Bloggers

Een overzicht van blogs geschreven door aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.


Van Wilfred Rubens (redactie) | 11-04-2023 | Article Rating | (0) reacties

Redenen waarom videoconferencing minder populair is geworden

Volgens Rob Enderle ervaren leveranciers van tools voor videoconferencing zoals Zoom een sterke afname in gebruik. Deels is dit te verklaren vanwege het einde van de COVID-19 pandemie. Maar ook vanwege een aantal aloude problemen die belemmeren dat deze technologie het volle potentieel kan bereiken.

A photo of an online workshop for adult learners
DALL-E: A photo of an online workshop for adult learners

Volgens Enderle is het belangrijkste voordeel van videoconferencing het vermijden van reizen, niet het verbeteren van de samenwerking. Dit laatste kan namelijk ook op andere manieren worden bereikt (bijvoorbeeld via mail).

Vijf belangrijke uitdagingen verhinderen volgens Endele dat het potentieel van videoconferenties volledig wordt benut:

  1. De technologie is niet gebruiksvriendelijk: Ondanks verbeteringen in de loop van de decennia zijn veel systemen nog steeds niet interoperabel en niet zo gebruiksvriendelijk als traditionele telecomdiensten.
  2. Gesprekken tijdens en rond vergaderingen zijn cruciaal. Online mis je die conversaties. Deelnemers op afstand voelen zich daardoor vaak tweederangs deelnemers en kunnen niet volledig participeren of gesprekken voeren. Het toestaan van chats in videoconferenties kan de ervaring verbeteren.
  3. Engagement na de vergadering is belangrijk. Het sociale karakter van persoonlijke vergaderingen, dat de teambuilding en samenwerking bevordert, ontbreekt vaak bij vergaderingen op afstand. Hulpmiddelen zoals de metaverse of gezamenlijke virtuele lunches kunnen deze kloof helpen overbruggen.
  4. Hybride vergaderingen zijn niet effectief. Het combineren van fysiek aanwezige en online aanwezige deelnemers resulteert vaak in een slechte ervaring voor beide, waarbij online deelnemers zich buitengesloten of benadeeld voelen. Hybride vergaderingen moeten worden verbeterd om meer inclusief te zijn.
  5. De beste videotechnologie is nog niet beschikbaar. Opkomende technologieën, zoals generatieve AI, zouden videoconferenties kunnen verbeteren door korte bijdragen te verfijnen (of zelfs te verzorgen), vragen in real-time te beantwoorden of digitale versies van aanwezigen te creëren.

Ondanks de duidelijke voordelen van videoconferenties, zoals lagere reiskosten, meer veiligheid en een beter evenwicht tussen werk en privéleven, moet de branche volgens Enderle deze uitdagingen aanpakken om zijn volledige potentieel te bereiken.

Ik merk in mijn eigen omgeving dat videoconferencing nog steeds relatief veel wordt gebruikt voor overleg. Het belangrijkste voordeel van videoconferencing is m.i. het makkelijker kunnen combineren van diverse werkzaamheden en het efficiënter kunnen plannen van werkzaamheden doordat je niet altijd hoeft te reizen. Doordat je online overleg afwisselt met fysiek overleg mis je de informele en ‘sociale’ conversaties rond overleg minder dan tijdens de COVID-19 pandemie. Daarnaast kun je meer werk maken van zaken als engagement door beter na te denken over de opzet van een online overleg. Technologisch-functioneel valt er overigens inderdaad nog het nodige te verbeteren aan de diverse toepassingen (bijvoorbeeld het vermijden van vertraging van geluid).

The post Redenen waarom videoconferencing minder populair is geworden first appeared on WilfredRubens.com over leren en ICT.
Lees het hele artikel


Hoe waardeert u deze bijdrage?




Reacties

Plaats hieronder uw reactie.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Voer de hierboven staande code in: