Bloggers

Een overzicht van blogs geschreven door aanbieders die zich hebben aangesloten bij e-Learning.nl.


Van Marcel de Leeuwe (redactie) | 28-10-2014 | Article Rating | (0) reacties

Sir Ken Robinson en de regenponcho!

Activeer je brein

Om 8.00 uur ‘s morgens al breinen actief krijgen? Ann Herrmann lukt het! Engage the brain heet haar sessie en het gaat verder dan het whole brain thinking model dat Herrmann al vele jaren succesvol inzet binnen organisaties. Ze laat ons actief allerlei oefeningen uitvoeren en vraagt dan te reflecteren. Ze heeft een goed verhaal rondom drie fases van het leerproces:

  1. Encode it
  2. Deepen Connections
  3. Optimize Design
Ann Herrmann met regenponcho

Ann Herrmann met regenponcho

1. Encode it

  • iedereen zoekt naar patronen. Als je nieuwe informatie herkent en kunt koppelen ontstaat er leren.
  • visueel leren is hierbij belangrijk
  • je kunt lerenden helpen om de patronen te herkennen
  • zorg voor rust, bijvoorbeeld door pauzes en afwisseling na elke 15 minuten
  • geef lerenden mogelijkheden om stof te verwerken
  • laat ze in eigen woorden zeggen, laat ze toepassen, laat ze meedenken

2. Deepen Connections

  • context is alles (als voorbeeld laat ze regenponcho zien met een doorzichtig ruitje erin, gekocht in Vietnam. Blijkt te zijn voor koplamp van brommers. Je moet de context kennen om het te begrijpen)
  • integreer emoties
  • zorg voor sociale actie, hiervan leren we veel

3. Optimize Design

  • verspreid leren over tijd (spaced learning)
  • zorg voor fysieke inspanning (kan ook klein zijn), dat activeert het brein
  • zorg ervoor dat je geen leerstijlen uitsluit, varieer in aanbiedingsvorm

Het valt me op dat er dit jaar vrij veel aandacht is voor breinleren en manieren waarop we leren wat duurzamer en minder vluchtig kunnen maken.

Independence day? Get over it!

Onder het nummer ‘I did it my way’ loopt Sir Ken Robinson het podium op. In tegenstelling tot het looptempo ligt het tempo van zijn verhaal en gesprek hoog. Met een ontzettende humor maar vooral ook een kritische houding maakt Sir Ken indruk op alle aanwezigen. Ook een fijne afwisseling met de gemiddelde Amerikaan die voor een gesprek tot stand komt elkaar eerst de nodige veren doen toekomen. Hij vertelt als opening over zijn eerste tijd in de VS en het feit dat hij niets begreep van de bijna iconische Independence day). ‘Get over it’ is zijn boodschap.

Sir Ken Robinson inspireert

Sir Ken Robinson inspireert

Als Elliott Masie vraagt over het belang van personalisatie geeft Sir Ken de volgende punten terug:

  • Geen kind is hetzelfde (weet iedereen die zelf kinderen heeft of kinderen kent).
  • Het leven is heel divers, net als het hele ecosysteem op aarde.
  • We leren op veel verschillende manieren en stijlen.
  • Toch zien we de diversiteit niet terug in het regulier onderwijs, we zien dat we daar mensen primair indelen op leeftijd. Hier moeten we mee stoppen!
  • We zullen moeten variëren in zowel content als didactiek.

Volgens Sir Ken Robinson is het belangrijk dat we technologie gebruiken en dat is ook niets nieuws. Technologie en ‘tools’ hebben twee effecten:

  1. We kunnen dingen doen die we voorheen niet konden doen.
  2. Gebruik van technologie verbreedt onze gedachten en ons bewustzijn.

Deed me denken aan een uitspraak van Marshall McLuhan:

“We become what we behold. We shape our tools and then our tools shape us.”

Hoewel de eerste TED film van Sir Ken Robinson dateert van 7 jaar terug en zijn video’s het populairst zijn op TED (al 30 miljoen keer bekeken) wil hij het gesprek met Masie afsluiten met een indrukwekkende video van Landfillharmonic:

Video, video, video

In veel sessies gaat het over de inzet van video. Niet alleen trekt het gigantische scherm (33 meter breed) in de grote zaal de aandacht maar ook binnen organisaties wordt video belangrijk. In veel van de gepresenteerde verhalen wordt de videoportal zelfs belangrijker dan het LMS/leeromgeving. Vaak wordt video ingezet op een aparte portal, los van de al bestaande leeromgeving. Dat bestaande systeem kent meerdere problemen. Ten eerste is het vaak niet toegerust op de inzet van video (performance systeem is dan niet optimaal) en ten tweede is een leeromgeving te gelaagd en ingewikkeld. Door de slechte gebruiksvriendelijkheid duurt het vinden van informatie vaak te lang.

videowall

Videoscherm van 33 meter

Wat me verder opvalt is dat de videoportal veel video’s bevat die als performance support worden gebruikt. Korte how-to video’s van 3-5 minuten. De maximale tijd van een video is bij de meeste organisaties tot 5 minuten met een uitschieter naar 15 minuten. Video’s worden gemaakt door een productieteam maar ook door professionals zelf en soms met externe tools zoals Videoscribe. Als videoservers worden soms specifieke omgevingen als Kaltura ingezet en soms bouwt men zelf een omgeving op basis van bijvoorbeeld Drupal. Inhoud bepaalt de waarde en is organisatiespecifiek.

tededTED-Ed is een omgeving die niet alleen video’s aanbiedt maar veel meer. TED-Ed is echt een platform en zo kun je rondom TED video’s of YouTube video’s zelf lessen maken. Een krachtig en mooi concept. Op de TED-Ed site vind je deze uitleg:

TED-Ed’s commitment to creating lessons worth sharing is an extension of TED’s mission of spreading great ideas. Within TED-Ed’s growing library of lessons, you will find carefully curated educational videos, many of which represent collaborations between talented educators and animators nominated through the TED-Ed platform. This platform also allows users to take any useful educational video, not just TED’s, and easily create a customized lesson around the video.

Het Nederlandse HiHaHo verzorgde ook nog een presentatie over hun interactieve online videotool. Ik zag mooie functionaliteiten die je bovenop je YouTube video kunt leggen. Deed me een beetje denken aan PopcornMaker maar dan cleaner en eenvoudiger.

Goedemorgen!

Robin Roberts isrobin een voor mij onbekende dame die in de VS erg bekend is van ABC’s TV-show Good Morning America. Wat een ontzettend gevat iemand met een enorme uitstraling en een authentiek verhaal! Masie wist af en toe zelfs niet adequaat te reageren na wat gevatte opmerkingen. Het was niet alleen een gesprek over leren maar ook persoonlijke ervaringen zoals het omgaan van kanker kwamen ruimschoots aan bod. Indrukwekkend om te horen en wat kunnen veel Amerikanen zich toch ontzettend goed uitdrukken voor publiek. Bewondering komt bij me op en de leerdoelen voor eigen ontwikkeling zijn direct duidelijk.

Een mooie tweede dag van Learning 2014. Goede discussies, veel contacten tussen Nederlanders (verdiept het leren) en prachtige sessies om uit te kiezen. Vandaag ben ik ook direct uit een mindere sessie gelopen om naar een andere sessie te gaan. De regenponcho van Ann, de ervaringen rondom video en de krachtige persoonlijkheid van Robin blijft me zeker bij.


Lees het hele artikel


Hoe waardeert u deze bijdrage?




Reacties

Plaats hieronder uw reactie.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Voer de hierboven staande code in: