Bloggers

Een overzicht van blogs geschreven door aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.


Van Sibrenne Wagenaar | 02-09-2019 | Article Rating | (0) reacties

Hoe ontwikkel je goede video’s en andere multimedia voor leren? De 10 principes van Richard Mayer

Wat zijn goede principes bij het maken van videos en andere materialen? Misschien ontwikkel jij ook wel eens videos, screencasts of animaties voor leerdoeleinden en doe je eigenlijk maar wat je goed lijkt? Ben je ook op zoek naar handvatten zodat je zeker weet dat ze het juiste effect hebben op de kijkers? 

Video, animatie en infographics worden steeds belangrijker bij online leren je bezig bent met blended leren kun je  daar niet meer omheen. Maar wat is nu echt een goede video? Ik krijg regelmatig de vraag hoe lang een video mag zijn, maar het gaat natuurlijk niet om de lengte maar om de inhoud. Mayer heeft hier 10 principes voor ontwikkeld.

Ik wilde eens een goede theoretische achtergrond opbouwen en ben het boek Multimedia Learning van Richard E. Mayer gaan lezen. Het boek is geheel op onderzoek gebaseerd en leest daarom ook wel wat saai weg. Ik heb de gekke gewoonte alle boeken van kaft tot kaft te lezen en heb het dus wel allemaal gelezen. Voor mijn gevoel kun je de lessen in een blogpost samenvatten :). Mijn advies is dus deze blogpost te lezen en niet het gehele boek. Mayer definieert multimedia leren als het presenteren van materiaal in zowel woord als beeld, met als doel leren. Wat wel mooi is bij Mayer dat hij meteen al het onderscheid maakt tussen:

  • No learning (er wordt niets uit onthouden)
  • Rote learning (men onthoudt het wel maar kan het niet toepassen)
  • Meaningful learning (onthouden en toepassen)

Het doel is dus meaningful learning te faciliteren door het ontwikkelen van multimedia materiaal. Hij belicht 1o belangrijke principes, allemaal ondersteund door onderzoek. Ik zal de principes hier toelichten. Daarna zal ik er eentje meteen alweer onderuit halen vanuit mijn eigen ervaring in de context van interculturele trajecten.

Wil je leren hoe je goede videos, screencasts en animaties ontwikkelt voor blended leren? Doe mee aan onze leergang over blended leren.Meer informatie

De 10 principes van Richard Mayer

Principe 1. Het coherentie principe

Het coherentie principe zegt dat mensen beter leren wanneer interessante maar minder relevante woorden of plaatjes uit een presentatie worden gehaald. Less is more eigenlijk. Dit geldt ook voor achtergrondmuziekjes.

Principe 2. Het signaal principe

Mensen leren beter van multimedia als je duidelijk aangeeft waar de aandacht heen moet van de lerende. Dit kan zijn door het gebruik van pijlen, kleuren, of een element wat onder een vergrootglas komt te liggen. Ik heb dit principe meteen toegepast bij video interviews waar ik aan werkte door hier met tekst de belangrijkste woorden toe te voegen. Dit is mijns inziens niet in strijd met het volgende principe:

Principe 3. Het overtolligheidsprincipe (je zou dit ook het dubbelop principe kunnen noemen)

Dit principe komt er op neer dat je niet dezelfde tekst in woorden en audio moet aanbieden. Dit leidt af blijkt uit onderzoek. Deelnemers die plaatjes en een verhaal te horen kregen scoorden beter dan deelnemers die dezelfde plaatje en verhaal kregen maar ook nog het verhaal bij de plaatjes uitgeschreven. Dit betekent voor video simpelweg dat je niet moet ondertitelen met dezelfde tekst als de stem bij de video.

Principe 4. Het nabijheidsprincipe (in plaats)

Mensen leren makkelijker wanneer de bijbehorende woorden en afbeeldingen vlak bij elkaar staan. We zijn gewoon luie wezen en willen het liefst alles op een presenteerblaadje aangeboden krijgen.

Principe 5. Het nabijheidsprincipe (in tijd)

En dit geldt ook voor tijd. Het is handiger om de plaatjes over het ontstaan van onweer te zien als een stem het uitlegt, inplaats van eerst de plaatjes te zien en daarna pas de uitleg (of andersom). Dit verklaart het succes van animatie- en andere instructie-videos.

Principe 6. Het segmenteer principe

Leren via multimedia is effectiever wanneer het materiaal is opgedeeld in delen en lerenden de controle hebben hebben over het volgen van de stappen. Dit is vaak het geval bij interactieve video, maar kan ook simpelweg door het opdelen van een video van 15 minuten in 3-4 videos waarbij mensen zelf kunnen kiezen wanneer ze doorgaan met de volgende. Hier zien we natuurlijk de kracht van interactieve video terug. Hoewel je ook kunt zeggen dat een goede vraag in een video een signaal functie heeft.

Principe 7: Het pre-training principe

Mensen zijn beter in staat om van multimedia te leren wanneer ze de belangrijkste concepten al kennen. Dit hebben wij bijvoorbeeld toegepast door te zorgen dat voor een SPOC de deelnemers een e-learning kunnen doorlopen met de basiskennis. Hierdoor is iedereen op de hoogte van de belangrijkste concepten en kunnen we in de SPOC de diepte in.

Principe 8: Het modaliteitsprincipe

Mensen leren dieper van afbeeldingen en gesproken woord dan van afbeeldingen en geschreven woord. Dit betekent dat gesproken toelichting bij een animatie beter werkt dan alle tekst op het scherm. Ik zie inderdaad wel eens animaties met alleen tekst en daarbij heb ik zelf altijd het gevoel dat ik sneller af was geweest met de tekst onder elkaar in een blog.  Voor mij is dit principe eigenlijk net iets te logisch: het zegt dat je zowel oog als oor slim moet gebruiken toch?

Principe 9: Het multimedia principe

Mensen leren beter van woord en beeld van van alleen tekst. Ja… dus visualiseren helpt! Gelukkig maar anders zouden we terug moeten naar het opladen van pdfs als online leren. Uhmmmm dat heb ik echt een keer gezien he? Een online cursus waarbij je in Moodle ongeveer 20 verschillende pdfs moest downloaden en lezen…

Principe 10: Het personaliseer principe

Het personaliseer principe vind ik wel sympathiek. Het zegt dat mensen beter leren wanneer een conversatie-achtige stijl wordt gebruikt in plaats van een formele stijl. Dit is bij onze leergangen namelijk altijd een basisprincipe geweest: maak het persoonlijk en ga online in gesprek. Mayer vertaalt het als: gebruik bij een gesproken tekst in een animatie ook worden als jij, en jouw, spreek mensen direct aan. Verder helpt een vriendelijke stem. Nog wel een handige: onderzoek wijst uit dat het gezicht van de spreker (bv. bij een screencast) niet automatisch helpt voor beter begrip. Dit gaat alleen op als hier relevante informatie in zit, bv. door de gezichtsuitdrukkingen.

Welk principe kan ik al onderuit halen?

Ja, welke denk je? Dat is het overtolligheidsprincipe. Hier heb ik meteen een uitzondering op gevonden. Na het lezen van het boek wilde ik meteen mijn kennis toepassen bij een video-interview, en dus had ik een argument om de video niet te ondertitelen in dezelfde taal als van het interview (Engels). Echter, het gaat om een interculturele context, met veel niet-moedertaal Engelssprekenden. Het blijkt dat mensen in dit geval een letterlijke ondertiteling wel heel fijn vinden, omdat de accenten niet altijd goed zijn te verstaan. Na het zien van de video met ondertiteling haalde ik er zelf toch ook meer uit, hoewel ik best gewend ben aan verschillende accenten in Engels. Dat brengt me bij de boundary conditions.

Wanneer gaan deze principes op? Wanneer ook niet?

In elk hoofdstuk is er een bespreking van de ‘boundary conditions’. Dit zijn eigenlijk de omstandigheden waarbinnen het principe opgaat. Je zou dus kunnen zeggen bij het overtolligheidsprincipe dat dat waarschijnlijk vooral opgaat voor groepen die dezelfde taal spreken en beheersen. Mayer heeft niet onderzocht of dit ook op gaat voor niet-moedertaalsprekers. Dat is dus wel belangrijk om je je te realiseren, dat er altijd uitzonderingen zijn. Uit de voorbeelden kun je bijvoorbeeld afleiden dat het veel gaat om instructiemateriaal, het voorbeeld van uitleggen van het ontstaan van onweer en bliksem wordt veel gebruikt. Zo gaan veel van de principes vooral op voor onervaren deelnemers en complex materiaal. Dit vind ik wel iets om goed in je achterhoofd te houden, meer ervaren kijken kunnen bijvoorbeeld wel meer overtollige informatie aan.

Conclusie

Wat kun je dus leren van Richard Mayer? Je kunt vooral veel aan deze principes hebben als je materiaal ontwikkelt over complexe zaken voor beginnende lerenden. Zorg voor een heldere boodschap, maak visueel waar het omdraait. Vermijd dat je dezelfde informatie dubbelop aanbiedt. Maak het persoonlijk en zorg dat ze zelf de controle hebben over de snelheid om door de stof te gaan.

 

Het bericht Hoe ontwikkel je goede video’s en andere multimedia voor leren? De 10 principes van Richard Mayer verscheen eerst op Ennuonline.


Lees het hele artikel


Hoe waardeert u deze bijdrage?




Reacties

Plaats hieronder uw reactie.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Voer de hierboven staande code in: