Bloggers

Een overzicht van blogs geschreven door aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.


Van Sibrenne Wagenaar | 22-01-2020 | Article Rating | (0) reacties

morph jij al? over professionele identiteit en NIEUWE DINGEN DOEN

Voorbeeld van morphing (bron: Wikiwand.com)

Rechter Willem Korthals Altes (70 jaar) vecht zijn pensioen aan. Hij krijgt vanwege zijn leeftijd eervol pensioen maar hij wil helemaal niet stoppen. “Mijn werk is onderdeel van wie ik ben” zegt hij. Rob de Nijs (76 jaar) lijdt aan Parkinson maar maakt nog even zijn tour af. Daarna nog een afscheidstournee, een CD en een afscheidsconcert en dan wil hij toch stoppen. Twee voorbeelden van professionals die in de woorden van Jef Staes “in synch zijn met hun talenten“. Werken voelt dan niet meer als werken. Stel dat je jezelf een percentage tussen 0-100% moet geven voor in synch zijn met je talenten, kom je dan in de richting van de 100%? En veel van je collega’s?

Het belang van morphen

Morphen is een geleidelijke transformatie in een nieuwe versie van jezelf (zie morphen geillustreerd in de foto’s hieronder). Een collega had steeds meer het gevoel dat haar werk niet belangrijk was, kreeg een burnout en besloot het roer om te gooien. Na een periode eruit geweest te zijn heeft ze in een nieuwe richting geïnvesteerd door oa. naar congressen te gaan. Ze heeft nu een andere focus in haar werk gevonden en maakt ze weer meer uren dan voor haar burnout. Je focus en talent is niet iets wat je bij het einde van je studie vastlegt en tot je pensioen mee doet. Je moet stappen maken in je professie. Lynda Gratton, a professor of management practice at London Business School, analyseert de toekomst van werk. Ze roept op om zelf je vakmanschap vorm te geven: “create the space which will enable you to write a personal career script that can bring you fulfilment and meaning” maar dat niet alleen: je moet meebewegen met de markt en ontwikkelingen. Ze noemt dit “sliding and morphing”. Ik denk dat de reden niet alleen is de ontwikkelingen in de markt, maar ook het veranderen van je eigen interesses.

  
Foto van Jack Leeder via flickr

Hoe kun je morphen? Blijf veranderen en vernieuwen

Maar hoe zorg je dat je blijft morphen als professional? Een aantal handvatten kreeg ik van Peter Ros met zijn gedachtegoed rondom Warorde. Volgens Peter kun je veranderbereidheid wel degelijk aanleren. Wacht niet tot het er dingen mis gaan en het crisis is tot je gaat veranderen. Prikkel jezelf (of collega’s) met nieuwe dingen. Denk daarbij aan:

  • Ga op een andere plek werken
  • Verander regelmatig van baan
  • Als ZZP-er: ontwikkel een nieuwe dienst of product
  • Zoek andersdenkenden op (werk je bv. bij de overheid ga dan juist eens bij een school kijken)
  • Begin weer eens van scratch: hoe zou ik het nu aanpakken?
  • Lees blogs van andersdenkenden
  • Maak eens een afspraak met iemand waar je je aan ergert
  • Mediteer elke dag 2 x 20 minuten
  • Zorg voor “lummeltijd”
  • Doe iets wat je eigenlijk niet durft
  • Luister podcasts
  • Ga op reis naar een onbekende bestemming (sprs.me)

Een leuk voorbeeld op organisatie-niveau is Netflix die chaos monkey heeft ontwikkeld. Een tool om computers in de war te brengen. Een goede uitdaging voor de medewerkers om alles weer goed te krijgen. Ook leuk zijn de monkey milestones van AFAS. Dit zijn creatieve opdrachten voor nieuwe mensen binnen AFAS. De naam aap doet het blijkbaar goed bij opschudden :). 

Wil je ook aan de slag met warorde in je organisatie? Doe mee met ons nieuwe traject Koplopers in Knowmadisch Werken. Daarin kun je aan de slag om knowmadisch werken en leren in je organisatie te stimuleren. Werken aan professionele identiteit, wendbaarheid en veranderbereidheid past daar goed bij. 2 april gaan we van start. Meer informatie in de flyer.


Lees het hele artikel


Hoe waardeert u deze bijdrage?




Reacties

Plaats hieronder uw reactie.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Voer de hierboven staande code in: