Bloggers

Een overzicht van blogs geschreven door aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.


Van Sibrenne Wagenaar | 08-12-2020 | Article Rating | (0) reacties

Een nieuwe generatie tools voor online netwerken en ontmoeten

Er is een nieuwe generatie tools die het palet van de online facilitator nog mooier maken! In deze blog zet ik er een aantal op een rijtje en hoop je enthousiast te maken om ze te gaan uitproberen. De eerste die ik ontdekte was Wonder Me. De eerste keer dat ik Wonder Me gebruikte was ik helemaal enthousiast. Ik kon voor mijn gevoel online ‘rondlopen’ door dichtbij een ander te komen kon ik met hem of haar in gesprek. Een hele andere online ervaring dan een Zoom breakout room waar je wordt ingezet en ruw uitgehaald. Het geeft een gevoel van vrijheid en lijkt nog het meest op de online variant van een receptie (maar dan zonder de hapjes of die moet je er zelf bij zetten :). Daarna ontdekte ik dat er nog een aantal leuke nieuwe tools bij zijn gekomen. De gemene deler lijkt te zijn dat het tools zijn die online netwerken en ontmoeten veranderen. Ze zijn visueler en geven meer vrijheid. 

wonder me

Wonder me is nu nog gratis maar wordt eind volgend jaar betaald. Je kunt je eigen kamer aanvragen, waar je dan de achtergrond kunt veranderen. Je bent een avatar en kunt jezelf naar een andere persoon groepje slepen. Een groepje herken je aan een cirkeltje. Als je vlakbij bent worden de webcams zichtbaar en werkt je audio. Je kunt dus zelf kiezen hoe lang je in een groepje blijft of verder wandelt. De hoofdfacilitator kan een bericht naar iedereen doen, dan vallen alle gesprekken stil. Het indrukwekkende is dat het tot 1000 mensen werkt, met maximum 15 in een cirkel. 

Remo.co geeft ook veel controle aan de bezoeker om rond te wandelen. Het is meer gestructureerd dan wonder.me door de opzet via tafels. Je kunt wel kiezen bij welke tafel je aansluit, degene die dan bij de tafel zitten horen dan een klop op de deur. Vol is vol, er is een maximum aantal plekken per tafel. Je kunt bij de tafels ook een onderwerp toevoegen, zo leent het zich goed voor een World Cafe format. Je kunt het 14 dagen gratis uitproberen, daarna start het vanaf 100 dollar per maand. 

Videofacilitator werkt weer net anders. Hierbij kun je eigenlijk op een makkelijke manier speedsparren organiseren, door mensen steeds naar de volgende persoon te laten overstappen. Het geeft dus minder controle voor de deelnemers om zelf te kiezen. Wel is het gevoel anders dan in subgroepen omdat je de andere groepen ook zien. Je kunt een gratis account aanmaken om het uit te proberen, daarna is het 30 dollar per maand.

Spatialchat kun je prima gebruiken voor een open space sessie. Je kunt er namelijk verschillende ruimtes in maken, en ook materiaal klaar zetten, bv een video. Het maximum aantal deelnemers is 100. Het is gratis tot 25 deelnemers en 3 kamers. Daarna start het vanaf 49,95 dollar per maand

Nog een leuke is Topia. Je kunt hier een plaatjes toevoegen. Het is mij niet gelukt om Topia uit te proberen omdat ik een hardware configuratie moest instellen in mijn Chrome browser en Firefox wordt niet ondersteund. Misschien meer voor de toekomst? Topia is gratis tot 25 personen, daarna 29 dollar per maand. 

Gather is ook die de online videobel ervaring visueler wil maken. Echter de vormgeving doet wel wat denken aan de (oude) wereld van de pacmannetjes. Gratis voor 25 mensen. Wel leuk dat je een town, city of metropolis kunt starten. 

Getmibo is meer voor de fun. Zoals ze zelf ook zeggen “for informal meetings, remote drinks, social mixers, networking events, or just hanging around”. Je kunt rondlopen op een eiland en je hoofd is de webcam. Gratis tot 12 personen, daarna 49 euro per maand. Overigens heette Getmibo tot voor kort Borrel. Ze hebben de naam veranderd omdat het juist ook wel voor meer gebruikt kan worden dan borrelen, bv als netwerk mogelijkheid bij een online conferentie. 

Ik kom er net nog twee tegen: Trember en Airmeet. Airmeet lijkt ook wel een online conferentie tool maar vergelijkt zichzelf ook met Remo. Interessante tools voor een virtueel kantoor zijn Sococo,  Teemyco  en Teamflow.  En ik krijg nog een tip over Hubhub

Een mooie aanwinst deze tools wat mij betreft.Wat ze gemeen hebben is je meer vrijheid hebt om ‘rond te lopen’ en elkaar te ontmoeten online. Ze zijn visueler dan Zoom en Teams. Je hebt geen inlog nodig en kunt zo een kamer starten. Ze gaan Zoom, Webex en Teams niet vervangen, maar geven wel mogelijkheden om op een andere manier online samen te komen en daarmee nieuwe mogelijkheden voor de online facilitator.

Met de LOSmakers hebben we drie tools getest. We komen op de volgende toepassingen. Het zijn allemaal tools voor informele ontmoeten dus mensen zien het wel zitten voor informele kennismaking of napraten na een sessie. Een afsluitende online borrel bijvoorbeeld. Maar er zijn ook andere ideeën:

  • Brainstormen. Het is erg geschikt voor brainstormen, omdat de tool je vanzelf losser maakt door de vrijheid.
  • Breakoutsessies. Je kunt het gebruiken ter vervanging van breakout rooms. In plaats van de breakout nodig je mensen uit in een van deze tools. Dan moeten ze wel zelf terugkomen, tenzij je daar afsluit. In Wonder me kun je wel alle gesprekken stop zetten en aankondigen dat je terug moet naar bv. Zoom.
  • Teambuilding. Zet het in om informeel contact in een online team te versterken. Elke maandag even rondlopen in Wonder me?
  • Innovatie. Een overleg wat elke keer op dezelfde manier verloopt zou je kunnen opschudden door het eens zo te doen.
  • Informatiemarkten, poster presentaties of ‘Share fairs’. In Spatialchat kun je elke organisatie zijn eigen hoek geven, en mensen kunnen rondlopen. Of maak cirkels in Wonder.
  • Open space. Het leent zich voor open space. De ‘law of two feet’ betekent dat je zelf rond kunt lopen en weg kunt gaan als het gesprek minder interessant voor je is. Dat kan bij uitstek met behulp van deze tools.

 


Lees het hele artikel


Hoe waardeert u deze bijdrage?




Reacties

Plaats hieronder uw reactie.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Voer de hierboven staande code in: