Bloggers

Een overzicht van blogs geschreven door aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.


Van Sibrenne Wagenaar | 20-06-2022 | Article Rating | (0) reacties

Afkijken bij handige sites over digitale didactiek voor docenten

Docenten zijn spekkopers! Ze hebben allerlei ondersteuning op MBO, hogeschool of universiteit rond digitale didactiek en tooling. Gelukkig maken deze teams hun tips, toolwielen en keuzemodellen die voor iedereen toegankelijk. Ik heb er inmiddels 14 op een rijtje gezet, en 2 ervan zijn mijn favoriet. Veel van deze websites zijn ook handig voor mensen die blended leren in organisaties ontwerpen en faciliteren. Bij deze een aantal van onze favorieten op een rijtje. Doe er je voordeel mee!

Met dank aan Wilfred Rubens, Pascal Koole, Karin Hornstra, Janneke de Jong, Annet van der Hulst, Leonie Meijerink voor input!

wonder me

Het handige tool wiel van de Universiteit van Maastricht

Een topfavoriet van mij is het mooie toolwiel van de Universiteit van Maastricht. Het wiel heeft als ingang de 6 activiteiten van het ABC- ontwerpmodel. Per tool kun je ook doorklikken naar werkvormen. Je kunt er veel inspiratie uit halen als je eens iets nieuws wilt doen. Een uitleg door Barend Last vind je hieronder.

 

Miniboekjes van het ROC van Amsterdam

Het ROC van Amsterdam heeft handige miniboekjes en handleidingen gemaakt voor hun docenten over verschillende onderwerpen. De categorieën zijn Didactiek, Tools, Microsoft Office 365, Xerte en Veiligheid. Een leuke is bijvoorbeeld het miniboekje over Flipgrid. Omdat de boekjes in Xerte gemaakt zijn kun je ze overigens niet downloaden.

Digitale didactiek door de Open Universiteit

De Open Universiteit heeft een hele website gemaakt over digitale didactiek. Je vindt er tips en tricks, die voor mij eerlijk gezegd een beetje van het niveau open deur zijn, zoals “De leerdoelen zijn veelal beschikbaar uit de face-to-face situatie. Neem deze als uitgangspunt en probeer ze te vertalen naar online werkvormen”. Er zijn echter ook gratis webinars die je kunt terugkijken, het webinar over samenwerkend leren kan ik aanbevelen. Daarnaast kun je ook grasduinen in de betaalde cursussen zoals de module ‘Bouwstenen voor blended leren’ die in november start.

Teacher support van de Universiteit van Leiden

De universiteit van Leiden heeft een Engelstalige site met teacher support – en ik ontdek net dat je die ook naar het Nederlands kunt zetten door op het vlaggetje te klikken. Er is veel informatie over tools, als is dit enkel gericht op de toolset van de universiteit zoals Brightspace, Teams, Labbuddy etc. Meer algemeen is didactiek en werkvormen,  met oefeningen als de leereilanden.

Onderwijsinnovatie van de Universiteit Utrecht

Educate-it is de site over ‘onderwijsinnovatie voor en door docenten die hun onderwijs willen versterken met technologie’. Ook hier een toolwijzer waar je kunt zoeken op keyword of type onderwijs zoals groepsopdracht. Erg leuk zijn de voorbeelden van kennisclips. Onderscheidend ook is het resultaat van onderzoek en ervaringen van docenten. Over kennisclips bijvoorbeeld: de clips stimuleerden studenten om de complexe literatuur te lezen. Verplichten van vragen tijdens de clips leidt tot lukraak gokken. Nies Kraan blikt terug op het gebruik van Peerwise waarbij studenten zelf vragen moeten verzinnen Hier ga ik nog vaker induiken!

Overigens heeft de Universiteit van Utrecht ook nog informatie over onderwijs op afstand.

Didi van Zadkine, Techniek college en VAVO

Didi is een poppetje dat je gaat helpen met digitale didactiek. Je moet even over het infantiele poppetje heen kijken. Ik zou als docent daar wel op afhaken :). Didi is een initiatief van Techniek College RotterdamVAVO Rijnmond College en Zadkine. Je kunt op de site starten vanuit de didactische doelen zoals voorkennis activeren, instructie geven, opdrachten verwerken en feedback. Je kunt dan doorklikken voor werkvormen waar de tools bij genoemd worden.  Je krijgt daarbij niet veel handvatten, zo staat er bij escape room geen enkele link waar je mee verder komt. Al met al niet mijn favoriet.

Blendy van Saxion

Blendy van Saxion richt zich op activerende werkvormen. Bij deze werkvormen geven ze to0l tips. Leuk is dat je de werkvormen ook kunt filteren op synchroon en asynchroon. Naast de Saxion tools hebben ze ook een lijst met externe tools.

Avans tools

Avans heeft een website over tools, werkvormen, maar ook praktijkvoorbeelden zoals Water flipt. De 131 (!) tools kun je op verschillende manieren doorzoeken, bv. op didactiek (de bouwstenen uit 12 wijze lessen), maar ook op werkvorm.

Digitale didactiek

Een goude ouwe zeggen Leonie Meijerink en Annet van der Hulst is digitaledidactiek. Ik kende de site niet. Het is een project van de Erasmus Universiteit Rotterdam, Rijksuniversiteit Groningen, Technische Universiteit Delft, Hogeschool Gent en Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, in samenwerking met SURF Foundation. Het leuke dat RSS er gewoon in staat in een artikel geschreven in 2006. Hier zouden we inderdaad meer mee kunnen doen. Het doet wel gedateerd maar maar is nog steeds relevant zie bijvoorbeeld online peer review.

TeachEUR

TeachEUR ziet er prachtig uit. “TeachEUR biedt professionals aanknopingspunten om onderwijs gevarieerder en interactiever te maken“. Ik zie vooral werkvormen zoals een lightening talk en je kunt hier ook zelf voorbeelden van innovatief onderwijs delen. Er is een community en je kunt TeachEur ook volgen op LinkedIn.

Tool Kies wijzer je digitaal leermateriaal!

Het versnellingsplan onderwijs & ICT heeft ook een mooi toolwiel gemaakt. Het lijkt wel wat op het toolwiel van Maastricht. Dit toolwiel gebruikt echter niet het ABC model maar de Bloom revised taxonomy als ingang (herinneren, begrijpen, toepassen, etc) in plaats van voorbeelden verwijst het naar onderzoek. Dit helpt dus bij evidence-informed kiezen. De rest van de site is ook interessant – al kon ik na wat rondklikken het toolwiel niet meer terugvinden..

Leren en werken met ICT van de Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN)

De site van de HAN is ook interessant. Behalve informatie over blended leren, toetsing en tools vind je er meer onderwerpen zoals Artificial Intelligence. Het geeft een kijkje in de keuken zoals de ontwerp stappen met behulp van constructive alignment. Bij elk onderwerp zijn ook tips en tricks zoals

Tools voor de leraren van Deltion

De  leraren van Deltion hebben een website waarop ze tools kunnen kiezen waarmee 1. leerlingen goed voorbereid naar de les komen 2. betrokken wordt bij de les of 3. samenwerkt met andere leerlingen. Er zijn ook inhoudelijke blogs te vinden zoals over zelfregulering door studenten. Zij doen mee aan open leermaterialen, waar ROC van Amsterdam ook in investeert.  

Reisgids digitaal leermateriaal voor en door leraren

Niet alleen van vervolg onderwijs maar ook uit basis en voortgezet onderwijs is er nog de reisgids digitaal leermateriaal. Van en voor leraren, zoals deze rolmodellen. Ook hier vind je veel tools en inspiratie. Ook tools waar ik wel van hoorde maar nog niet gebruikt heb zoals Roundme voor 360 graden foto’s. 

Veel informatie en hulp dus. Fijn dat ze dit allemaal openbaar maken. Ik weet niet hoe het met jou zit maar af en toe vergeet ik ook dit soort sites te gebruiken. Dan zoek ik wel naar een nieuwe werkvorm maar neem er niet de tijd voor. Hoe voorkom je dat je dit? Gewoon de volgende keer dat je een sessie ontwerpt je voornemen er 1 of 2 sites bij te pakken. Het is fijn ter inspiratie. Zo zorg je dat je jezelf blijft ontwikkelen. Ik ga het onderzoek van de Universiteit van Utrecht verder uitpluizen en met het toolwiel van het versnellingsplan op zoek naar onderbouwing van keuzes.

PS. Als je onze toolwaaier op je bureau legt, kun je het zeker niet vergeten af en toe iets nieuws te proberen! 


Lees het hele artikel


Hoe waardeert u deze bijdrage?




Reacties

Plaats hieronder uw reactie.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Voer de hierboven staande code in: