlijk te verplaatsen in een ander. Met de oculus rift op kan het, virtueel. En bij TinQwise experimenteren we ermee. We kijken of we met behulp van empathie, gedrag kunnen veranderen.


Immersive learning heet dit experiment. Je leert doordat je volledig wordt ondergedompeld in de wereld van iemand anders. Je bént even iemand anders.

Hoe het werkt? Met de oculus rift op - dit is een virtual reality bril - kun je aan den lijve ervaren hoe het is om iemand anders te zijn, iemand in een rolstoel bijvoorbeeld, of een gevangene.

Onderzoek naar empathie

Bij TinQwise doen we een eigen onderzoek naar immersive learning. We willen weten of we met dit leerexperiment de empathie van mensen zodanig kunnen aanwakkeren dat niet alleen hun houding en bewustzijn verandert, maar ook hun gedrag. We geloven dat dat kan en met behulp van ons onderzoek willen we die veronderstelling onderbouwen.


In andermans schoenen: het werkt!

We baseren ons leerexperiment op literatuuronderzoek en op een aantal eerdere, soortgelijke, experimenten die al zijn uitgevoerd door anderen. Zo liet een psycholoog mensen virtueel zien hoe ze ouder worden. Na deze ervaring werd de mensen gevraagd of ze iets aan hun pensioen wilden doen. Omdat mensen zelf hadden ‘ervaren’ hoe het is om ouder te zijn, waren ze vaker geneigd hun pensioen beter te regelen.

Bij een ander experiment hadden mensen, die virtueel tien minuten in het lichaam van iemand met een donkere huidskleur doorbrachten, daarna minder vooroordelen dan mensen die niet aan dit experiment hadden meegedaan.

En nog een voorbeeld: een journaliste bootste Guatanamo Bay na en liet mensen virtueel ervaren hoe het leven daar is als gevangene. Mensen kwamen huilend uit het experiment.


Aanname toetsen

Het doet dus wat met mensen. De experimenten zorgen voor empathie. Mensen begrijpen elkaar beter als ze zelf letterlijk in iemand anders schoenen hebben gestaan. Maar krijgen we mensen met dit soort experimenten ook zo ver dat ze anders gaan handelen, dat hun gedrag verandert? De komende maanden toetsen we dat en bekijken we ook of en hoe we immersive learning effectief kunnen gaan toepassen in onze leeroplossingen.


We houden je op de hoogte.


Meer weten over het onderzoek?

Wil je weten welk onderzoek we in ons TinQlab precies gaan uitvoeren? Lees dan onze blog over immersive learning.


Hoe waardeert u deze bijdrage?




Reacties

Plaats hieronder uw reactie.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

Website

Meest gelezen columns

09-10

Retentie en AI

Door: Let’s Learn!