Bloggers

Een overzicht van blogs geschreven door aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.


Van Wilfred Rubens (redactie) | 02-04-2020 | Article Rating | (0) reacties

Wat is de ideale lengte van een video binnen een online cursus?

Harm Weistra attendeerde mij gisteravond op Video Length in Online Courses: What the Research Says. Deze een jaar oude bijdrage stelt dat opgenomen colleges of lessen handig zijn voor degenen die de sessie live hebben bijgewoond (‘replay’). Maar niet als apart te bestuderen leerstof. Wat zegt onderzoek over de ‘ideale’ lengte vanuit het oogpunt van effectiviteit?

  • MIT heeft een grootschalig onderzoek uitgevoerd waarbij meer dan 6,9 miljoen opgenomen videosessies voor MOOC’s betrokken waren. De optimale lengte bleek minder dan 6 minuten te zijn. Kortere video’s boeien lerenden meer. Video’s die langer duurden dan 6 minuten, bleken kijkers meer te belasten. Mijn opmerking: MOOCs zijn niet zo maar te vergelijken met gewone online cursussen. De intentie waarmee mensen aan een MOOC deelnemen, verschilt vaak van de intentie waarmee men aan een ‘gewone’ online cursus deelneemt. Dat verklaart ook de hoge mate van drop out bij MOOCs. Verder is de relatie tussen ‘engagement’ en effectiviteit een ingewikkelde.
  • Onderzoek van Universiteit van Wisconsin laat zien dat lerenden de voorkeur gaven aan video’s van minder dan 15 minuten. De studenten maakten veel gebruik van ondertiteling, ook al hadden ze geen problemen met hun gehoor. Mijn opmerking: voorkeur zegt eigenlijk niets over effectiviteit.
  • Onderzoek van de Universiteit van Rochester analyseerde verschillende cursussen rond exacte vakken via EdX-platform  en ontdekte dat ‘video engagement’ een piek bereikte van 6 minuten en daarna vrij snel afnam naarmate de lengte van de video’s toenam. Zie mijn eerste opmerking.
  • Bij advertenties haakt 33% van de kijkers binnen 30 seconden af, 45% binnen 1 minuut en 60% binnen 2 minuten.
  • Bij video’s op sociale media wordt uitgegaan van een zeer korte ‘ideale’ lengte van een video (bij Twitter: minder dan 45 seconden, bij Facebook minder dan 60 seconden en bij YouTube minder dan 2 minuten).

De onderzoekers concluderen op basis hiervan dat lange video’s (bijvoorbeeld van een uur) niet ‘engaging’ zijn.

Mijn commentaar:

  • De onderzoekers lijken ‘engaging’ en ‘effectiviteit’ op één hoop te gooien. Het zijn echter twee aparte fenomenen. Het is ook niet zo dat ‘engagement’ altijd leidt tot goede leerresultaten. Ik wil hiermee overigens niet zeggen dat ‘engagement’ niet belangrijk is.
  • Engagement bij video’s wordt door meer zaken beïnvloed dan lengte. Is een video betekenisvol? Wordt de kijker meegenomen in een herkenbaar verhaal? Wat is de kwaliteit van het geluid? Komt een spreker authentiek over? Is sprake van de ‘Plakfactor‘? Enzovoorts.
  • De auteur gaat voorbij aan de intentie waarmee gebruikers naar een video gaan kijken. Op Facebook wil je worden vermaakt, veel deelnemers aan een MOOC willen snel iets leren. Als je investeert een een online cursus dan ben je ook bereid daar tijd voor vrij te maken.

Het is trouwens wel aan te bevelen om in de regel een lengte van ongeveer 6 minuten als basis aan te houden. Daarbinnen kunnen je een afgerond onderwerp meestal prima aan de orde stellen. Het is aan te raden om te werken met afgebakende onderwerpen zodat lerenden beter kunnen selecteren wat zij willen bestuderen. In Video Length in Online Courses: What the Research Says lees je echter ook de aanbeveling dat je presentaties, die zijn ontworpen als een doorlopende presentatie (zoals een TED-video) het beste kunt laten zoals deze zijn. TED gebruikt daarbij 18 minuten als uitgangspunt.

Andere aanbevelingen uit deze bijdrage zijn:

  • Video’s die een spreker afwisselen met dia’s of een whiteboard zijn effectiever dan een ‘talking head’.
  • Video’s waarin een spreker schrijft, zijn boeiender dan statische PowerPoint-dia’s. Uiteraard moet het onderwerp zich hiervoor wel lenen, en moet je leesbaar kunnen schrijven.
  • Sneller spreken boeit meer dan traag spreken.
  • Als je werkt met een publiek, moet je je realiseren hun vragen meestal niet hoorbaar zijn. Het stellen van vragen zijn voor kijkers in feite pauzes.
  • Informele opnamelocaties zijn effectiever dan formele locaties.
  • Veel lerenden spelen de video terug op 2x of zelfs 3x de normale afspeelsnelheid. Zorg ervoor dat jouw videoplatform ‘multi-speed replay’ ondersteunt.

Ik mis hierbij onder meer de aanbeveling om video’s te verrijken met vragen waarmee lerenden kunnen checken of zij de inhoud hebben begrepen.


Lees het hele artikel


Hoe waardeert u deze bijdrage?




Reacties

Plaats hieronder uw reactie.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Voer de hierboven staande code in: