Columns

Een overzicht van columns geschreven door de redactie en medewerkers van aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.


Van de Redactie | 15-07-2009 | Article Rating | (1) reacties

Open doekje voor de Open Source Gemeenschap!

Open doekje voor de Open Source Gemeenschap!

Ik ben een fan van open source en open standaarden (OS), omdat je met die software dichter bij de eindgebruiker kunt komen. Je kunt als het ware de ‘leeromgeving’ kneden, zoals je het hebben wilt. Volgens andere is het een leefwijze, die vooral tot zijn recht komt in een sub-cultuur van betweters. Alles is slecht, als er geen open source op staat.

Er kwam wat ruimte voor ander gedachtengoed, toen Microsoft moest bekennen dat ze 90% winst maakten op haar producten. Vervolgens kreeg ze ook nog eens een tik op haar vingers van Nellie Kroes en dat verleidde onze overheid er toe om eens serieus naar die Open Source en Open Standaarden (OS) te gaan kijken. De vraag was echter, hoe stimuleer je OS, zonder je handen vuil te maken?

De oplossing ligt in de markt zelf. Linux bedient na jaren van plugging 2% van de markt en Firefox staat op een niet onverdienstelijke 23%. Het gaat over verschillende producten, die bovendien moeilijk te vergelijken zijn met hun commerciële tegenvoeters. De vraag wat beter is, kent vele waarheden, maar geen ultieme oplossing. Dat verstoort op een ongehoorde wijze het gelijk van de OS'ers. 

De Open Source gemeenschap heeft echter meer invloed dan ze denkt.  Niet dat ze in staat is om die macht te gebruiken, maar het zet de commercielen wel aan tot vergaande acties. Het besluit van Microsoft om een light-versie haar nieuwe Office 2010 pakket gratis aan te bieden voor bestaande gebruikers is een doorbraak. Natuurlijk is Google hier schuldig aan met haar Crome OS dreigingen, maar de trend komt op het konto van de OS strijders. Handen op elkaar voor de betweters.

Dr. Pieter de Vries


Hoe waardeert u deze bijdrage?




Reacties

Frans Maassen
Van Frans Maassen | 31-08-2009
"Je kunt als het ware de ‘leeromgeving’ kneden, zoals je het hebben wilt. " Dat zou een belangrijk pluspunt zijn van Open Source oplossingen. Volgens mij is dat een kenmerk van elke goede software oplossingen die niet exclusief is voorbehouden aan Open Source oplossingen. Sterker nog, het is pas echt een goede leeromgeving als je dat kunt doen ZONDER te hoeven programmeren. Dat was het belangrijkste ontwerp-criterium voor EducatieNET.
Plaats hieronder uw reactie.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

Website

Meest gelezen columns

09-10

Retentie en AI

Door: Let’s Learn!