Bloggers

Een overzicht van blogs geschreven door aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.


Van Sibrenne Wagenaar | 16-07-2021 | Article Rating | (0) reacties

Een goede hybride sessie: techniek en tekentafel

Misschien heb jij je laptop al dichtgeklapt om te genieten van wat vrije zomerweken? Mijn vakantie komt er binnenkort aan en ik gebruik deze tijd om al wat vooruit te kijken. Wat gaat er straks komen. Wat wil ik graag doen in het najaar. Waar ik gelijk aan moet denken is de vraag hoe we op een goede manier hybride bijeenkomsten gaan inrichten. Want die zitten er bij mij aan te komen, en bij jou wellicht ook.

Een hybride bijeenkomst: 9 deelnemers online en 8 op een buitenlocatie met koffie en een flip-over 🙂 Het is best een kunst om een hybride bijeenkomst goed te laten verlopen, zowel voor jou als begeleider als voor de deelnemers. We horen best regelmatig negatieve ervaringen van met name de online deelnemers. Ze voelen zich toeschouwer in een bijeenkomst, kunnen moeilijk meedoen in de interactie. Wat helpt om online deelnemers gelijkwaardig te laten voelen met de fysiek aanwezige deelnemers? Welke technologie kun je gebruiken en hoe werk je slim met de technologie die je hebt? Hoe werken werkvormen in een hybride vorm? Kortom: hoe kunnen we in een hybride setting zo succesvol mogelijk werken?

In een eerdere blog beschreven we al wat ervaringen met een hybride bijeenkomst in onze leergang. Inmiddels weer wat nieuwe ervaring opgebouwd. 3 tips in deze blog.

Blended leren: Op naar de hybride variant?

 

Techniek: geluid en beeld

Een hybride sessie vraagt om goede voorbereiding. Zowel omtrent de technische hulpmiddel als het ontwerp. Welke hulpmiddelen heb je tot je beschikking?

Congrescentra hebben hun zalen ingericht voor hybride werken. Misschien moet jij zelf voor de techniek zorgen. Twee technische aspecten zijn van belang om door te denken: geluid en beeld.

  • Gebruik een speakerphone of zo mogelijk een zogeheten ‘Meeting owl’. Beiden kun je verbinden met Zoom, WebEx, Teams. Een Meeting owl heeft zelfs een 360° camera en 8 microfoons die het geluid regelen. Maar goed, deze is best prijzig.
  • De online deelnemers breng je groot in beeld met een beamer of een videomuur. Als het aantal online deelnemers niet zo groot is, kun je ook nog overwegen om voor elke online deelnemer een laptop beschikbaar te hebben. Voordeel daarvan is dat ze expliciet al deelnemers in de fysieke ruimte aanwezig zijn, waardoor je ze minder makkelijk vergeet.

In dit artikel vind je nog meer tips over techniek in een hybride bijeenkomst.

Naar de tekentafel – 3 tips

Bekijk vervolgens je ontwerp vanuit zowel de beleving van de online als van de fysieke deelnemer. Heb je zelf al eens deelgenomen aan een hybride sessie als deelnemer? Die ervaring komt je zeker ook van pas tijdens het ontwerpen.

Werk synchroon en asynchroon: Niet al het werk hoeft in een synchrone hybride sessie te gebeuren. Wat kun je al in aanloop naar de sessie doen? Wat kan asynchroon? Misschien:

  • vraag je de deelnemers om een praktijksituatie van afgelopen week te delen in het forum. Synchroon bespreek je deze situaties.
  • krijgen kiezen de deelnemers een onderwerp waar ze zich kort in verdiepen. Ze maken een vlog, blog, tekening of podcast en delen deze asynchroon met elkaar. In de sessie bevragen ze elkaar en gaan ze in gesprek over verdere toepassingsmogelijkheden.
  • staat er een casus online. Iedereen bedenkt een mogelijke aanpak en tijdens de hybride sessie bespreek je elkaars aanpakken.

Met een goede blend van synchroon en asynchroon ontstaat een meer continu leerproces. Ook creeer je hiermee een gezamenlijke online werkruimte: gebruik van een backchannel of plekken in Mural, Miro en Padlet waar je foto’s van flappen deelt, podcasts, slides alsmede het werk van de online deelnemers.

Gebruik verschillende interactievormen: Je hebt allerlei mogelijke interactievormen tot je beschikking (zie hiervoor ook deze blog van Wenger-Trayner):

  • Plenair: overweeg eens om de presentator in de online groep mee te laten doen. Online deelnemers staan in een hybride setting met 1-0 achter, en dit is een goede manier om de verhouding gelijkwaardiger te maken. Betreft het een groepspresentatie, laat dan de online deelnemers eens de lead nemen.
  • Groepswerk: online deelnemers met fysieke deelnemers in een groep. Dit vraagt aandacht en concentratie, maar het draagt zeker bij aan een gevoel van gelijkwaardigheid. Een groepje met alleen fysieke of alleen online deelnemers kan ook. Dat zorgt vaak voor rust.
  • 1-op-1 of alleen: een wandelbelmoment, even iets voor jezelf uitwerken. Of overweeg een buddysysteem voor de gehele sessie waarin een online en een fysieke deelnemer aan elkaar zijn gekoppeld.

Tot slot.. speel met leiderschap:  begeleid je de hybride sessie met twee personen dan heb je de mogelijkheid om de online facilitator eens de leiding te laten nemen. Dat levert echt een andere dynamiek op dan wanneer dit de fysieke begeleider is. Of laat online deelnemers het voortouw nemen bij sommige activiteiten.

Die ’tot slot’ is niet bedoeld als ‘laatste tip’ want ik denk dat we op dit hybride terrein nog veel gaan leren de komende tijd. Daar kijk ik naar uit! Heb jij al waardevolle tips voor ons en anderen? Ik ben benieuwd om ze te horen.

 


Lees het hele artikel


Hoe waardeert u deze bijdrage?




Reacties

Plaats hieronder uw reactie.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Voer de hierboven staande code in: