Columns

Een overzicht van columns geschreven door de redactie en medewerkers van aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.


Van Pieter de Vries (redactie) | 11-12-2010 | Article Rating | (1) reacties

Wiki en de ontmaskering van de macht

Wiki en de ontmaskering van de macht

“Wiki leaks secrets” domineerde deze week de voorpagina’s. Het is smullen. De moraalridders gaan eindelijk met de billen bloot en beschuldigen de kijkers van pornografisch gedrag. Er liggen ineens 250.000 documenten op straat. Dat zorgt voor veel onrust, maar spectaculair is de inhoud niet. Het is eerder een bevestiging van banaliteiten, waarvan we allemaal allang een vermoeden hadden.

Wikileaks bevestigt de trend dat door het gebruik van Internet, digital technieken, Google, Facebook, etc. de scheiding tussen privaat en publiek minder duidelijk wordt. Als je online actief bent, laat je wereldwijd sporen achter en ben je traceerbaar. Een effect is dat de maatschappij transparanter wordt en daardoor allerlei waarheden opduiken, die van invloed zijn op de relaties in de samenleving. De gezagsverhoudingen staan onder druk. Ouders – kinderen, leraren – leerlingen, politici – burgers, geestelijken - gelovigen.  

Het internet knaagt en dat blijft niet zonder effect. Zo zijn er scholierenwebsites waar docenten geprezen en verguisd worden. Men schrikt er niet voor terug om ook in het privéleven te duiken. Hopelijk betekent die transparantie uiteindelijk dat we toleranter worden en meer begrip gaan tonen voor docenten, politici, politiemensen of kortweg voor elkaar!

Zover is het nog niet. Het U.S. State Department meldde dat praten op Facebook of Twitter over Wikileaks van invloed kan zijn op je carrièrekansen. Plat gezegd: een quasi onschuldige bezigheid als babbelen op internet over zoiets als Wikileaks, kan jouw verdere leven beïnvloeden.  Zo meldt de Columbia Universiteit dat ‘je inlaten met dit soort activiteiten duidelijk maakt dat je niet in staat bent om met vertrouwelijke informatie om te gaan’. De reactie van de studenten was: ‘blijkbaar kunnen  ze geen onderscheid maken tussen een mening en een arbeidsovereenkomst, waarin geheimhouding wordt gevraagd’.  

Het internet dringt zo langzamerhand door in de haarvaten van onze samenleving en dat kunnen we niet onbesproken laten. Afserveren als hoofdstukje in de update van het vak ‘informatievaardigheden’ lijkt me niet raadzaam. Dit hoort op de directietafel, op de werkvloer, op het internet.

Pieter de Vries


Hoe waardeert u deze bijdrage?




Reacties

Boudewijn Korsmit
Van Boudewijn Korsmit | 05-01-2011
Misschien moeten we er in 2011 een heus speerpunt van maken. Onderwijsmensen en ouders er op wijzen dat er naast het “gewone” leren ook nog zoiets bestaat als media educatie. Simpel gezegd op het moment dat internet wordt ontsloten voor kinderen en dat gebeurt dagelijks, heb je ook de verplichting om ze daar op een adequate manier mee leren om te gaan. Vaak spelen ze met vuur, alleen de brandwonden zijn niet direct zichtbaar. Verbieden, filteren, je kunt het zo gek niet verzinnen, is iemand voor straf in de hoek zetten. M.a.w. we moeten hier anders mee omgaan, van kleins af moet er bewustzijn gekweekt worden dat internet net zoiets is als je op een druk marktplein begeven. Daar is van alles te zien en te koop, maar zoals altijd hangt er vaak een prijskaartje aan. We moeten niet meer twijfelen over alle voordelen van het internet. Ook moeten we niet denken zonder te kunnen, het is er gewoon, met alle gevolgen van dien. Graag pleit ik hier dan ook vanuit educatief standpunt om meer positieve aandacht, hoe om te gaan met de media, die inmiddels in de volle breedte ons wereldbeeld bepalen. Letterlijk we kunnen op elk moment van de dag zien hoe de wereld er uit ziet, figuurlijk, het bepaald ook ons denken in beelden: de beeldvorming. Daarbij kost het geen extra geld om media educatie te implementeren, die kosten zijn al gemaakt getuige de verschillende websites daarover. Gewoon een kwestie van DOEN!
Plaats hieronder uw reactie.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

Website

Meest gelezen columns

09-10

Retentie en AI

Door: Let’s Learn!