Bloggers

Een overzicht van blogs geschreven door aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.


Van Wilfred Rubens (redactie) | 04-09-2021 | Article Rating | (0) reacties

Video’s gebruiken voor leren, opleiden en onderwijs: genres en criteria

In deze bijdrage bespreek ik twee blogposts over het gebruik van video voor leren, opleiden en onderwijs. De eerste bijdrage helpt je na te denken over het type video dat je wilt gebruiken. Bijdrage twee gaat kort in op kwaliteitscriteria van educatieve video.

video
Foto: geralt, Pixabay

De eerste bijdrage is Bring variety to video lectures: a tale of 3 genres. David Yeats presenteert hierin eerst een raamwerk van Schwartz en Hartman voor het ontwerpen van videobeoordelingen. Met behulp van dit raamwerk kun je ‘alignment’ realiseren tussen het gebruik van video’s en je manier van beoordelen. Je kunt dit raamwerk echter ook gebruiken om na te denken welke type video je wilt maken.

Dit raamwerk onderscheidt eerst vier type uitkomsten (betrekken, (iets nieuws) zien, zeggen, doen). Waar wil je dat lerenden zich op focussen bij het bekijken van een video? Het tweede onderdeel betreft een aantal type leerdoelen die er toe bijdragen dat een bepaalde uitkomst wordt bereikt (o.a. feiten, verklaren en contextualiseren). Onderdeel drie betreft manieren van beoordelen waarmee je kunt evalueren of de doelen zijn bereikt (kunnen lerenden conclusies trekken, kunnen zij herkennen, presteren zij beter, etcetera). Tenslotte onderscheidt het raamwerk een groot aantal genres van video’s die bijdragen aan het behalen van de leerdoelen (o.a. narratief, commentaar geven, benadrukken en demonstreren).

Vervolgens geeft Yeats drie voorbeelden van genres video’s:

  1. Uitleggen. Dit is het meest gebruikte genre, volgens Yeats. Hij legt in ruim vier minuten het raamwerk uit. Hij gebruikte slides en is rechtsonder in beeld om de video wat persoonlijker te maken. Yeats heeft hiervoor een functionaliteit in Zoom gebruikt.
  2. Benadrukken. Bij deze aanpak wordt gebruik gemaakt van dia’s op papier en zogenaamde pencasttechnieken. Je schrijft en annoteert op papier terwijl de dat filmt.
  3. Standpunten. In deze video lichten de zogenaamde auteurs van het raamwerk dit model toe. Daarbij nemen ze een bepaalde rol aan wat een bepaalde dynamiek geeft. Yeats legt vervolgens uit hoe hij deze video heeft gemaakt.

Bijdrage twee is What Makes a Good Educational Video?. Matthew Lynch schrijft dat je video’s kunt gebruiken om te differentiëren, bijvoorbeeld als de voorkennis van lerenden sterk verschilt. Hij somt criteria op waaraan een goede educatieve video moet voldoen.

  • Video’s mogen niet te lang duren. Na 6 minuten verliezen lerenden over het algemeen de aandacht, na 9 minuten al helemaal. Je moet je instructie dus opdelen in kleine eenheden.
  • De meest effectieve educatieve video’s hebben een duidelijke focus. Gebruik daarom zo weinig mogelijk tekst op het scherm. Gebruik visuele aanwijzingen om de belangrijkste zaken te benadrukken. Dia’s moeten eenvoudig, duidelijk en visueel aantrekkelijk zijn.
  • Maak video’s actief. Laat lerenden vragen beantwoorden en aantekeningen maken. Je kunt de vragen voorafgaand aan de video stellen, tijdens of na afloop.
  • Stel lerenden in staat video’s verschillende keren te bekijken om de concepten die ze de eerste keer misschien niet begrepen hebben, beter te begrijpen. Dit is uiteraard een typisch kenmerk van video. Je moet de video’s daarvoor wel op een logische plek ontsluiten (binnen de structuur van je vak/module/project in je leermanagementsysteem).
  • Een goede educatieve video is authentiek. Liever een persoonlijke video dan een gelikt gemaakte video. Versprekingen horen daar bijvoorbeeld bij. Maar ook persoonlijk gemaakte video’s met je smartphone.
The post Video’s gebruiken voor leren, opleiden en onderwijs: genres en criteria first appeared on WilfredRubens.com over leren en ICT.
Lees het hele artikel


Hoe waardeert u deze bijdrage?




Reacties

Plaats hieronder uw reactie.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Voer de hierboven staande code in: