Bloggers

Een overzicht van blogs geschreven door aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.


Van Wilfred Rubens (redactie) | 19-07-2022 | Article Rating | (0) reacties

Emoji’s kunnen tot misverstanden leiden

Bij tijd- en plaatsonafhankelijk communiceren mis je non-verbale signalen. We proberen dit deels op te vangen door emoji’s te gebruiken. Onderzoek van Slack en Duolingo onder 9.400 werknemers uit elf landen naar het gebruik van emoji’s wijst op de potentie en op risico’s.

Persoblogger.de vat de uitkomsten van het onderzoek samen. Daaruit blijkt dat emoji’s op grote schaal worden gebruikt (door 60% van de ondervraagden). Eenenzestig procent is zelfs van mening dat een bericht zonder emoji’s niet ‘volledig is’ (hoewel 1% van deze groep emoji’s zelf dus niet gebruikt).

Bijna de helft van de respondenten vindt dat emoji’s de communicatie versnellen, en 58% meent dat emoji’s op het werk meer nuance brengt in hun gesprekken. Werknemers zijn overigens minder geneigd om leidinggevenden emoji’s te sturen (slechts 5% doet dat). Bepaalde emoji’s (zoals de 💋 en de 👅) worden in werkomgevingen minder gepast gevonden.

Een aanzienlijke groep respondenten (26%) wijs echter ook op misinterpretaties die veroorzaakt zijn door emoji’s. Het onderzoek bevat verschillende voorbeelden, zoals:

😘 – 39% ziet de kus-emoji als een teken van platonische genegenheid, 30% interpreteert deze emoji als “ik hou van je”. Ik heb deze emoji altijd als “je bent een schat” geïnterpreteerd. Niet bepaald een emoji die ik snel in zakelijke communicatie of in communicatie met lerenden zal gebruiken.

😉 – Dit is waarschijnlijk één van de meest gebruikte emoji’s (in elk geval door mij). Meer dan de helft (54%) van de respondenten interpreteert deze knipoog-emoji als “geintje” (net als ik). Vierentwintig procent vat deze emoji op als interne grap, terwijl 14% de knipoog flirtend gebruikt (ik dus niet, hè!).

Andere emoji’s die verwarrend kunnen zijn:

🍆 – Bijna de helft van de respondenten gaat uit van de letterlijke betekenis van de groente, terwijl 14% de aubergine-emoji ‘flirtend’ gebruikt. Persoonlijk vind ik de term ‘flirtend’ zwak uitgedrukt. Ik ben het dan ook eens met 25% van de respondenten die de aubergine-emoji niet geschikt vindt voor gebruik in een werkomgeving of binnen leersituaties.

💩 – De poep-emoji roept ook letterlijke en figuurlijke betekenissen op (uitwerpselen vs er is iets misgegaan of er iets iets walgelijks gebeurt).

💀 – De schedel-emoji roept eveneens tegenstrijdige emoties op. Van de groep respondenten associeert 59% deze als symbool voor de dood, terwijl bijna een vijfde deze schedel een illustratie voor “hilarisch” vindt.

😭 – Twintig procent van de ondervraagden onderscheidt de snikkende emoji niet van de “huilende van het lachen” emoji (😂). Zestig procent gebruikt de snikkende emoji om verdriet of teleurstelling uit te drukken, maar 20% kiest voor tranen huilen van vreugde of “grappig”.

De verschillende interpretaties kunnen te maken hebben met leeftijd of culturele achtergrond. Jongeren gebruiken een 👍🏾 weinig of sarcastisch. In Griekenland beledig je mensen hiermee. De 👌🏼is in Nederland een blijk van waardering en in Duitsland een belediging, terwijl ook wel eens beweerd wordt dat dit symbool in bepaalde contexten door fascisten en nazi’s gebruikt wordt om witte suprematie uit te drukken.

Denk in elk geval goed na als je emoji’s gebruikt. Houd rekening met de context waarin je communiceert. Als je misverstanden vermoedt, maak deze dan bespreekbaar. Met elkaar praten helpt vaak.

Emoji Infographic

The post Emoji’s kunnen tot misverstanden leiden first appeared on WilfredRubens.com over leren en ICT.
Lees het hele artikel


Hoe waardeert u deze bijdrage?




Reacties

Plaats hieronder uw reactie.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Voer de hierboven staande code in: